Hopp til innhold
INNAFOR-GRAFIKK-OVERGREP
Foto: Aleksander Rønning / NRK

Overgrep mot barn

Oppsummert

Antallet anmeldte seksuelle overgrep mot barn har eksplodert og fortsetter å øke. Det viser tall som NRK har fått fra Politidirektoratet. Barneområdet sier barn som rammes av vold og overgrep ikke får god nok hjelp.

 • Pasienter har fått brev etter overgrepssak i Stavanger

  120 tidligere pasienter ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) har fått brev etter en overgrepssak ved sykehuset, som vil finne ut om det er flere ofre.

  «Vi tar nå kontakt med ungdommer som har vært innlagt hos oss i den perioden. Vårt ønske er å kartlegge om noen av dere opplevde ubehagelig eller grenseoverskridende atferd fra en av våre ansatte i den tiden du var innlagt», heter det i et brev sykehuset har sendt ut, ifølge Stavanger Aftenblad.

  Bakgrunnen er dommen mot en 37 år gammel mann, som i oktober ble dømt til fire år og ni måneders fengsel for å ha misbrukt stillingen sin som sykepleier for å skaffe seg seksuell omgang med to pasienter på innlagt på barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) ved SUS.

 • Mann i 30-årene er siktet for flere overgrep mot barn

  En mann i 30-årene fra Asker, er siktet for flere tilfeller av seksuelle overgrep mot barn under 14 år.

  Det skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

  – Politiet har siden november i fjor etterforsket en omfattende og alvorlig sak der det er begått seksuelle overgrep mot flere barn.

  Den siktede skal ha kommet i kontakt med mindreårige gutter gjennom jobben sin. Politiet skriver i pressemeldingen at mannen har vært varetektsfengslet siden desember i fjor.

  Han er også siktet for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år og for å ha produsert fremstilling av seksuelle overgrep mot barn.

  – Siktelsen er foreløpig og kan bli utvidet, skriver politiet.

  Det gjenstår mye etterforskning i saken, blant annet gjennomgang av en stor mengde datamateriale.

  Mannens forsvarer, Marianne Darre-Næss sier at hennes klient erkjenner straffskyld.

  – Han har forklart seg til politiet og erkjenner straffskyld i henhold til saken, sier hun.

  Hanna Nestvold Kanestrøm bærum politihuset voldtekt overgrep barn
  Foto: Nadir Mohammad Alam / NRK
 • Mann dømt for overgrep mot stedatter

  En mann er i Borgarting lagmannsrett dømt til sju års fengsel for å ha begått gjentatte overgrep mot sin ti år gamle stedatter.

  Mannen ble dømt til samme straff i Asker og Bærum tingrett i sommer. Han anket, men har altså fått samme dom i lagmannsretten, skriver Ringerikes Blad.

  Han har nektet straffskyld i saken, men ble ikke trodd og må derfor også betale stedatteren 350.000 kroner i oppreisningserstatning.

  Retten omtaler jentas forklaring som meget troverdig. De viser til at overgrepene fant sted da jenta skulle legges om kvelden, en situasjon hvor hun skulle være trygg. Retten påpeker også at gjerningspersonen var jentas omsorgsperson.

 • 254 barn fornærmet i overgrepssak

  Politiet har så langt funnet 254 fornærmde barn i en overgrepssak .Det gjenstår fortsatt en jobb for politiet å gå gjennom en rekke videoer som den siktede mannen selv skal ha filmet.

  Det var i februar i år at en mann fra Nordland ble varetektsfengslet første gang. Mandag var det nytt fengslingsmøte.

  Her ba mannen om å bli løslatt. Han erkjenner at overgrepsmaterialet er hans.

 • 121 personer pågrepet for overgrep i Spania

  121 personer er pågrepet i Spania, siktet for å lage eller distribuere overgrepsmateriale av barn. Det skjer etter en landsomfattende politiaksjon.

  I en uttalelse framgår det at 118 menn og tre kvinner ble pågrepet i politiaksjonen, og at nesten 500 terabyte med grovt overgrepsmateriale ble beslaglagt.

  To av mennene som er siktet er varetektsfengslet, ifølge nyhetsbyrået AFP. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no