Hopp til innhold
Aleksej Navalnyj i fengselscelle i mai 2022
Foto: Reuters

Aleksej Navalnyj

Oppsummert

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble fengslet umiddelbart da han vendte tilbake til hjemlandet fra Tyskland der han ble behandlet for forgiftning i 2020. Han er dømt til ni års fengsel og soner i en straffekoloni i byen Vladimir.

 • FN-eksperter ber om legehjelp til Navalnyj

  FNs spesialrapportør for tortur, Alice Edwards, ber om at den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj får øyeblikkelig legehjelp, melder Reuters.

  – Jeg blir nedtrykt av den nedadgående helsetilstanden til Navalnyj og den åpenbare mangelen på diagnostisering og medisinsk hjelp, sier Edwards i en uttalelse byrået siterer.

  Navalnyjs støttespillere har lenge sagt at hans helsetilstand er svært dårlig, og at fengselet han oppholder seg i ikke gir han tilstrekkelig helsehjelp. Han skal ifølge datteren blant annet nektes mat.

  Navalnyj (46) er dømt til ni års fengsel blant annet for påstått underslag. Han soner i en straffekoloni med såkalt «hardt regime». Han er fra før av dømt for brudd på meldeplikt, og en ny rettssak venter der han risikerer opptil 35 års fengsel.

 • Navalnyj sier russiske etterforskere vil reise en ny terrortiltale mot ham

  Den russiske Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj sier at påtalemyndigheten vil stille ham for retten for terrorlovbrudd som kan føre til en dom på 30 års fengsel.

  Navalnyj soner nå ulike dommer på til sammen 11,5 års fengsel, etter blant annet å ha blitt dømt for korrupsjon. Han har sittet fengslet siden januar 2021.

  – De har lagt fram absurde anklager som kan føre til at jeg blir dømt til 30 års fengsel, sier Navalnyj i en uttalelse som onsdag ble publisert på Twitter av hans støttespillere.

  Samme dag oppga russiske etterforskere at elleve personer er internasjonalt etterlyst i en sak som er knyttet til Navalnyj.

  Opplysningene ble publisert av det statseide nyhetsbyrået Tass.

  (NTB)

   Aleksej Navalnyj
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Datteren: Navalnyj nektes mat

  Datteren til den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj sier at faren nektes mat i fengselet. Det har ført til et ekstremt vekttap, sier Dasha Navalnyja til TV-kanalen CNN.

  Navalnyj (46) er dømt til ni års fengsel blant annet for påstått underslag. Han soner i en straffekoloni med såkalt «hardt regime». Han er fra før av dømt for brudd på meldeplikt, og en ny rettssak venter der han risikerer opptil 35 års fengsel.

  Ifølge Amnesty er forholdene i straffekolonien «forferdelige».

  Daria (Dasha) Navalnyja
  Foto: Jean-Francois Badias / AP
 • Talsperson: Navalnyj har sluttet å spise

  Den russiske advokaten og aktivisten Aleksej Navalnyj har sluttet å spise fordi maten i fengsel gjør han sykere, sier hans talsperson Kira Jarmysj ifølge Reuters.

  Navalnyj har heller ikke lov til å motta mat fra utsiden, eller kjøpe mat i fengselsbutikken ifølge Jarmysj, som ikke utelukker at aktivisten forgiftes.

  Tidligere har Jarmysj opplyst at han fikk akutte magesmerter før helgen. Ambulanse ble tilkalt, og 46-åringen skal da ha blitt flyttet ut av enecellen.

  I løpet av to uker skal Navalnyj ha gått ned 8 kilo i vekt. Men han får ikke skikkelig behandling, ifølge advokat Vadim Kobzev.

 • Navalnyj på enecelle tross dårlig helse

  Tross alvorlig sykdom er den fengslede russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj igjen satt på enecelle, ifølge medarbeiderne hans.

  På meldingstjenesten Telegram skriver de at han ble flyttet tilbake til enecellen mandag. Samtidig er han ilagt nye restriksjoner på kjøp av mat og brevskriving, og hans daglige opphold i luftegården er flyttet til klokken 7 om morgenen.

  Tidligere har Navalnyjs talsperson Kira Jarmysj opplyst at han fikk akutte magesmerter før helgen. Ambulanse ble tilkalt, og 46-åringen skal da ha blitt flyttet ut av enecellen.

  I løpet av to uker skal Navalnyj ha gått ned 8 kilo i vekt. Men han får ikke skikkelig behandling, ifølge advokat Vadim Kobzev.

  Navalnyjs støttespillere mistenker at han er utsatt for forgiftning. De hevder også at han utsettes for gjengjeldelse i fengselet etter at stiftelsen hans publiserte en artikkel om korrupsjon i det russiske fengselsvesenet.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no