Hopp til innhold

Nye opplysninger fra au pairen fikk UDI til å snu

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier til NRK at au pairen er velkommen tilbake etter at UDI snudde og sa at au pairen likevel får oppholde seg i Norge.

 Jøran Kallmyr

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har understreket at au pairen ikke jobbet mens hun bodde hjemme hos familien.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør i oppholdsavdelingen i UDI sier til NRK at de nå har fått et mer nyansert bilde av saken.

– Gjennom klagegangen har vi fått opplysninger som gjør at vi ser annerledes på den perioden hvor au pairen bodde hos familien Kallmyr før hun leverte fullstendig søknad, sier han.

Sjøholt sier videre at opplysningene har kommet til UDI via au pairen og hennes advokat, men ønsker ikke å gå nærmere på hva slags opplysninger de fikk.

– Vi har ikke hatt kontakt med justisdepartementet. De har forholdt seg helt passiv i saken, sier han.

UDI presiserer i en pressemelding at au pairen fortsatt har brutt reglene ved bytte av vertsfamilie, men dette vurderes nå som mindre alvorlig enn tidligere.

«UDI mener blant annet at det ikke er sannsynlighetsovervekt for at hun i det vesentlige har utført oppgaver som au pair for familien Kallmyr før fullstendig søknad var levert hos politiet,» skriver de.

UDI erkjenner også at avslaget ikke kom frem til au pairen på den oppgitte adressen, og at hun først ble kjent med avgjørelsen dagen før utreisefristen.

«På bakgrunn av det opprinnelige avslaget fikk hun også rutinemessig varsel om at UDI vurderte en utvisningssak. Hun er altså ikke utvist fra Norge, og denne delen av saken er også avsluttet», skriver UDI.

Ønsker au pairen tilbake

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er glad for at saken har fått en løsning, og sier avgjørelsen ikke kom som en overraskelse på ham:

– Det var som forventet. Vi har hele tiden ment at dette måtte bero på en misforståelse. Nå har au pairen fått komme med sitt syn på saken, og da har UDI omgjort sitt vedtak. Det er ikke uvanlig at forvaltningen gjør om vedtak når det kommer mer fakta på bordet.

Kallmyr sier til NRK at au pairen er velkommen tilbake til familien dersom hun ønsker det.

– Jeg har ikke rukket å snakke med henne selv, men har registrert gjennom media at hun ønsker å komme tilbake. Og hun er velkommen. Vi har sagt at hun kan få være hos oss i en toårsperiode. Og det står vi ved.

– Veldig glad

Au pairens advokat, Ingvild Boe Hornburg, sier til NRK at hun har vært i kontakt med henne tirsdag.

– Jeg har hatt kontakt med henne, og hun er veldig, veldig glad. Hun ønsker å komme tilbake til Norge så fort som mulig, sier Hornburg.

Det er foreløpig ikke klart når hun får reist tilbake til Norge.

– Akkurat nå er jeg mest glad for at UDI har omgjort vedtaket, noe som åpenbart er en riktig avgjørelse, sier Hornburg.

Sjøholt sier at UDI foreløpig ikke har tatt stilling til om au pairen må betale flybilletten tilbake til Norge selv. Sjøholt sier at kvinnen selv valgte å reise ut av landet og at billettene derfor i utgangspunktet må dekkes selv.

– Om det blir reist som en problemstilling, så vil vi ta stilling til det, sier han til NRK.

Forlot landet

Kvinnen i begynnelsen av 20-årene er nå hjemme på Filippinene etter at UDI ga henne beskjed om at hun var utvist fra Norge for å ha jobbet ulovlig som au pair for justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Jeg valgte å forlate landet fordi jeg selv ønsket å respektere UDIs vedtak. Jeg var opptatt av å respektere og følge det, sa hun til NRK i slutten av mai.

Kallmyr har sagt at kvinnen ikke arbeidet som au pair hos familien i perioden 22. august–12. oktober 2018, før hun leverte inn sin søknad om fornyet kontrakt som au pair til politiet.

Kvinnen bekreftet overfor NRK at hun ikke arbeidet som au pair i perioden, men var gjest hos familien Kallmyr.

AKTUELT NÅ