Hopp til innhold

Her jobber de 20 meter over bakken uten sikring

– Dette er ulovlig, alvorlig og livsfarlig, sier fagrådgiver i Fellesforbundet. Han reagerer kraftig når han ser bilder av en stillasarbeider i Oslo som balanserer 20 meter over bakkeplan uten sikring.

Stillasarbeidere jobbet med riving av et stillas uten at de var sikret.

LIVSFARLIG: Her vandrer en stillasarbeider i Oslo frem og tilbake, på toppen av en boligblokk uten å være sikret.

– Faller stillasarbeideren ned her så er han død. Vi har forskrifter som regulerer arbeid i høyden og dette er et klart brudd på reglene, sier Edvard Eidhammer Sørensen.

Edvard Eidhammer Sørensen

Edvard Eidhammer Sørensen, fagrådgiver i Fellesforbundet.

Foto: Fellesforbundet

Han er fagrådgiver i Fellesforbundet og reagerer sterkt på bildet som NRK viser han av en stillasarbeider på jobb i Oslo sentrum. Arbeideren vandrer frem og tilbake på toppen av en boligblokk med tunge gjenstander i hendene, uten å være sikret til noe som helst.

– Han burde hatt sikring som er festet i noe av byggmassen over eller et rekkverk som forhindrer fall. Dette er ulovlig, alvorlig og livsfarlig, sier Sørensen.

Uønsket hendelse

Daniel Svensen er salgssjef i JB-Stillasbemanning, som er arbeidsgiveren til stillasarbeideren på bildet.

Han forteller til NRK at alle deres ansatte har stillaskurs, i tillegg til fallsikring i form av seler for å jobbe i høyden. Svensen er veldig klar på at hendelsen er svært uønsket og at det strider imot firmaets retningslinjer.

– Vi vil gi vedkommende skriftlig advarsel og stramme inn alle rutiner. Skulle dette skje igjen med samme person så vil vedkommende bli sagt opp, sier Svensen.

Manglende sikring er en gjenganger

Ifølge Fellesforbundet ble det i løpet av første halvår i 2017 stanset arbeid på over 1000 byggeplasser i Norge på grunn av farlige forhold. I hele 600 av tilfellene ble dette gjort fordi arbeidet som ble utført i høyden ble sett på som farlig.

På stillas uten sikring

SLURV: Mange slurver med sikkerheten på arbeidsplasser når de jobber i høyden.

Foto: Truls Antonsen / NRK

– Vi har regionale verneombud som er ute på byggeplasser hele tiden og vi ser veldig mye av dette. Manglende sikring i høyden er gjengangeren, sier Sørensen.

Hvis det oppdages alvorlige feil på arbeidsplassen, har regionale verneombud på lik linje med Arbeidstilsynet lov til å stenge arbeidsplassen.

Senere kan det også komme reaksjoner i form av bøter. Arbeidsplassen blir først gjenåpnet etter at forholdene er utbedret. Fellesforbundet mener altfor mange i bransjen driver med ekstremsport.

– De er bedre sikret de som hopper utfor fjell i Voss. De har fallskjerm som sørger for at de kommer tryggere ned. Han på bildet har ingenting, og den hjelmen kommer ikke til å hjelpe han hvis han faller ned, sier Sørensen.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo