Illustrasjonsfoto barnevern
Foto: Scanpix/Illustrasjonsfoto / SCANPIX

Barnevern

Oppsummert

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har flere ganger felt norske myndigheter for brudd på menneskerettighetene i en barnevernssak. Siden 2015 har EMD tatt inn 40 barnevernssaker mot Norge,

 • Uro over brannfare i barnevernet

  Omfanget av branner og branntilløp på barnevernsinstitusjoner er svært høy. En oversikt Klassekampen har innhentet viser at det er registrert 20 branntilfeller i barnevernsinstitusjoner. I de fleste tilfellene er det beboere som tenner på. (NTB)

 • Kritikk av barnevernsvakta

  Barnevernsvakta på Gjøvik mangla gyldige samarbeidsavtaler og hadde svært dårleg økonomistyring, slår Innlandet Revisjon fast i ein rapport.
  Det skriv Oppland Arbeiderblad.

  Barnevernsvakta er eit samarbeid mellom kommunane i Gjøvik-Land, og Gjøvik kommune hadde driftsansvaret.
  Frå 2018 spurte dei andre kommunane etter eit budsjett og avtaler, men ingen ting skjedde, slår Innlandet revisjon fast.

  Mellom anna Gran og Lunner bad fleire gonger om ein betre dialog med Gjøvik, men det vart inga betring, ifølge rapporten.
  Barnevernsleiar som var ansvarleg for økonomistyringa, slutta i jobben i vår.

 • Færre tvangsplasserte barn

  Barnevernet overtar omsorgen for stadig færre barn. Et tegn på at familier får tidligere hjelp, mener Bufdir-sjefen. Sammenlignet med 2012, hvor 1778 nye barn ble plassert bort fra familien ved tvangsvedtak, ble kun 751 tvangsplassert i 2020. Det er det laveste antallet omsorgsplasseringer av barn siden vedtakene ble registrert, skriver Aftenposten.

  Direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sier at det de siste årene har vært stor oppmerksomhet i tjenestene på å komme tidligere til med hjelpetiltak. Hun tror det kan være en årsak til nedgangen i omsorgsovertakelser.

  Trommald mener at tjenesten har blitt flinkere til å bruke slekt og nettverk, og at tjenestetilbudet fra psykisk helsevern, skole og Nav har blitt bedre slik at flere takler foreldrerollen.

 • Fosterborn blir stengt ute

  Fosterheimsforeininga meiner det er eit problem at fosterborn blir utestengt frå helsehjelp og digitale tenester som Vipps.

  Born under 16 år som er under offentleg omsorg må ha skriftleg samtykke frå barnevernet for å få koronavaksine, og det tar tid.

  I tillegg blir dei stengt ute frå Vipps, fordi barnevernet også må gi skriftleg fullmakt til bank-id. Det er det mange bankar som ikkje aksepterer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no