Hopp til innhold
Røde Kors logo på skulder
Foto: Martin Torstveit / NRK

Norges Røde Kors

 • Røde Kors vil ha Forsvarets sivilt ansatte i uniform

  Mange sivilt ansatte i Forsvaret kan føre til dårligere beskyttelse av egen sivilbefolkning i krig, mener Røde Kors.

  – Vi ser at skillelinjene mellom hva som er sivilt og hva som er militært, blir mer uklart jo flere sivile kontraktører som jobber tett på Forsvaret. Det kan i en krigssituasjon føre til at partene i en konflikt ikke vet hvem som er beskyttet eller lovlige mål, sier spesialrådgiver Tobias Köhler i Røde Kors i en pressemelding.

  Han sier at totalforsvarskonseptet i Norge, som innebærer at sivile kan levere ammunisjon eller drivstoff til Forsvaret under stridigheter, åpner for en utvisking av grensene mellom sivile og militære. (NTB)

 • Marokko: Norges Røde Kors har folk i beredskap for å hjelpe

  Norges Røde Kors står klare til å hjelpe jordskjelvofre i Marokko dersom det er behov for dem.

  – Vi har satt våre spesialiserte team i beredskap. Vi har egne team innenfor helse og vannforsyning. De er på stand by, opplyser utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Norges Røde Kors til NTB.

  Organisasjonen har spesialutstyr og et feltsykehus stående på lager i Nairobi i Kenya. Det kan sendes hvis det er behov, opplyser han.

  Norges Røde Kors er i kontakt med sin søsterorganisasjon Røde Halvmåne i Marokko for å høre hva de har behov for og om det er noe den norske organisasjonen kan bistå med.

  – Nå er fokus på å redde liv og ta vare på de som har overlevd. Den første fasen er alltid superkaotisk, sier Haldorsen.

  Hjelpeorganisasjonen Care er også tilstede i Marokko, og bidrar med blant annet med mat og vann. Organisasjonen har vært i Marokko siden 2007. De jobber primært for å hjelpe kvinner og jenter ut av fattigdom.

  – Jordskjelvet har ført til at hundretusener av mennesker har mistet alt de eier. Da må vi som hjelpeorganisasjon snu oss om og endre arbeidsform, slik at vi kan bidra til å svare på det som er den mest akutte utfordringen for folk her og nå, sier generalsekretær i Care Norge, Kaj-Martin Georgsen i en pressemelding.

  Alle Cares ansatte i Marokko er gjort rede for, og er fysisk uskadd. Care har ingen norske ansatte i Marokko.

  (NTB)

 • Røde Kors: Foreldre på sosialhjelp sliter med å gi barna det de trenger

  Flere barnefamilier som lever på sosialhjelp, har ikke har råd til mat, klær eller fritidsaktiviteter, ifølge en undersøkelse fra Røde Kors.

  70.000 barn i Norge har foreldre som mottar sosialhjelp fra det offentlige.

  Røde Kors har vært i kontakt med over 200 foreldre i familier som mottar sosialstønad. Over halvparten sier at pengene ikke strekker til for å dekke barnas behov, ifølge Røde Kors-rapporten «Til barnets beste».

 • Travel påske for Røde Kors

  Kun to påsker de siste 15 årene har vært travlere for Røde Kors Hjelpekorps enn i år, melder Røde Kors i en pressemelding andre påskedag.

  – Bare i toppårene 2013 og 2018 har vi sett høyere oppdragstall enn ved årets påskeuke, sier Jarle Bjørge Øverland, nestleder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.

  Gjennom påskeuken har Hjelpekorpset til nå rykket ut på til sammen 321 oppdrag og hjulpet til ved 501 skader over hele landet. I snitt de siste 15 årene har Røde Kors blitt kalt ut på 209 oppdrag i påskeuken.

  Mens mange har hatt påskeferie og nytt solfylte dager på fjellet, har frivillige i Hjelpekorpset lagt ned over 200 dagsverk.

 • Stadig færre går seg vill i fjellet, men mange skader seg

  Så langt i påsken har det kun vært to søksoppdrag for Røde Kors Hjelpekorps. Tidligere har det vært gjennomsnittlig 27 slike oppdrag i påskeuka. Toppåret var i 2008, med 64 oppdrag. Det skriver Røde Kors Hjelpekorps i en pressemelding.

  – Det at vi har færre søksoppdrag forteller oss at folk er bedre rustet til å be om hjelp. Bedre mobildekning og værbestandig utstyr gjør at færre går seg vill på fjellet. Vi tror også påsketuristene er blitt stadig flinkere til å melde fra hvor de går og planlegge turene sine etter evne, sier Tommy Eriksen i Hjelpekorpset.

  Det har imidlertid vært mange skader og andre oppdrag hvor Røde Kors-frivillige bistår i påskefjellet.

  Det siste døgnet har Hjelpekorpset deltatt i 38 oppdrag og behandlet 72 skader. Så langt i påsken (tall fra 8. april klokken 08.00) har Røde Kors vært med på 217 oppdrag og behandlet 378 skader, opplyser Røde Kors Hjelpekorps.

  Røde Kors i fjellet
  Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no