Hopp til innhold
Falsk sikkerhet
Foto: Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet

Oppsummert

Tall fra Arbeidstilsynet viser at 28 personer døde som følge av skader på jobben i 2020. 1714 arbeidsplasser ble stengt etter besøk av verneombud – de fleste på grunn av uforsvarlig arbeid i høyden.

  • Nå blir det langt dyrere å være skurk i norsk arbeidsliv

    Arbeidstilsynet skal få slå hardere ned på lovbrudd i arbeidslivet. I dag foreslår regjeringen en lovendring som vil la tilsynet få smelle til med bøter på mange millioner kroner.

    Mens dagens øvre gebyrgrense er på 1,8 millioner kroner, vil regjeringen ha en ny grense på nærmere 6 millioner, eller inntil 4 prosent av et firmas omsetning. Det betyr at dersom et firma har en omsetning på én milliard, kan boten bli 40 millioner kroner.

    – Useriøse virksomheter skal ikke kunne tjene på å bryte loven, fordi maksbeløpet for overtredelsesgebyr er for lavt, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) til NRK.

    Den politiske debatten om Arbeidstilsynets gebyr-grense tok fyr etter at NRK avdekket hvordan et selskap som brøt loven, gikk i pluss, selv etter å ha fått bot. Botens maksgrense var nemlig lavere enn gevinsten ved lovbruddene.

    Regjeringspartiene ville først ikke ha noen lovendring, men ble overkjørt av de andre partiene på Stortinget. Dagens lovforslag er regjeringens svar på marsjordren fra de folkevalgte.

    Tonje Brenna
    Foto: William Jobling / NRK
  • Forsvaret innfører strakstiltak etter kjemikalieeksplosjon

    Det skriver Dagbladet.

    En ansatt ved Forsvarets laboratorietjenester ble moderat skadet etter en flaske eksploderte på Kjeller flyplass i februar.

    Flasken som inneholdt høykonsentrert isopropanol, hadde i ti år stått uten kork i et kjemikalieskap.

    Isopropanol er en form for alkohol, og brukes blant annet til desinfisering av overflater. Væsken er også brennbar.

    Flasken hadde fått kontinuerlig tilgang på oksygen og blitt omdannet til et eksplosivt stoff. Dette sprengstoffet har blitt brukt i flere terrorangrep.

    Ifølge avisen har Forsvarets logistikkorganisasjon nå startet en omfattende kartlegging for å sikre at slike eksplosjoner ikke skjer igjen.

    Siden isopropanol er noe som benyttet i store mengder også utenfor Forsvaret, har de også tatt kontakt med Arbeidstilsynet.

  • Skabb på Nasjonalmuseet – frykter større utbrudd

    Vektere ved Nasjonalmuseet har fått skabb, skriver Fri Fagbevegelse.

    21. februar ble det varslet om at en vekter ved museet hadde fått den smittsomme hudsykdommen. 17. mars ble det meldt om enda et tilfelle.

    Mest sannsynlig kommer dette av felles uniformsjakker som går på rundgang, sier en av vekterne til Fri Fagbevegelse.

    Nasjonalmuseet skriver i en epost til NRK at vekterne som er rammet ikke har kontakt med publikum. Vekterselskapet har ifølge museet funnet ut hvordan smitten har spredd seg.

    Ifølge nettstedet har vekterne kontaktet Arbeidstilsynet om saken fordi de mener mener ledelsen i vekterselskapet ikke har gjort nok for å informere og beskytte dem.

    Ettersom skabb har en inkubasjonstid, viser symptomene seg først etter tid. Det kan derfor være snakk om et større utbrudd.

    Rettelse kl. 7.50: NRK skrev først at den trolige årsaken til utbruddet var oppgitt av vekterselskapet til Fri Fagbevegelse, men det riktige er at én av de ansatte har sagt dette til avisen.

    Rettelse kl. 9.33: Vi skrev først at flere vektere nå har symptomer på skabb. Dette stemmer ikke, ifølge Nasjonalmuseet er det bare to tilfeller.

    PRINSIPPLØST: Enkelte politikere ønsket å gripe direkte inn i Nasjonalmuseets vurderinger. Men prinsippet om at politikerne skal ha en armlengdes avstand til kulturlivet, er der av en grunn.
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Rekordmange bøter fra Arbeidstilsynet i fjor

    Aldri før har Arbeidstilsynet vedtatt like mange overtredelsesgebyr som i 2023. Totalt vedtok tilsynet 798 overtredelsesgebyr. 74 prosent av alle tilsynene som ble ført i fjor, avdekket brudd på reglene.

    –   I tillegg til en høyere andel tilsyn med brudd og reaksjoner, har vi også avdekket flere brudd og gitt flere reaksjoner per tilsyn de siste årene. Regelverket er der for en grunn, nemlig å beskytte arbeidstakernes helse og sikkerhet. Det at vi treffer mer presist i tilsynene, fører til flere forbedringstiltak ute i virksomhetene, sier fungerende direktør Ronny Jørgenvåg i en pressemelding.

  • Flere brudd på arbeidsmiljøloven hos legevakta

    Flere brudd på arbeidsmiljøloven ble avdekket da Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn hos Asker og Bærum legevakt.

    Bærum kommune får nå kritikk for ikke å ha fulgt opp kritikkverdige forhold i etterkant av tilsynet, skriver Budstikka.

    Det er til tross for at et varsel fra Arbeidstilsynet ble sendt i januar, med en svarfrist som utløp i februar.

    Bærum kommune får derfor klare instrukser om hva som må rettes på nå, innen en klar tidsfrist.

    Arbeidstidstilsynet gir legevakten pålegg for to forhold: Arbeidstidsordning, hvor det må vurderes hvor forsvarlig den er, og arbeidstid, hvor rutinene må gjennomgås for å sikre at arbeidstidsbestemmelsene oppfylles.

    Arbeidstilsynet er klare på at det er Bærum kommune som må sørge for at arbeidstidsordninger ikke gir ansatte fysiske eller psykiske belastninger.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no