Hopp til innhold

Ønsker nordisk register over tabbeleger

Helsedepartementet ønsker et felles, nordisk register over leger som har fått advarsler og anmerkninger etter at de ble klar over at så mange utenlandske leger med alvorlige advarsler mot seg, enkelt får jobb i Norge.

Video nsps_upload_2010_2_21_19_40_29_2208.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Skandalelegen Rafik Abu-Ramadan fikk legelisensen sin i Sverige. Sveriges hälso- och sjukvårdens ansvarsnemnd kunne fratatt ham lisensen hvis de hadde fått beskjed om den ny tabben Abu-Ramadan gjorde i Hammerfest.

Lørdag fortalte NRK om flere utenlandske leger som har fått advarsler og anmerkninger i andre land, men som likevel fikk jobb ved norske sykehus fordi arbeidsgiver ikke fikk opplysninger om bakgrunnen deres.

En av legene, Rafik Abu-Ramadan, ble i 2008 ansatt i Hammerfest kommune, uten at arbeidsgiver visste at Abu-Ramadan hadde fått over 20 anmerkninger og fire advarsler av svenske helsemyndigheter.

Få timer etter at reportasjen «Farlige leger» ble vist i Lørdagsrevyen i går tok Helsedepartementet kontakt med NRK. De var ikke klar over at farlige leger med ukjent fortid så lett kan få jobb i Norge.

Har du tips i denne saken? Kontakt NRKs journalist her.

Kan bli felles, nordisk legeregister

Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet

Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Det er veldig alvorlig når folk som overhodet ikke skulle hatt jobb på norske sykehus og norske kommuner, får jobb der. Vi reagerer med overraskelse over at det kan skje, sier Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Helse- og omsorgdepartementet.

Kontrollrutinene i helse-Norge er tydeligvis for dårlige. Nå lover regjeringen tiltak for at pasientene skal være trygge på at legene som behandler dem ikke er farlige. Arbeidet starter allerede mandag.

Helsedepartementet utelukker heller ikke at det kan bli etablert et felles, nordisk register over leger som har advarsler og anmerkninger.

Skal på dagsorden

Helsedepartementet mener saken er svært alvorlig og varsler at de ønsker en full gjennomgang av rutiner ved alle norske helseinstitusjoner som ansetter utenlandsk personell.

– Dernest tar vi et internasjonalt initiativ allerede i morgen sammen med våre nordiske land for å sette saken på dagsorden internasjonalt, sier Ingebrigtsen.

Video nsps_upload_2010_2_20_18_39_37_2196.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Lege Jonas Ingimarsson viser bilde av gutten som ble fraktet til akuttmottaket i Ystad i Sverige, etter omskjæring utført av skandalelegen Rafik Abu-Ramadan.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