Hopp til innhold
Illustrasjonsfoto barnevern
Foto: Scanpix/Illustrasjonsfoto / SCANPIX

Barnevern

Oppsummert

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har 15 ganger felt norske myndigheter for brudd på menneskerettighetene i en barnevernssak. Siden 2015 har EMD tatt inn over 40 barnevernssaker mot Norge,

  • Sintef: Barn i barnevernet får ikke helsehjelpen de trenger

    En ny rapport kaster lys over store utfordringer og barrierer når det gjelder tilgang til psykisk helsehjelp for barn og unge i barnevernet, skriver Sintef.

    – Vi kunne tydelig se barn, unge og foreldres misnøye med tjenestene, sier seniorforsker i Sintef, Marian Ådnanes i en pressemelding.

    En sentral konklusjon fra rapporten er at mange barn opplever hindringer i å få tilstrekkelig psykisk helsehjelp.

  • Trenger flere beredskapshjem for barn og unge i Oslo

    Det skriver Fosterhjem Oslo på sine Facebooksider.

    Et beredskapshjem er et privat hjem som for en kortere periode gir omsorg til barn og unge som ikke kan bo hjemme.

    De som stiller opp må kunne ta imot barn på kort varsel, og gi trygghet, kjærlighet og støtte til et barn i krise.

    Man får betalt av Oslo kommune for å være beredskapshjem, også når man ikke har barn boende hos seg.

    Du kan lese mer på Oslo kommunes nettsider, og hvis du er interessert bes man ta kontakt med Fosterhjem Oslo.

    Senter for foreldre og barn i Stavanger
    Foto: Ingvild Stuedal Taranger
  • Kraftig økning i tvangsbruk i barnevernet i Oslo og Viken

    Statsforvalteren i Oslo og Viken er bekymret over at barnevernsinstitusjonene hadde en stor økning i bruken av tvang i fjor. Rus nevnes som en mulig årsak.

    – Vi registrerte en økning på 34 prosent i bruk av tvang i akutte faresituasjoner, en økning i antall kroppsvisitasjoner med 41 prosent og en økning i antall ransakinger med 38 prosent, skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

    Størst økning var det i antall gjennomførte inndragninger, med 66 prosent flere enn i 2022.

    – Årsakene til den store økningen i bruk av tvang og begrensninger kan blant annet handle om at flere barn og ungdommer er i befatning med rusmidler mens de bor på institusjon, og at flere barn har omfattende og sammensatte hjelpebehov, skriver Statsforvalteren.

    Statsforvalteren har kontrollert alle vedtakene om bruk av tvang på institusjonene i 2023. Til sammen ble det levert inn 4.000 protokoller med over 4.200 avgjørelser om tvang og begrensninger. Dette er cirka 700 flere protokoller enn i 2022.

    I 2023 var det 140 barnevernsinstitusjoner i Oslo og Viken. Det tilsvarer nesten 40 prosent av alle barnevernsinstitusjonene i landet. Det bodde i overkant av 700 barn på institusjonene.

    ©NTB

  • Kvinne bortvist fra Sørlandet i to år

    Agder tingrett har ilagt en kvinne i 30-årene forbud mot å oppholde seg på nesten hele Agders østkyst i en dom om bortføringsforsøk. Ifølge dommen har kvinnen forsøkt å bortføre sønnen sin flere ganger. Han er under barnevernets omsorg, skriver TV 2.

    Kvinnen er dømt til ti måneder i fengsel og må gå med omvendt voldsalarm i to år. Hennes forsvarer, Magne Ørstavik, sier at dommen skal ankes.

    – Hun har fått en dom, men denne gutten hindres jo i kontakt med moren sin, som han vil ha kontakt med. Det er det ikke tatt høyde for, sier Ørstavik til TV 2.

    Kvinnen bor i området som er dekket av forbudssonen, og hvis dommen blir rettskraftig, er hun nødt til å flytte. Hun er tidligere domfelt for lignende overtredelser.

    (NTB)

  • Flere lovbrudd avdekket etter tilsyn av barnevern i Bodø og Tromsø

    I to ferske tilsynsrapporter konkluderer Statsforvalteren at barnevernstjenesten i Bodø og og i Tromsø ikke følger opp barn i fosterhjem godt nok.
    Tilsyn er utført for barnevernstjenesten for Bodø, Gildeskål, Hamarøy, Rødøy, Røst, Steigen, Værøy og Tromsø kommune.

    «Barneverntjenesten besøker ikke fosterhjemmene så ofte som nødvendig, med den følge at fosterbarn under omsorg ikke sikres nødvendig oppfølging og hjelp, også i kritiske faser», heter det i konklusjonen til Statsforvalteren i Nordland.

    Videre påpekes det mangler i dokumentasjon og internkontroll, og at barneverntjenesten ikke har sikre tall for hvor mange fosterbarn de har ansvar for.

    Samlet skriver statsforvalteren at barneverntjenesten i Bodø kommune har brutt barnevernsloven § 8-3 og § 1-7 og kommuneloven § 25-1.

    Det samme påpekes av Statsforvalteren i Troms og Finnmark, som har ført tilsyn i Tromsø kommune.

    «Barneverntjenesten har ikke gjennomført det antall oppfølgingsbesøk i alle fosterhjemmene som kreves etter lov og forskrift», står det i rapporten.

    Dette er, ifølge rapporten, brudd på barnevernsloven §§ 1-4, 1-7, 8-3 fjerde ledd, 12-4, forskrift om medvirkning og tillitsperson §§ 7 og 12, forskrift om fosterhjem § 7 tredje ledd og kommuneloven § 25-1.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no