Hopp til innhold
Astrid Bergmål
Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Au pair-ordningen

Oppsummert

Ap-Sp-regjeringa har signalisert at den vil avskaffa au pair-ordninga. Statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Bergmål, seier til NRK at dette er ei ordning som har utvikla seg til å handla om billeg barnepass og hushjelp.

 • TV 2: Au pair-ordningen fjernes med umiddelbar virkning

  Au pair-ordningen skal ikke lenger være lovlig i Norge. Ordningen fjernes med umiddelbar virkning, men au pairer som allerede har kontrakt i Norge, vil få en frist på to år til å avslutte arbeidsforholdet, og reise hjem. Det Det opplyser stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (Ap) til TV 2.

  Avskaffelse av au pair-ordningen var et av punktene i Hurdalsplattformen. I mars i fjor ble det kjent at forslaget om å avvikle ordningen skulle sendes ut på høring. Den prosessen er nå gjennomført, og på bakgrunn av det har regjeringen konkludert.

  – 85 prosent kommer fra ett land, Filippinene. De får betalt 50 kroner timen. En billig hushjelp til langt under det lønnsnivået alle andre har. Etter å ha lest alle høringssvarene om saken er konklusjonen klar. Ordningen må bort, sier Kjølmoen til kanalen.

 • Au pair-ordninga blir lagt ned

  Ordninga med au pair blir lagt ned av regjeringa, stadfestar arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

  – Ordninga blir brukt for å skaffe seg billeg arbeidskraft i heimen, anten til barnepass eller husarbeid, seier Persen.

  LO-leiar Peggy Hessen Følsvik har tidlegare kalla ordninga for vestkantslaveri, og ynskjer avskaffinga velkomen.

  – Diverre har ordninga gitt oss mange døme på grov utnytting av kvinner. Eg er rett og slett letta over at det no er sett eit punktum for denne ordninga, seier Hessen Følsvik til VG.

  Regjeringa skriv i ei pressemelding at dei vil legge opp til gode overgangsordningar, slik at ei avvikling ikkje går på bekostning av dei au pairane som allereie er i Noreg.

  – Forslaget skal ut på høyring, slik at alle får moglegheit til å kome med synspunkt på avviklinga og korleis det skal skje, seier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen
  Foto: ALF SIMENSEN / ALF SIMENSEN
 • Mange au pair-søknader ubehandlet

  Over 300 au pair-søknader ligger ubehandlet hos Utlendingsdirektoratet (UDI). Samtidig jobber Justisdepartementet med avvikling av hele ordningen.

  Ifølge tall fra UDI er det, fram til og med 22. november, 343 au pair-søknader som ennå ikke er avgjort. Totalt er 272 av søkerne fra Filippinene, 25 er fra Thailand, og 6 er fra Vietnam, skriver Aftenposten. (NTB)

 • Vil halda på au pair-ordninga

  Regjeringa vil raskt setja i gang med å avskaffa au pair-ordninga. Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Astrid Bergmål (Ap) seier til NRK at dette er ei ordning som har utvikla seg til å handla om billeg barnepass og hushjelp.

  Hjelpeorganisasjonen Caritas, som driv fleire støttesenter og sosiale arenaar for au pairar, meiner derimot at ordninga fungerer etter hensikta, og synest det er betre å endra ordninga.

  – For kvinnene vil det vera eit tap om ordninga blir borte, seier seniorrådgjevar Kristin Velure Strøm i Caritas Noreg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no