Hopp til innhold
Andøya Space center
Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Andøya Spaceport

Oppsummert

På Andøy Spaceport i Nordland er nå nesten alt klart for den første satellittoppskytningen. Fra det som før bare ble kalt rakettskytefeltet er planen å sende satellitter ut i rommet. Målet er å bli først i Europa med en vellykket oppskyting.

 • Britisk satellittfiasko kan bli norsk gevinst

  Etter at et britisk forsøk på å skyte opp satellitter feilet, kan Norge kan bli første europeiske land som sender slike ut i rommet fra eget territorium.

  På Andøya Spaceport i Nordland er nå nesten alt klart for den første oppskytningen. Fra det som før bare ble kalt rakettskytefeltet er planen å sende satellitter ut i rommet.

  Også Sverige og Shetland har planene klare for oppskytinger i år.

  Richard Branson

  Kan bli slått av Norge

  Britene feilet i natt i sitt forsøk på å skyte opp satellitter. Det betyr at Norge fortsatt kan bli første europeiske land som sender slike ut i rommet fra eget territorium.

 • Andøya Spaceport skal skyte opp 30 satellitter

  I januar 1995 utløste en rakettoppskytning fra Andøya nesten en atomkrig. Nå økes aktiviteten på øya i Vesterålen. Fra 2–5 oppskytinger i året skal kapasiteten på Andøya Spaceport utvides til 30 hvert år fra neste år.

  Spectrum, forskingsrakett Andøya Space

  Planlegger satellittoppskytning fra Norge: – Vi blir veldig eksponert

  ­

 • Signerer avtale om Andøya Space

  Regjeringen ønsker å satse på romindustrien. Derfor skal de blant annet etablere et nasjonalt innovasjonssenter for rombasert virksomhet på Andøya. Onsdag 26. januar signerer UiT Norges arktiske universitet og Andøya Space en samarbeidsavtale som en del av dette arbeidet.

  Andøya Space Port
  Foto: NORCONSULTS FAGRAPPORT SAMFUNN
 • 100 mill. til Andøya allerede i år

  Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) foreslår å bevilge 100 millioner kroner til Andøy kommune allerede i år. I regjeringsplattformen fra Hurdal lover Arbeiderpartiet og Senterpartiet å opprette et fond for Andøya på 250 millioner kroner. Det melder NTB.

  Andenes fiskerihavn, Andøya kommune i Nordland
  Foto: Tommy Larsen
 • Tommel opp for Andøya-satellitter

  Andøya Space får godkjent finansiering på totalt 365,6 millioner kroner. Dermed gir regjeringen klarsignal for å etablere en oppskytningsbase for små satellitter på Andøya.

  Stortinget lovet Andøya Space pengene i 2020 under forutsetning av at statens avkastning på egenkapitalen var tilstrekkelig god. Andøya Space har nå lagt frem en bedre tilpasset forretningsmodell, skriver regjeringen i en pressemelding.

  Selskapet forventer opp mot 150 nye arbeidsplasser i tilknytning til oppskytingsbasen.

  Første satellittoppskytning fra Andøya forventes å finne sted i løpet av tredje kvartal 2022.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no