Hopp til innhold

38-årig Mesta-ansatt døde på jobb – nå får selskapet kritikk fra Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet påpeker flere brudd på arbeidsbestemmelsene i rapport om arbeidsulykke: – Ting tyder på at rutinene for risikovurdering ikke har vært fulgt.

Skred på Kistrand

OMKOM: En person omkom etter sørpeskredet på riksvei 80 mellom Bodø og Fauske i februar. Nå får arbeidsgiveren Mesta kritikk fra Arbeidstilsynet.

Foto: 330 Skvadron / 330 Skvadron

Tom-Gøran Moretti (38) fra Fauske døde av skadene han pådro seg etter at arbeidsbilen hans ble tatt av et sørpeskred på riksvei 80 ved Kistrand i Fauske 25. februar.

Samme morgen hadde det gått flere mindre skred i området, og Vegtrafikksentralen hadde advart bilister om at riksveien kunne bli stengt på kort varsel.

Laster Twitter-innhold

Entreprenøren Mesta har ansvaret for veivedlikeholdet på riksveien.

Den 25. februar sender de folk til stedet for å sjekke om det var forsvarlig å holde veien åpen.

Det var det ikke.

Like før klokka åtte kommer et sørpeskred i full fart og treffer bilen Tom-Gøran Moretti sitter i.

Bilen stanset like før den traff jernbanelinja.

Skred på Kistrand, Fauske, riksvei 80, fare for flere skred

Slik så skredområdet ut fra Sea King-helikopteret etter hendelsen.

Foto: Sea King, 330 skvadronen

Moretti ble fraktet til Nordlandssykehuset med alvorlige skader. En uke senere opplyste politiet at 38-åringen døde av skadene han pådro seg.

Arbeidstilsynet med kritikk i rapport

I etterkant av ulykken startet politiet etterforskning. Også Arbeidstilsynet har også undersøkt den fatale arbeidsulykken.

Nå er Arbeidstilsynets tilsynsrapport klar.

Her påpeker Arbeidstilsynet brudd på Arbeidsmiljøloven, og Mesta får varsel om to pålegg. Det første pålegget begrunnes på følgende måte:

«Arbeidstilsynet har ikke mottatt virksomhetens egen gransking av ulykken eller eventuelle iverksatte tiltak eller frist for gjennomføring av tiltak».

– Tyder på at ikke alle rutiner er fulgt

Seksjonsleder Marit Torsvik i Arbeidstilsynet sier at det ikke er uvanlig å få et slikt varsel så nært opp til en så alvorlig ulykke.

– Dét sier at du skal kartlegge og risikovurdere ulykker i forkant. I etterkant skal den granskes for å unngå at noe liknende skjer på nytt.

Ifølge Torsvik har en så stor aktør som Mesta rutiner for dette arbeidet fra før. De er kjent med at det arbeidet som her foregikk, er risikofylt.

Marit Torsvik, seksjonsleder Tilsyn, Arbeidstilsynet

Seksjonsleder Marit Torsvik i Arbeidstilsynet mener det er ting som tyder på at rutinene ikke ble fulgt.

Foto: Privat

– De har utarbeidet tiltak, planer og rutiner. Så er det ting som tyder på at ikke alle rutinene er fulgt.

Venter at Mesta leverer gjennomgang av internkontroll

Selv om Mesta, ifølge Arbeidstilsynet, har gode rutiner for risikovurdering, mener de det er ting som tyder på at rutinene er brutt.

– De hadde alt, de hadde maler. Men de greier ikke å vise at det er brukt i dette tilfellet. Da har vi en mistanke om at internkontrollen ikke fungerer slik den skal, sier Torsvik.

Nå forventer Arbeidstilsynet at Mesta leverer bevis på en gjennomgang av sitt eget internkontrollsystem.

Mesta: Setter sikkerheten først

Mesta svarer i en e-post til NRK at den tragiske ulykken på Kistrand har preget, og preger fortsatt selskapet.

– Vi fulgte umiddelbart opp med tiltak og er i ferd med å ferdigstille vår interne granskingsrapport. Den vil være viktig i det videre sikkerhetsarbeidet. Vi har fått utvidet fristen for innlevering av granskingsrapporten, sier direktør for drift og vedlikehold i Mesta, Kristin Folge.

Hun sier at Mesta setter sikkerheten først, hvor både detaljert risikovurdering og sikker jobbanalyse er en viktig del av dette.

– Vi er overbeviste om at alle ansatte i Mesta kjenner godt til hvor viktig dette er for å håndtere sikkerheten i arbeidshverdagen, sier hun.