Hopp til innhold

Frykter at ny «syntetisk hasj» skal ta liv i Norge

Den er opp mot hundre ganger sterkere enn hasj, men koster under halvparten av prisen – og bruken eksploderer i Norge. Nå frykter helsemyndighetene at en ny rustrend skal ta liv i Norge.

syntetisk hasj

100 GANGER STERKERE: I skålen til venstre ligger 100 gram såkalt spice, som er en av betegnelsene på varianter av syntetisk hasj. Til høyre er ti kilo vanlig hasj. I ruseffekt er de to mengdene omtrent like sterke.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Så langt i år har Kripos gjort over 100 beslag av livsfarlige og ulovlige såkalte «legal highs», også kjent som syntetisk hasj og cannabinoider, mot rundt ti i fjor. Mens flere land har dette på narkotikalisten, er det i Norge klassifisert som ulovlig legemiddel.

Liliana bachs

FRYKTER DØDSFALL: Overlege ved Folkehelseinstituttet, Liliana Bachs, frykter at den nye hasjtrenden kan koste liv i Norge. I Sverige er allerede ni døde etter bruk av syntetisk hasj.

Men i praksis gir det en hasjliknende rus – og effekten kan være opp mot hundre ganger sterkere enn vanlig hasj. Stoffene bestilles og betales enkelt med kredittkort på nettet under dekkbetegnelser som røkelse og badesalt, og blir levert i små mengder. Kripos nøler ikke med å kalle økningen i beslag en eksplosjon. Nå slår norske helsemyndigheter alarm.

– Dette er veldig kraftige saker, og har flere problematiske effekter. Blant det mest alvorlige er psykoser, hallusinasjoner, angst, og hjerteproblemer. Vi har i andre land sett eksempler på hjerteinfarkt, plutselig hjertestans og dødsfall, sier avdelingsdirektør Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

– Vanskelig å beregne doseringen

De syntetiske cannabinoidene dukket opp på markedet rundt 2004. Bachs frykter at det bare er et spørsmål om tid før syntetisk hasj kan ta liv i Norge.

dop-nettet

SKRYTER: På nettet skrytes nordmenn av hvor lett det er å få tak i den syntetiske hasjen, og hvor heftig rus man oppnår.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Det er stor fare for det, og jeg frykter vi vil se dødsfall. Brukerne har for eksempel problemer med å beregne doseringen, sier Bachs.

Den ekstremt høye ruseffekten sammenliknet med ordinær hasj, gjør beregningen vanskelig. Mellom 2,5 og 10 milligram anslås av norske helsemyndigheter som nok, men mange bommer og tar for mye. Syntetiske cannabinoider har samme molekylstruktur som originalen, men inneholder kjemisk fremstilte avarter av THC, et av hovedvirkestoffene i cannabis.

Men virkestoffet kommer i et utall varianter. I Norge har man påvist rundt 30-40, men trolig dreier det seg om flere hundre – og det kommer stadig nye varianter av cannabinoidene. Overlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk opplever det som et evig kappløp med en kynisk bransje som alltid er minst to steg foran.

– Umulig å være à jour

– Vi er bekymret, absolutt. Dette er et fenomen, der vi ser at aktører jobber aktivt for å omgå legeverkene i Norge og andre land. Det er helt umulig å være à jour, det kommer nye stoffer hver dag, sier Madsen.

madsen

KAPPLØP MED BRANSJEN: Norske helsemyndigheter er i et evig kappløp med en kynisk bransje som ikke nøler med å utfordre lover, sier overlege ved Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen.

Foto: NRK

Både helsemyndigheter, politi og fengselsvesen beskriver atferden til personer som er ruset på syntetiske cannabionoider som LSD-lignende, spesielt på grunn av hallusinering.

– Vi vet aldri hva som er i spiceproduktene, det kan være cannabinoidene eller, det kan nesten være hva som helst. Noen ganger har man sett at det har vært tilsatt morfinliknende stoffer, for eksempel, sier Bachs i Folkehelsa.

Helsemyndighetene jobber nå tett sammen med Kripos for å ta igjen markedet.

– Politiet over hele landet er bekymret. Vi oversender fortløpende nye varianter til StatensLegemiddelverk, som har ansvaret for nye oppføringer på narkotikalisten, sier seksjonssjef for narkotikaanalyse i Kripos, Kari Solvik.

Foruten høy ruseffekt, lav oppdagelsesfare og lett tilgjengelighet på nettet, er lav pris med på å utvide omfanget av bruken. Et kjapt søk på nettet viser at et stort antall tilbydere annonserer med priser godt under halvparten av de narkotiske stoffene. På ulike nettforum hylles de syntetiske cannabinoidene som en tilnærmet lovlig måte å ruse seg på.

Og så lenge de syntetiske variantene kun klassifiseres som ulovlige legemidler, risikerer nordmenn som bestiller det i posten, i praksis bare en bot, eller at postforsendelsen blir beslaglagt.

Legemiddelverket jobber nå med å få noen av disse stoffene på narkotikalisten, mens USA og flere europeiske land begynte med narkolisting av syntetisk hasj i 2009.

– Dette er jo brudd på legemiddelloven, men hadde vi vært over på narkotikaloven, ville dette vært strengere. Spørsmålet da blir om vi skulle hatt det over på narkolisten for å få strengere straffer her? Jeg kan jo forstå at politiet nedprioriterer beslag som gjelder legemiddellisten for narkolisten, sier Madsen i Legemiddelverket.

kripos

- EKSPLOSJON: Kripos har mangedoblet beslagene av syntetisk hasj i år, og nøler ikke med å kalle det en eksplosjon. Her jobber seniorinspektør Elisabeth Drange og seksjonssjef for narkotikaanalyse, Kari Solvik, på laboratoriet til Kripos.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

AKTUELT NÅ