Hopp til innhold

Vil tvinge regjeringen til å bryte luftambulanse-avtalen

Bjørnar Moxnes (R) vil løse luftambulanse-krisen ved å annullere avtalen med Babcock. Han får støtte fra flere i opposisjonen, men må vente til neste uke for å se om han får flertall.

Muntlig spørretime i Stortinget

MANGLER KRF: Bjørnar Moxnes (R) og Audun Lysbakken (SV) vil ha ny avtale om luftambulansetjenesten, men må vente til neste uke for å få vite om de har KrFs støtte.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi kan ikke risikere at folk dør på grunn av en elendig avtale, sier Moxnes til NRK.

Ap, SV og Senterpartiet støtter forslaget om å bryte avtalen med Babcock, som skal overta luftambulansetjenesten etter Lufttransport til neste år. Også MDG vurderer å stemme for forslaget.

Men Rødt trenger støtte fra KrF for å få flertall. De vil la helseminister Bent Høie (H) forklare seg om saken for Stortinget, før de konkluderer. Det skjer neste uke.

– Det går ikke an å leve med den usikkerheten i beredskapen som vi har i nå, hvor vi er usikre på om folk som er akutt syke får hjelp. Høie kan ikke skylde på noen andre, han har ansvaret for beredskapen selv, sier nestleder Olaug Bollestad (KrF) til NRK.

Krise

Lufttransport har drevet luftambulansetjenesten i 25 år, men tapte en anbudskonkurranse mot Babcock. Det til tross for at Lufttransports tjenester ble vurdert til å holde høyere kvalitet i anbudsrunden.

Dårligere lønns- og arbeidsvilkår har ført til at bare 14 av Lufttransports over 100 piloter har søkt på de 97 pilotstillingene i Babcock.

Kjersti Toppe (Sp) i vandrehallen da Helseminister Bent Høie (H) tirsdag i Stortinget talte om informasjonssikkerhet i Helse sør-øst.

VIL SKROTE: Kjersti Toppe (Sp) ser ingen vei utenom å bryte avtalen med Babcock.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Man kommer ikke utenom å bryte denne kontrakten, og ha et nytt anbud. Ellers får vi en veldig uforsvarlig situasjon i halvannet år, sier Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe.

Både hun, Rødt og SV ønsker på sikt at det offentlige skal ta over driften av luftambulansetjenesten.

– Kan ikke vente

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter forslaget om å annullere avtalen. Han mener det er uholdbart at ambulansepilotene må søke på jobbene sine på nytt. Han vil ikke gjøre som KrF og vente på Høies redegjørelse.

Stortingets spørretime

ARBEIDSPLASSER: Jonas Gahr Støre vil sikre arbeidsplassene for pilotene i luftambulansetjenesten.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er lenge til neste uke. Det holder ikke å sitte stille og vente på det. Regjeringen burde ha sett denne katastrofen komme. Men nå er vi der, og da bør vi ta den prosessen på ny.

At Babcock trolig vil kreve et stort erstatningsbeløp dersom avtalen brytes, ser ikke ut til å bekymre opposisjonspartiene.

– Dette handler om folks liv og helse. Vi kan ikke risikere at folk dør som følge av denne elendige avtalen. Da må det ryddes opp, og så får prisen komme, sier Moxnes.

– Ikke grunnlag

Helseminister Bent Høie sier det ikke er grunnlag for å bryte kontrakten med Babcock.

– Stortinget har vedtatt et lovverk for offentlige innkjøp, som jeg opplever at er fulgt i denne saken. Da er det ikke grunnlag for å slette kontrakten, så lenge den nye operatøren ikke har brutt den, sier han til NRK.

Stortingets spørretime

SKAL SVARE: Bent Høie (H) skal orientere om saken for Stortinget tirsdag neste uke.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Høie understreker at det er Lufttransport som fortsatt har ansvar for å levere tjenesten til staten, og at avtalen med Babcock ikke har trådt i kraft.

– Det er viktig at Lufttransport nå sier de skal gjøre alt i deres makt for å levere til staten, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger