Hopp til innhold
Ung hånd holder en gammel hånd
Foto: Colourbox.no

Aktiv dødshjelp

Oppsummert

Tre av fire nordmenn oppgir at de er positive til å tillate aktiv dødshjelp. Støtten til aktiv dødshjelp kommer fram i en fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for Dagbladet. På spørsmål om aktiv dødshjelp bør tillates i Norge svarer 23 prosent nei.

  • Stort flertall for aktiv dødshjelp og surrogati

    Norske velgere blir stadig mer liberale i moralske og etiske spørsmål, viser valgundersøkelsen fra Institutt for samfunnsforskning.

    Trenden er tydelig i den undersøkelsen Institutt for samfunnsforskning gjennomførte etter stortingsvalget i 2021, skriver Vårt Land.

    Ved stortingsvalget i 2017 var det så vidt flertall – 50 prosent – for at aktiv dødshjelp burde tillates. Fire år senere var andelen vokst til 58 prosent.

    Påstanden «det bør bli tillatt å bruke surrogatmor for å bære fram et barn i Norge» samler for første gang et klart flertall av velgerne: 56 prosent. Fire år tidligere støttet 44 prosent tilsvarende utsagn.

    63 prosent av Høyres og 59 prosent av Aps velgere er «helt enig» eller «nokså enig» i at aktiv dødshjelp bør tillates.

    (NTB)

  • Folketinget skal stemme om aktiv dødshjelp

    Folketinget i Danmark skal stemmer over et borgerforslag om å gjøre aktiv dødshjelp lovlig. Forslaget har fått 50.000 underskrifter, og skal med det behandles i Folketinget.

    Ifølge avisen Kristeligt Dagblad er det første gang det danske Folketinget skal stemme over et forslag om aktiv dødshjelp. (NTB)

  • Portugal åpner for dødshjelp

    Nasjonalforsamlingen i Portugal har vedtatt en lov som legaliserer aktiv dødshjelp for mennesker som har store smerter og lider av uhelbredelige sykdommer.

    Den nye loven gir alle over 18 år anledning til å be om dødshjelp dersom de er uhelbredelig syke og har store lidelser, og dersom de er mentalt i stand til å ta en slik beslutning.

    Loven gjelder bare for portugisere, ikke for utenlandske statsborgere som ber om hjelp til å avslutte livet.

    (NTB)

  • Nederland: Aktiv dødshjelp for barn 1-12 år

    Nederland vil utvide sine eksisterende eutanasiforskrifter til å omfatte mulighet for legeassistert død for uhelbredelig syke barn mellom ett og tolv år gammel, sa den nederlandske regjeringen fredag.

    De nye reglene vil gjelde for en anslått gruppe på rundt fem til ti barn per år. Det vil gjelde barn som lider uutholdelig av sin sykdom, har ingen håp om bedring og for de hvor palliativ omsorg kan ikke gi lindring, sa regjeringen.

    I 2002 var Nederland det første landet i verden til å legalisere aktiv dødshjelp under strenge betingelser. Alle tilfeller av dødshjelp skal meldes til medisinske instanser. Loven ga allerede muligheter for dødshjelp for uhelbredelig syke babyer frem til deres første bursdag, og for barn over 12 år.

    I 2022 ble det registrert ett tilfelle av aktiv dødshjelp for en mindreårig mellom 12 og 16 år.

    Nederland vil ikke være det første landet til å tillate legeassistert død for barn i alle aldre. Belgia har tillatt det siden 2014.

  • Blokkerer folkeavstemning om aktiv dødshjelp

    Italias forfatningsdomstol avviser en forespørsel om å holde folkeavstemning om hvorvidt aktiv dødshjelp skal bli lovlig i landet.

    Aktivistgrupper har nylig samlet de nødvendige underskriftene for at domstolen må ta en avgjørelse.

    Etter tre timers drøfting tirsdag konkluderte dommerne med at aktiv dødshjelp, også kjent som eutanasi, er i strid med Italias grunnlovsfestede rett til å verne om menneskelig liv, ifølge NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no