Hopp til innhold

LO hardt ut mot regjeringens dagpengekutt: – Alvorlig!

Regjeringen vil spare nesten 200 millioner kroner på kutt i dagpengeordningen. – Dette anser jeg som et arbeidsuhell, sier LO-topp.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum i samtale med statsminister Jonas Gahr Støre etter at han la fram sine endringsforslag til statsbudsjettet for 2022 for Stortinget.

Regjeringen får LO-refs etter at de foreslo kutt i dagpengeordningen. Bildet viser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Stortinget.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– De som har minst og står svakest vil stå enda svakere. Dette vil øke forskjellene i Norge. Det er et alvorlig kutt, som jeg er sikker på vil bli rettet opp i, sier LO-nestleder Steinar Krogstad til NRK.

Han mener regjeringens forslag vil ramme de med svakest tilknytning til arbeidslivet. Han løfter frem de med lav inntekt, kvinner som har jobbet deltid og midlertidig ansatte som eksempler.

LOs nestleder Steinar Krogstad

LO-nestleder Steinar Krogstad mener regjeringens forslag til dagpengekutt må være et arbeidsuhell.

Foto: Trond Isaksen/LO / Trond Isaksen/LO

– Våre folk erkjenner at det er tøffe tider og at man må prioritere, men da er det ekstremt viktig at regjeringen prioriterer rett, tilføyer han.

Regjeringen vil stramme inn

Dagpenger utbetales til arbeidsledige. Utbetalingene beregnes i dag enten på grunnlag av inntekten de siste tolv månedene – eller på gjennomsnittet av de siste 36 månedene, hvis det gir bedre uttelling.

I regjeringens forslag til statsbudsjett går Ap og Sp inn for å redusere opptjeningstiden for dagpenger fra tre til ett år. Forslaget innebærer en innsparing på like under 200 millioner kroner.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) må tåle kritikk fra budsjettpartner SV for "usosiale kutt" til dagpengemottakere.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) måtte tåle kritikk fra budsjettpartner SV for «usosiale kutt» til dagpengemottakere i Stortinget onsdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ifølge regjeringens egne anslag vil grepet føre til at rundt 2.000 nye, registrerte arbeidsløse ikke vil få dagpenger. I tillegg vil i underkant av 13.000 personer få mindre i dagpenger.

Da regjeringen Solberg og da daværende arbeidsminister Anniken Hauglie (H) i 2017 la fram sitt forslag om dagpengekutt, var Arbeiderpartiets Hadia Tajik skarp i kritikken:

– Dette er et veldig alvorlig kutt. Dette betyr at de som har en svak tilknytning til arbeidslivet får en enda svakere tilknytning, som for eksempel kvinner som jobber deltid og unge menn på midlertidige kontrakter, sa Tajik den gang.

Hadia Tajik

-Jeg kjenner ikke helheten i avveiningene bak det nye forslaget, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik i dag.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

NRK har spurt Hadia Tajik om en kommentar til det som framstår som en helomvending fra Arbeiderpartiets side. I en SMS skriver hun følgende:

– Jeg jobber ikke lenger med arbeidslivspolitikk, og kjenner ikke helheten i avveiningene bak det nye forslaget.

SV: – Blåkopi!

Også regjeringens budsjettpartner SV er sterkt kritisk til forslaget som er lagt frem.

– Dette er en blåkopi av forslaget som Solberg-regjeringen kom med i forslaget til statsbudsjett for 2018. Blåkopi i dobbel forstand. Det er samme ordlyd og samme begrunnelse, sa SV-nestleder Kirsti Bergstø i Stortingets spørretime onsdag.

SV-nestleder Kirsti Bergstø var nådeløs i sin beskrivelse av regjeringens dagpengekutt i Stortinget onsdag.

