Hopp til innhold

Terroristene brukte sprengstoffet «Satans mor»

Terroristene sprengte seg selv i lufta med sprengstoffet TATP, bekrefter statsadvokat François Molins. Dette kan lages hjemme på gutterommet, men er ekstremt ustabilt.

En av ofrene i Paris
Foto: Kamil Zihnioglu / AP/NTB Scanpix

Sprengstoffet TATP, triacetontriperoksid, blir kalt for «Satans mor». Det er fordi det er relativt lett å lage om man kan noe kjemi, men også er svært ustabilt.

Et lite rusk i lokket til beholderen er nok til at friksjonen fører til at ladningen sprenger når man skrur det på.

Det er også svært følsomt for varme og støt. Derfor må terroristene eller de som ledet angrepet hatt god kunnskap om stoffet.

Seks av de syv angriperne i Paris sprengte seg selv i luften med TAPT festet i belter rundt livet. Den syvende ble skutt av politiet, sier statsadvokat François Molins lørdag kveld.

En åttende person som knyttes til angrepene ble pågrepet i Belgia lørdag, sammen med flere andre.

Lørdag kveld var 129 mennesker bekreftet omkommet og 352 skadet, etter det dødeligste angrepet på fransk jord siden andre verdenskrig.

Samme brukt i London-terror i 2005

TATP ble også brukt i terrorangrepene som kostet 52 mennesker livet i London i 2005, melder Ap.

Terrorangrepet, der fire islamske terrorister detonerte tre selvmordsbomber i Londons transportsystem midt i morgenrushet, regnes som et av det verste i Storbritannias historie.

Også Richard Reid, «skobomberen» som forsøkte å sprenge et fly på vei til Paris fra Miami i 2001, skal ha brukt TATP, skriver Ap.

Regler for ingrediensene i Norge

Ingrediensene i TATP er lett tilgjengelige, noe som gjør at det kan være vanskelig å spore dem.

Blant annet som en følge av terrorhandlingene 22. juli, er det i Norge begrensninger på kjøp og salg av 15 forskjellige kjemikalier som kan bli brukt til framstilling av ulovlige eksplosiver. Flere av ingrediensene i TAPT er på denne listen.

Bomben Anders Behring Breivik plasserte utenfor regjeringskvartalet i 2011 var ikke basert på TATP, men denne var også hjemmelaget.

SISTE NYTT

Siste nytt