Hopp til innhold
Aleksej Navalnyj i fengselscelle i mai 2022
Foto: Reuters

Aleksej Navalnyj

Oppsummert

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble 16. februar meldt død av fengselet der han var innsatt. Han sonet en straff på over 30 år i Sibir. Navalnyj ble fengslet i 2020 da han vendte tilbake til Russland etter behandling i Tyskland.

 • To personer pågrepet i Polen etter angrep på Navalnyjs støttespiller

  I mars ble Leonid Volkov ble angrepet med hammer utenfor hjemmet sitt i Litauens hovedstad Vilnius.

  Nå er to personer pågrepet i Polen, mistenkt for angrepet.

  Det sier Litauens president Gitanas Nausėda til det polske nyhetssbyrået PAP.

  De to personene er polske statsborgere, sier lokalt politi ifølge Reuters.

  Volkov var i mange år stabssjefen til den avdøde opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Han fortsetter å være en helt sentral person i opposisjonen selv om han nå holder til i Litauen.

  Angrepet på Volkov skjedde kort tid etter at Navalnyj døde i en fengsel langt nord i Sibir. Volkov mener at president Vladimir Putin sto bak Navalnyjs dødsfall.

 • NYT: Navalnyjs memoarer kommer til høsten

  Den nylig avdøde russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj skrev sine memoarer før han ble sendt i fangeleir. De publiseres i boka «Patriot» som kommer ut i oktober, skriver New York Times.

  Opposisjonslederen skal ha skrevet hele manuskriptet selv. Hans enke Julia Navalnaja jobber nå med å redigere og ferdigstille det.

  Navalnyjs kamp mot korrupsjon i Russland og demonstrasjoner mot myndighetene i Kreml gjorde ham til en av president Vladimir Putin største fiender. 47-åringen døde i en straffeleir i den arktiske delen av Russland i februar. Myndighetene hevder han døde av naturlige årsaker (NRK / NTB).

 • Navalnyj-portretter malt nær sovjetisk krigsminnesmerke i Wien

  To portretter av den avdøde russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj er malt på en vegg bak et minnesmerke for sovjetiske soldater i Østerrikes hovedstad.

  Navalnyjs kamp mot korrupsjon i Russland og demonstrasjoner mot myndighetene i Kreml gjorde ham til en av president Vladimir Putin største fiender. Han døde i en straffeleir i den arktiske delen av Russland i februar. Myndighetene hevder han døde av naturlige årsaker.

  (NTB)

 • Russisk rett skal ha avvist sak fra Navalnyjs mor

  En av avdøde Aleksej Navalnyjs samarbeidspartnere, Ivan Zhdanov, hevder torsdag at en russisk rett har avvist et søksmål fra Navalnyjs mor, der hun hevder sønnen ikke fikk tilstrekkelig medisinsk tilsyn. Det melder Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no