Hopp til innhold

Kona til Navalnyj: – Putin drap mannen min

Julia Navalnaja, kona til Aleksej Navalnyj, seier at president Vladimir Putin drap mannen hennar. Ho vil halde fram med å kjempe kampen hans for eit fritt Russland.

– Putin gjorde det fordi han ikkje kunne ta knekken på han, sa Navalnaja då ho deltok på EUs utanriksministermøte i Brussel måndag.

Navalnaja seier at russiske styresmakter gøymer liket til mannen.

– Grunnen er at dei har forgifta han med nervegifta Novitsjok og ventar med å frigje liket til gifta er ute av kroppen hans, seier ho.

Les også Rettsmedisiner: Mister mulighet til uavhengig undersøkelse om Navalnyjs lik blir holdt 30 dager

Aleksej Navalnyj i retten i Moskva i september 2018.

Den verste nervegifta

Novitsjok er blitt kalla den verste nervegifta som finst i verda, og blei blant anna brukt til å forgifte Navalnyj i 2020 og den russiske avhopparen Sergej Skripal og dottera hans i Salisbury i Storbritannia i 2018. Begge overlevde.

Kreml er skulda for å stå bak forgiftinga for seks år sidan.

Dette er trolig det siste bildet som er tatt av Aleksej Navalnyj. Den russiske opposisjonslederen deltok digitalt på et rettsmøte torsdag. Dagen etter døde han

Dette er truleg det siste biletet som er tatt av Aleksej Navalnyj. Den russiske opposisjonsleiaren deltok digitalt på eit rettsmøte torsdag. Dagen etter døydde han.

Foto: AP

Vil vidareføre arbeidet hans

Navalnaja seier ho vil halde fram med det arbeidet mannen har gjort, og ber det russiske folket om å stå opp mot Putin sitt regime.

– Ikkje gje opp, seier Navalnaja i ein video publisert på X måndag.

Russiske styresmakter sa tidlegare måndag at Vesten sin reaksjon på Navalnyjs død er uakseptabel.

Ein talsperson sa også at etterforskinga vil halde fram i tråd med russisk lov, men at dei ikkje har nokon resultat klare enno.

Les også Forskere: Navalnyj-dødsfall kan være en maktdemonstrasjon fra Putin

Aleksej Navalnyj på et arrangement til minne om politiker Boris Nemtsov i Moskva i 2015.

Navalnyj sin familie har kravd å få liket utlevert. Navalnyj si mor har oppsøkt likhuset nær fengselet fleire gonger. Men styresmaktene sin talsperson seier måndag at eventuell utlevering ikkje er ei sak for dei.

Aleksej Navalnyj i retten i Moskva i september 2018.

Aleksej Navalnyj i retten i Moskva i september 2018.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Kan ta 14 dagar

Dødsfallet blei kjent fredag. Då kunngjorde fengselsstyresmaktene i Jamal-Nenets, der Navalnyj var fengsla, at den kjende opposisjonspolitikaren hadde mista livet under ein spasertur.

Dagen før var 47-åringen tilsynelatande i fin form og spøkte og lo via ei videooverføring i eit rettsmøte.

Russiske styresmakter sa fredag at dei ikkje har informasjon om dødsårsaka, men at dødsfallet blir undersøkt av fengselsstyresmaktene.

Måndag ettermiddag sa fleire tidlegare medarbeidarar av Navalnyj at det vil kunne ta 14 dagar å finne dødsårsaka.

Kritikk mot krigen i sosiale medier gjorde at Olesia havnet på Vladimir Putins terrorliste. Det koster å trosse Russlands mektige mann. Programleder er Eline Buvarp Aardal.

Kritikk mot krigen i sosiale medium gjorde at Olesia hamna på Vladimir Putins terrorliste. Det kostar å trosse Russlands mektige mann. Programleiar er Eline Buvarp Aardal.

Les også Kvifor døyr fiendane til Putin?

SuIlBQUDgqo

Få timar før Navalnyj døydde, var det uvanleg aktivitet i straffekolonien IK-3 i Kharp, der han sat fengsla, ifølgje avisa Novaja Gazeta.

Blant anna skal fangane ha blitt låst inne på cellene sine, ha høyrt bilar køyre inn seint på kvelden og neste morgon fått cellene gjennomsøkt.

SISTE NYTT

Siste nytt