Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
  • Danmark: Opposisjonsparti laget deepfake-video av statsministeren

    I videoen «sier» statsminister Mette Frederiksen (S) blant annet at etter suksessen med å avskaffe den røde dagen store bededag, vil regjeringen nå også avskaffe pinsen, påsken og julen. Videoen er en såkalt deepfake, laget ved å manipulere videoer og lydopptak av statsministeren ved hjelp av kunstig intelligens.

    – Jeg synes det er langt over streken at Dansk Folkeparti lager en deepfake av en politisk motstander. Det er også et problem for demokratiet og samfunnet, sier Danmarks digitaliseringsminister Marie Bjerre.

    Dansk Folkeparti-leder Morten Messerschmidt sa mandag at de ikke hadde spurt statsministeren om samtykke før de lagde videoen. Partiet delte videoen på X/Twitter.

    (NTB)

  • USA: Flere politifolk truffet av skudd

    Flere politifolk er truffet av skudd i en hendelse i Charlotte i delstaten North Carolina i USA. Det opplyser det lokale politiet. Flere detaljer om hendelsen er ikke kjent.

  • New York-universitet truer med å suspendere demonstranter

    Propalestinske demonstranter ved Columbia-universitetet har fått beskjed om frivillig å fjerne seg fra leiren de har satt opp. Demonstrantene har sagt at leiren på universitetsområdet vil bli stående inntil Columbia oppfyller kravene deres om åpenhet rundt universitets økonomi og amnesti for studenter og ansatte som har blitt straffet for å demonstrere.

    Mandag morgen mottok demonstrantene et brev fra universitetet, der det står at studenter som ikke forlater leiren innen et visst tidspunkt vil bli suspendert og miste muligheten til å fullføre semesteret.

    (NTB)

    Demo ved Columbia-universitetet
    Foto: Anders Kudacki / AP
  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen
  • USA anklager fem israelske enheter for menneskerettighetsbrudd

    Utenriksdepartementet i USA mener fem israelske militærenheter har begått grove menneskerettighetsbrudd. Hendelsene skal ha funnet sted før Gaza-krigen.

    Fire av de fem enhetene skal ha ordnet opp i forholdene, mens Israel har sendt tilleggsinformasjon om den femte militærenheten, ifølge utenriksdepartementets talsperson Vedant Patel.

    Ingen av hendelsene det refereres til har funnet sted på Gazastripen, ifølge amerikanske myndigheter.

    (NTB)

  • Tre generasjoner Ousdal i Peer Gynt-spelet på Gålå

    I årets oppsetning av Peer Gynt-spelet på Gålå medvirker tre generasjoner Ousdal. Skuespiller Sverre Anker Ousdal er stemmeskuespiller i rollen som «Stemmen», sønnen hans, Mats Ousdal, skal spille Peer Gynt og hans sønn, Abel Ousdal-Ellingsen, skal spille Peer som sjuåring.

    Regissør av årets oppsetning er Erik Ulfsby. Forestillingen spilles på friluftsscenen ved Gålåvatnet fra 1.–10. august.

  • Ingunn Foss tar ikke gjenvalg til Stortinget

    Høyre-politikeren Ingunn Foss (64) har gitt beskjed til Agder Høyre om at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2025.

    Det opplyser hun til Fædrelandsvennen.

    Dette er Foss sin tredje periode på Stortinget.

    Ingunn Foss sitt ansikt vises mellom bakhodet til to personer som står foran henne. Foss har kort, brunt hår og briller med mørk innfatning. Hun har sort jakke og genser. Foss er i fokus i bildet og har et passivt, avventende uttrykk.
    Foto: Per-Kåre Sandbakk
  • Skuespilleren Gérard Depardieu løslatt etter avhør

    Depardieu er løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat.

    Franske medier meldte tidligere at Depardieu var innkalt til avhør av politiet i Paris.

    – Politiets varetekt er over. Han er ikke lenger på politistasjonen, sa advokaten mandag kveld.

    Skuespilleren, som i dag er 75 år gammel, er blitt beskyldt for overgrep og trakassering av et stort antall kvinner. Han nekter selv for å ha gjort noe galt.

    (NTB)

  • Fagforbundet melder om medlemsrekord midt i lønnsoppgjøret

    Fagforbundet har nå i alt 410.000 medlemmer.

    – Vi har også tidligere sett at vi får flere medlemmer under lønnsoppgjør. Det er naturlig, fordi vi nå kjemper for å styrke lønns- og arbeidsvilkårene til våre medlemmer. I år er dette særlig viktig for folk, sier nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet i en pressemelding.

    Larsen deltar nå i det aller største lønnsoppgjøret i Norge, forhandlingene for de kommunalt ansatte i kommunene og fylkeskommunene (KS-oppgjøret).

    Fagforbundet er tilsluttet LO og organiserer folk i mer enn 200 yrker og er part i mer enn 100 tariffavtaler.

    (NTB)

  • Tatt med til sykehus for sjekk etter pulverfunn

    Klokka 19 opplyser politiet at en person er sanert, altså har gått gjennom en renseprosedyre, etter funnet av pulver i Eyüp Sultan-moskeen i Stavanger.

    Vedkommende er brakt til Stavanger universitetssjukehus (SUS) for sjekk. Siden da har ytterligere fem personer kommet ut av moskeen. Ingen er meldt skadd eller har symptomer, ifølge politiet.

    Det var litt før klokka 17 at politiet sperra av området rundt moskeen i Hillevåg etter funnet av pulveret. Pulveret kom i posten.

    Det er fremdeles personer inne i moskeen. Alle skal skifte klær før de også bringes til sykehus. Politiets bombegruppe er tilkalt, men ikke på plass.

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.