Hopp til innhold
Arbeid jernbaneverket
Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Arbeidsledighet

Oppsummert

Arbeidsløsheten i Norge mer enn doblet seg da koronaviruset rammet landet, og på det høyeste var 400.000 mennesker registrert som ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere hos Nav. Siden da har tallene gått jevnt nedover.

 • Svekket arbeidsmarked i april

  119.000 personer var arbeidsledige i april, noe som utgjør 4 prosent av arbeidsstyrken. Dette utgjør en økning på 0,1 prosentpoeng fra måneden før. Sammenlignet med april 2023 har arbeidsledigheten steget med 0,5 prosentpoeng. Ledigheten er likevel lav sammenlignet med våre nordiske naboland. Sverige og Finland har dobbelt så høy arbeidsledighet, ifølge SSB.

 • Uendret arbeidsledighet i april

  Arbeidsledigheten var på 2,5 prosent ved utgangen av april. Det er ingen endring siden mars.

  74.100 personer var helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak i april, viser tall fra Nav.

  – Ledigheten er stabil, men tallet på ukrainere som trenger hjelp fra Nav for å komme i jobb, øker fra måned til måned. Hittil i år har det blitt 1600 flere ledige, og økningen skyldes i stor grad at flere ukrainere registrerer seg hos Nav, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte (NTB).

 • Nav ber arbeidsgivere åpne dørene for ukrainere

  Sju prosent av de 76.000 arbeidsledige i Norge er ukrainere. Nå ber Nav arbeidsgivere om å åpne opp døren og gi dem en sjanse.

  – Det er avgjørende at flest mulig ukrainere kommer i arbeid. Det er det som skaper inkludering og integrering i samfunnet. Det er det som gir flyktningene anledning til å utvikle samfunnsforståelse og språk i Norge, sier Nav-sjef Hans Christian Holte til Aftenposten.

  Dersom flyktninger ikke får arbeid, vil de etter hvert belaste kommunenes sosialbudsjetter. Holte ber arbeidsgiverne være seg ansvaret bevisst og spørre seg hva de kan gjøre for å få sysselsatt så mange som mulig.

  (NTB)

 • Framleis låg arbeidsløyse i Innlandet

  Arbeidsløysa i Innlandet held seg framleis låg med 1,9 prosent, og berre med ei lita auke frå mars i fjor. Nå er 3462 personar registrert som heilt ledige. Men direktør i NAV Innlandet, Bjørn Lien, seier at det er venta at fleire blir ledige.
  42 prosent av alle arbeidsledige har innvandrarbakgrunn. Årsaka er at mange manglar språkferdigheiter eller ikkje har kompetanse som passar til det behovet arbeidsmarknaden har, seier Lien.
  Nå ligg det ute litt over 2000 ledig stillingar, inkludert sommarjobbar i vårt fylke.

  Bjørn Lien, fungerende ytelsesdirektør i Nav
 • Økt arbeidsledighet i Akershus

  2,3 prosent av arbeidsstyrken i Akershus er ved slutten av februar registrert som helt ledige, ifølge NAV.

  Det er en liten økning fra måneden før og fra samme måned i fjor.

  Kommunene med høyeste arbeidsledighet er Ullensaker (3,5 prosent), Lillestrøm (2,8) og Ås (2,8).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no