Hopp til innhold
Guri Melby
Foto: Lise Åserud

Æresvold og sosial kontroll

Oppsummert

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby foreslår 33 nye tiltak mot negativ sosial kontroll i en ny handlingsplan, «Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold (2021-2024)».

 • 21 års fengsel for dobbeltdrap

  Ein 43-åring er dømt til 21 års fengsel for dobbeltdrap på Storhaug i juni 2020, melder TV 2. Mannen stod tiltalt for å ha drept sin ekskone og hennes nye kjæreste på Storhaug, øst i Stavanger, i juni i fjor. Sør-Rogaland tingrett mener at mannen drepte de to for å gjenopprette ære. Dommen er i tråd med påtalemyndighetens påstand.

  Mannen nekter straffskyld, og mener en annen stod bak drapene.

 • Mor og datter dømt for familievold

  En 17 år gammel jente ble beskyldt for å skade familiens ære. Nå har Agder Tingrett dømt moren og storesøsteren til ett års fengsel for å ha utsatt 17-åringen for psykisk og fysisk vold, skriver Fvn.no. Morens straff ble gjort delvis betinget av hensyn til yngre barn.

 • Æresvold-anke avvist i Høyesterett

  Høyesterett har avvist anken fra en mor i Møre og Romsdal som er dømt til fengsel i 2,5 år for æresvold mot de tre barna sine. I rettssaken i tingretten i vår kom det fram at mora blant annet forsøkte å drukne en av døtrene sine i et badekar, at hun har truet med å drepe dem og sende dem ut av landet. Anken ble avvist i lagmannsretten, og nå har også Høyesterett konkludert med det samme. De tre barna har fått nye navn og bor på hemmelig adresse.

 • Tiltak mot negativ sosial kontroll

  I dag legger kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) fram regjeringens nye handlingsplan Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold (2021-2024). Der foreslår regjeringen 33 tiltak mot negativ sosial kontroll.

  Handlinsplanens innsatsområder er:

  1) Innsats for nyankomne flyktninger og innvandrere
  2) Kunnskap og kompetanse for et helhetlig hjelpetilbud
  3) Et styrket rettsvern for utsatte personer
  4) Forebygge ufrivillige utenlandsopphold
  5) Internasjonalt samarbeid

  – Friheten til å bestemme over eget liv er grunnleggende i vårt samfunn. Alle mennesker har rett til å leve sine liv i frihet fra negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Jeg er stolt over at vi nå har 33 nye tiltak som skal bidra til å ivareta grunnleggende rettigheter, sier Melby i en pressemelding.

 • Dømt for æresvold

  Agder lagmannsrett har dømt en mann i 60-årene for æresvold mot sin datter i 20-årene, skriver TA. Mannen, kona og tre sønner ble frifunnet i Nedre Telemark tingrett i fjor, men påtalemyndigheten anket. Nå er faren dømt, men sønnene frifunnet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no