SV-nestleder Kirsti Bergstø var nådeløs i sin beskrivelse av regjeringens dagpengekutt i Stortinget onsdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Henvendt til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varslet hun kamp mot et forslag som hun beskrev som så upopulært og usosialt at det ikke engang fikk støtte av forrige flertall.

– Et sånt kutt vil ikke gjøre det lettere for folk å få jobb, men bare gjøre livet vanskeligere for arbeidsløse. Med regjeringens forslag vil mange få mindre dagpenger. Og mange vil ikke kunne få det i det hele tatt, sa Bergstø.

Flere i jobb

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) svarte på kritikken fra SV med å vise til hovedprioriteringene i statsbudsjettet, som ifølge regjeringen er å dempe prisveksten og unngå at arbeidsledigheten øker.

– Vi har troen på arbeidslinja. Vi har troen på folk og på at de kommer seg i arbeid. Med det arbeidsmarkedet som er nå, så er det muligheter for mange, sa Vedum.

Når det gjelder dagpenger, så ligger det i vårt forslag at det skal være de siste tolv månedene som skal danne grunnlaget for opptjeningen, framholdt han.

Vedum mener budsjettforslaget vil bidra til å få folk ut av arbeidsledighetskøen og over i jobb. Han viste til at regjeringen har prioritert midler til en egen «jobbpakke.»

Kirsti Bergstø i SV varsler kamp mot dagpengekuttet i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Kirsti Bergstø i SV varsler kamp mot dagpengekuttet i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bergstø var ikke imponert over svaret til finansministeren. Hun sa det er noe annet å kutte i samlede overføringer til dagpenger fordi det er færre ledige og det å kutte i selve ytelsene.

– Vi kutter jo ikke i barnetrygden om det skulle fødes færre barn, sa SV-nestlederen.

Les også Regjeringen vil kutte dagpenger med 305 millioner kroner

Anniken Hauglie, arbeids- og sosialminister

– Hårreisende

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen er enig med SV i at regjeringens forslag er det samme som Arbeiderpartiet kritiserte så heftig i 2017.

Det er hårreisende at en Arbeiderparti-regjering vil kutte i dagpengene for arbeidsløse. Regjeringen begrunner faktisk kuttet med at de vil innrette dagpengene mot dem som har en «aktuell tilknytning» til arbeidslivet, sier hun og fortsetter:

De vil altså frata løsarbeidere dagpenger før de har satt i gang storrengjøringa i arbeidslivet. Det er hjerterått, sier hun til NRK.

Rødts finanspolitiske talsperson Marie Sneve Martinussen.

-Hjerterått, sier Rødts Marie Sneve Martinussen om dagpengeforslaget til regjeringen.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Arbeiderpartiets arbeids- og sosialpolitiske talsperson Tuva Moflag sa tirsdag til nettstedet Frifagbevegelse at statsbudsjettet inneholder tøffe prioriteringer.

– Det er viktig å få fram at ordningen utvides til å omfatte sykepenger, pleiepenger, omsorgspenger og opplæringspenger for de som får vurdert inntekten sin. På den måten blir det lettere å nå minsteinntektskravet for å få dagpenger, sa hun.

Tuva Moflag fotografert mellom bakhodene til to andre. Hun står med begge hendene opp mot overkroppen og er midt i en setning når bildet tas. Hun har langt, bølgete hår og har på seg et rødlig skjerf.

Arbeiderpartiets Tuva Moflag sier regjeringen har vært nødt til å prioritere hardt i statsbudsjettet.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Overfor Frifagbevelse beskriver Moflag forslaget som en «utvidelse for en sosial styrking av ordningen».

– De som har vært ute av arbeidslivet av ulike omstendigheter, vil få et løft, sier Moflag og legger til at regjeringen har prioritert tiltak for å hjelpe unge inn i arbeid eller utdanning samt styrket tilbudet for psykisk helse.

– Vi har måttet foreta en omprioritering for å få til dette, påpeker hun.

AKTUELT NÅ