Hopp til innhold
Arbeid jernbaneverket
Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Arbeidsledighet

Oppsummert

Arbeidsløsheten i Norge mer enn doblet seg da koronaviruset rammet landet, og på det høyeste var 400.000 mennesker registrert som ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere hos Nav. Siden da har tallene gått jevnt nedover.

 • Nav: Fortsatt lav ledighet i november

  Ved utgangen av november var det registrert 77 500 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV, noe som utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Justert for sesongvariasjoner er det en nedgang på 1 100 arbeidssøkere fra oktober. Det viser nye tall fra Nav.

  – Arbeidsledigheten holdt seg lav i november. Samtidig ser vi tegn til at arbeidsmarkedet svekkes noe. Etterspørselen etter arbeidskraft har gått sakte nedover det siste året, og antall nye arbeidssøkere fortsetter å øke, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

 • Fortsatt stabilt arbeidsmarked

  Arbeidsledigheten var på 3,2 prosent i oktober, opp 0,1 prosentpoeng fra måneden før, viser tall fra SSB.

  Ledigheten har ligget stabilt på 3,1 prosent fra april til september. I samme periode har jobbveksten vært nokså moderat.

  – Etter en lang periode med sterk sysselsettingsvekst og nedgang i ledigheten, har det i løpet av siste halvår vært mindre endringer på arbeidsmarkedet, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB.

 • Høgast arbeidsløyse i landet

  Vestfold og Telemark er nå det fylket i landet med høgast arbeidsløyse, visar ein oversikt frå NAV. I oktober var arbeidsløysa på 2,1 prosent. Avdelingsdirektør i NAV Vestfold og Telemark, Tone Berge Hansen seier at arbeidslause likevel er historisk låg, og at nokon bransjar slit med å skaffe nok arbeidskraft.

 • Fortsatt lav ledighet i Oslo

  Arbeidsledigheten i Oslo er synkende. I utgangen av oktober er 7 683 personer arbeidsledige i hovedstaden. Det tilsvarer 1,9 prosent av arbeidsstyrken i Oslo, skriver NAV i en pressemelding.

  Dette er en nedgang på 32 prosent eller 3 576 personer sammenlignet med samme tid i fjor. Ledigheten for landet er på 1,6 prosent.

  – Ledigheten i Oslo er fortsatt på samme rekordlave nivå som vi hadde i 2008, og fortsetter å gå ned. Alle bydeler har lavere ledighet enn på samme tid i fjor, sier Thone M. Nordlund, direktør i NAV Oslo, i en uttalelse.

  Samtlige bydeler har lavere ledighet enn på samme tid i fjor. Arbeidsledigheten er høyest i bydel Søndre Nordstrand med 3,2 prosent. Deretter følger Alna med 2,8 prosent. Ledigheten er i begge disse bydelene likevel langt lavere enn i oktober i fjor.

  Nasjonalt ligger ledigheten nå på 2,6 prosent i Norge. Det tilsvarer 76.600 personer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no