Hopp til innhold
Russia Navalny
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Aleksej Navalnyj

Oppsummert

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble fengslet i januar da han vendte tilbake til hjemlandet fra Berlin der han ble behandlet for forgiftning med nervegiften Novitsjok i august 2020. Han er dømt til tre års fengsel.

 • Navalnyj anker fengselsdom

  Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj begynte tirsdag på en ankesak mot den ni år lange fengselsdommen han ble idømt i mars.

  Navalnyj mener dommen for underslag og forakt for retten er politisk motivert.

  Fra før soner Navalnyj en dom på to og et halvt år i en fangeleir nordøst for Moskva, for brudd på meldeplikten etter en betinget dom fra 2014. Dersom anken avvises vil den nye dommen erstatte den gamle. Han vil da ha åtte år igjen av dommen, og dessuten overføres til en mye strengere fangeleir med langt strengere vilkår, deriblant færre besøk.

  Under et kort rettsmøte tirsdag ba Navalnyj om at saken skulle utsettes med en uke, slik at han kan møte familien før han eventuelt overføres til ny leir.

  (NTB)

 • Navalnyj: Stem på Macron

  Russlands opposisjonsleiar Alexej Navalnyj ber franskmennene om å stemme på sittande president Emmanuel Macron i den andre runda av presidentvalet til helga.

  Navalnyj skuldar motstandaren Marine Le Pen sitt parti for å ha tatt imot eit lån på 9 millionar euro frå «Putins berykta kvitvaskingssystem». Le Pen skal i 2014 ha fått eit lån frå ein russisk bank for å drive valkamp.

 • Navalnyj oppfordrar til kampanje i sosiale medium

  Den russiske opposisjonsleiaren Alexej Navalnyj oppfordrar Vesten til å starte ein stor kampanje for å få fram fakta om krigen til det russiske folk.

  – Vi treng annonsar. Mange annonsar. Ein enorm nasjonal anti-krigskampanje som skal starte med ein reklamekampanje, tvitrar Navalnyj.

  Han ber mellom andre USAs president Joe Biden og Storbritannias statsminister Boris Johnson om å «snarast finne ei løysing for å knuse Putins propaganda ved å bruke sosiale medium si reklamekraft», skriv CNN.

  I ei rekke Twitter-meldingar viser Navalnyj til at 85 prosent av det russiske folk framleis bruker YouTube, Instagram, WhatsApp, Google og Facebook.

 • Navalnyjs advokater løslatt etter pågripelse

  De to advokatene til Aleksej Navalnyj er nå løslatt igjen.

  Olga Mikhailova og Vadim Kobzev ble pågrepet utenfor straffeanstalten i byen Pokrov der rettssaken mot Nvalnyj pågikk.

  – De lot Olga Mikhailova og meg gå fri igjen. De var til og med så snille at de kjørte oss tilbake til bilen vår, skriver Kobzev på Twitter.

  Opposisjonslederen Navalnyj fikk tirsdag en ny dom på ni år i fengsel. Retten fant ham skyldig i underslag og forakt for retten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no