Hopp til innhold

Vil haste-forby åtte syntetiske cannabis-stoffer før nyttår

Etter den eksplosive økningen i beslag av syntetisk cannabis i Norge, går det mot hasteforbud av åtte stoffer – trolig allerede før nyttår.

syntetisk hasj

STERKE SAKER: I skålen til venstre ligger 100 gram såkalt spice, som er en av betegnelsene på varianter av syntetisk hasj. Til høyre er ti kilo vanlig hasj. I ruseffekt er de to mengdene omtrent like sterke.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

For en uke siden sendte Legemiddelverket ut høringsforslaget som innebærer at åtte såkalte syntetiske cannabinoider blir satt på narkotikalisten. Fristen er satt til to uker, for å få forbudet iverksatt så fort som mulig, får NRK.no opplyst.

Vanligvis er høringsfristen tre måneder, med seks uker som minimumskrav. I et brev NRK.no har fått tilgang til, skriver helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm Erichsen at hun av hensyn til folkehelsen ber om at utredningsinstruksen fravikes, for å få ført opp stoffene så snart som mulig.

– Fra regjeringens side ønsker vi å være tydelige på at slike stoffer ikke skal være lov å bruke. Vi tar derfor sikte på at et forbud kan tre i kraft raskt, trolig innen utgangen av året, sier Strøm-Erichsen til NRK.no.

– Slå hardt ned på smugling og salg

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

– FARLIGE: Disse stoffene er farlige, og et forbud tydeliggjør dette, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

I flere artikler den siste måneden har NRK.no skrevet om det Kripos omtaler som en eksplosjon av innførsel av syntetiske cannabinoider i Norge.

På under ett år er antall beslag mangedoblet. Stoffene, også kjent som «syntetisk hasj», «spice» og «legal highs», er kjemisk fremstilt med virkestoffer som tilsvarer THC, hovedvirkestoffet i cannabis. Men den syntetiske varianten er langt mer potent enn organisk cannabis.

Bruk gir en hasjlignende ruseffekt, som ifølge Kripos er opp mot hundre ganger sterkere enn vanlig hasj. Samtidig er så lite som mellom 2,5 og 10 milligram en tilstrekkelig dose.

Men norske myndigheter har til nå hatt lite muligheter til å slå ned på smugling, salg og bruk, fordi cannabinoidene står oppført som ulovlige legemidler. I praksis risikerer nordmenn som bestiller dette i posten, bare bot eller at forsendelsen blir beslaglagt.

– Disse stoffene er farlige, og et forbud tydeliggjør dette, samtidig som det gir oss mulighet til å slå hardt ned på smugling og salg, sier Strøm-Erichsen.

Følgende åtte syntetiske cannabnoider foreslås oppført på narkotikalisten:

  • AM-2201
  • JWH-018
  • JWH-073
  • JWH-081
  • JWH-122
  • JWH-203
  • JWH-210
  • JWH-250
dop-nettet

SELGES PÅ NETT: SKRYTER: På nettet skrytes nordmenn av hvor lett det er å få tak i de syntetiske rusmidlene, og hvor heftig rus man oppnår.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Det har vært økende beslag av cannabinoidene og dermed en bekymringsfull utvikling med hensyn til misbruk med uheldige helsekonsekvenser. Det ses en spredning i misbruket. En rask oppføring av disse stoffene kan bidra til å motvirke disse uheldige konsekvensene, sier seksjonssjef Martin Bjerke i Legemiddelverket til NRK.no.

– Kan bli aktuelt med flere

Men de åtte stoffene som nå etter alt å dømme havner på den norske narkotikalisten i løpet av kort tid, utgjør bare en liten del av problemet. Kripos har registrert mellom 40 og 50 slike stoffer i Norge, men trolig dreier det seg om flere hundre, ifølge Legemiddelverket. Virkestoffet kommer nemlig i et utall varianter, og det produseres stadig nye.

Overlege ved Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, har tidligere karakterisert norske helsemyndigheters kamp som et evig kappløp med en bransje som alltid er minst to steg foran. I november gjorde han det klart at Legemiddelverket vil utvide narkolisten med 10 til 20 nye stoffer.

Om en måneds tid vil Legemiddelverket gå ut med en ny høring på ti stoffer som foreslås til narkotikalisten, men syntetiske cannabinoider vil i utgangspunktet ikke inngå da.

madsen

KAPPLØP MED BRANSJEN: Norske helsemyndigheter er i et evig kappløp med en kynisk bransje som ikke nøler med å utfordre lover, sier overlege ved Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen.

Foto: NRK

– Det kan ikke utelukkes at det vil dukke opp flere eksempler i mellomtiden, som vi vurderer som nødvendige å ta med, sier Bjerke.

AKTUELT NÅ