Hopp til innhold
INNAFOR-GRAFIKK-OVERGREP
Foto: Aleksander Rønning / NRK

Overgrep mot barn

Oppsummert

Antallet anmeldte seksuelle overgrep mot barn har eksplodert og fortsetter å øke. Det viser tall som NRK har fått fra Politidirektoratet. Barneområdet sier barn som rammes av vold og overgrep ikke får god nok hjelp.

 • Dobbelt så mange har meldt seg etter overgrepskampanje

  Etter en kampanje rettet mot potensielle overgripere opplever Helsedirektoratet at dobbelt så mange som før melder seg.

  – Vi har sett en ganske markant økning i tiden etter kampanjen startet sammenlignet med før. Om lag dobbelt så mange har tatt kontakt disse seks siste ukene etter kampanjen sammenlignet med tiden før, sier Johan Torgersen, divisjonsdirektør for kvalitet og forløp i Politisk kvarter.

  Kampanjen har gitt ulike reaksjoner.

  – Ubehaget noen føler er prisen vi betaler for å nå ut og forhåpentligvis oppnå det som er formålet med dette, og det er å forhindre overgrep mot barn, sier Torgersen.

  – Det er viktig å si at kampanjen er til for en helsetjeneste som er utviklet slik at man kan få hjelp.

  Helsetilbudet «Det finnes hjelp» er for personer som står i fare for å begå seksuelle overgrep mot barn. Om lag 150 personer har vært innom behandlingstilbudet siden det ble startet i 2020.

 • Varslet om overgrep etter å ha sett Supernytt

  Tre jenter i alderen 6 til 8 år varslet om at en SFO-assistent i Bergen hadde begått overgrep. Jentene forsto at det mannen gjorde mot dem, var ulovlig, etter at de hadde sett en episode av «Supernytt».

  Mannen ble pågrepet i desember i fjor. Han er tiltalt for voldtekt av tre jenter og overgrep mot ytterligere fem jenter ved to skoler i Bergen.

 • SFO-ansatt nekter straffskyld for overgrep

  Den 28 år gamle mannen som er tiltalt for voldtekt mot tre jenter, og seksuelle handlinger mot fem andre jenter, erkjenner ikke straffskyld. Mannen jobbet som SFO-ansatt ved to skoler i Bergen. Overgrepene skal ha skjedd i 2020 og 2021. – Han erkjenner ikke straffskyld. Handlinger kan være upassende og uprofesjonelle, uten at de er seksuelt motiverte, sier mannens forsvarer, advokat Erik Johan Mjelde til NRK.

 • Dansk journalist fengslet etter overgrep mot barn

  En dansk journalist er dømt til tre og et halvt års fengsel for overgrep mot en rekke barn, som er blitt fotografert og filmet i mannens eget hjem.

  Han har vært varetektsfengslet siden april 2021. I september ble han kjent skyldig i seks voldtekter mot barn under tolv år som følge av måten han har befølt dem på mens de sov.

  Retten fastslo også at han ved 165 tilfeller har filmet og tatt bilder av til sammen 31 barn, deriblant sine egne, mens de har badet og vært på toalettet. Barna var fra fire til elleve år, og overgrepene skjedde i mannens hjem.

  Han er også kjent skyldig i overgrep mot barn i USA på nettet.

  (NTB)

 • Sikta for nettkriminalitet

  Ein mann i 40-åra frå Møre og Romsdal er sikta for datainnbrot og deling av bilete av privat karakter.

  Han er no varetektsfengsla inntil anna blir bestemt. Dette er fordi retten meiner at bevismateriale kan forsvinne dersom sikta blir lauslaten.

  I rettsavgjerda står det at den sikta har forklart at han over fleire år skal ha delt seksualiserte bilete utan samtykke frå den som er avbilda.

  I den første versjonen av meldinga skreiv NRK først at det var snakk om ei sikting som gjaldt oppbevaring av overgrepsmateriale mot born. Dette viste seg å ikkje stemme, og vi har no retta det.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no