Illustrasjonsfoto barnevern
Foto: Scanpix/Illustrasjonsfoto / SCANPIX

Barnevern

Oppsummert

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har felt norske myndigheter for brudd på menneskerettighetene i en barnevernssak. For tredje gang er Norge dømt i en barnevernssak. Domstolen har nå over 30 klager liggende mot det norske barnevernet.

 • Blir ikke gransking av barnevernet

  Senterpartiet fikk ikke flertall for sitt forslag om full gransking av barnevernet, da saken var oppe i familie- og kulturkomitéen i Stortinget i går. Det ble i stedet satt ned et partssammensatt utvalg som skal bidra til forbedringer og bedre samarbeid

 • Blir ikke gransking av barnevernet

  Det blir ikke full gransking av barnevernet, slik Senterpartiet ønska. Familie- og kulturkomitéen i Stortinget setter i stedet ned et partssammensatt utvalg som skal bidra til bedre samarbeid og forbedringer. Senterpartiets Åslaug Sem-Jakobsen (bildet) mener det klokeste ville vært å gå for full gransking, men hun sier til NRK at det skjer andre positive ting rundt barnevernet.

 • Bare halvparten opplever bedring

  Bare halvparten av barn og unge som bor i fosterhjem opplever bedring. Det viser en ny studie. – Fosterforeldre må bryte seg gjennom det ene systemet etter det andre for at barna skal få den riktige hjelpen, sier fostermor Lene Printzlau Våmartveit.

 • Barnevernssaker tas ikke opp

  Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har besluttet at to barnevernssaker der Norge ble felt i mars ikke tas opp til ny behandling, skriver Dagbladet. Dommene der Norge ble pålagt å betale 60.000 euro i oppreisning blir dermed stående.

  Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.
  Foto: Violetta Kuhn/dpa / NTB scanpix
 • Færre barn og unge i barnevernet

  54.592 barn og unge fikk tiltak gjennom barnevernet i 2019. Det er rundt 1.000 færre enn året før, ifølge Statistisk sentralbyrå. I alt kom det nesten 58.000 meldinger til barnevernet i løpet av 2019, og det ble startet 46.864 undersøkelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no