Hopp til innhold

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy til NRK: – Hun forteller en annen versjon nå

– Jeg burde ikke ha presset henne, jeg ivaretok henne ikke på en god måte. Det beklager jeg sterkt. Men jeg vet ikke hvorfor hun forteller en annen versjon nå, sier VG-journalisten om intervjuet etter den famøse dansevideoen på Bar Vulkan.

Onsdag klokken 20.00 kalte VG inn til pressekonferanse for å legge frem sin egen gjennomgang av Giske-saken. Det har stormet rundt avisen etter at de publiserte en sak om Trond Giskes mye omtalte dansevideo den 21. februar i år.

NRK møtte Lars Joakim Skarvøy, en av de fire journalistene som skrev den første artikkelen og intervjuet kvinnen som ble filmet mens hun danset med Arbeiderpartiets Trond Giske på Oslo-baren tidligere i år.

Han sier til NRK at han i kjølvannet av gjennomgangen har blitt enig med VGs ledelse om å ta seks måneders permisjon.

– Så får fremtiden vise hva som vil skje videre. Jeg tar stor lærdom av saken, sier han.

VG mener de ikke har grunnlag for å konkludere med at VG bevisst feilsiterte kvinnen fra dansevideoen med Giske, men innrømmer at de sviktet i kontakten med kilden. Saken får ingen konsekvenser for sjefredaktør Gard Steiro, opplyste avisen onsdag kveld.

Sier hun er riktig sitert

Kvinnen VG intervjuet har insistert på at hun aldri sa, slik det sto i artikkelen, at dansingen med Trond Giske ble «litt mye». Skarvøy står fast ved at han ikke har feilsitert kvinnen, slik hun har uttalt til TV 2.

– Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå, enn det hun fortalte meg under de samtalene vi hadde sammen, sier Skarvøy til det i dag.

Han sier til NRK at han snakket med kvinnen på telefon både før og etter de møttes på Grünerløkka i Oslo for et intervju.

Han står fast ved at hun fortalte ham at Trond Giske hadde vært litt ubehagelig, litt ekkel og at hun syns det hele hadde blitt litt mye.

– Så hun er sitert riktig?

– Ja.

Kan du dokumentere det?

– Jeg kan ikke dokumentere det på noe annen måte enn å vise til de notatene jeg tok den kvelden, og de notatene viser at hun brukte begreper som «litt ubehagelig», «litt ekkel».

Skarvøy sier han burde forberedt henne på at det etterlatte inntrykket av den saken ble en verre fremstilling enn den hun ga ham.

I VGs rapport står det:

«Ved gjennomlesning av denne rapporten 26. mars er Sofie opptatt av å formidle at hun mener Skarvøys versjon ikke er riktig.

● Sofie påpeker at «henger over ryggen» var en beskrivelse av dansen, ikke noe som skjedde da han sto veed bordet. Hun påpeker at hun ikke sa at han oppførte seg «upassende og ekkel».

Sofie mener hun ikke sa noe om at det var ekkelt eller en kroppslig reaksjon. Sofie sier at hun ikke har gitt uttrykk for at noe var «ubehagelig å beskrive» eller at hun mente journalisten burde se videoen for «å bedømme hvordan han tar på henne», og at det var derfor Skarvøy måtte se videoen selv.

● Hun ga beskjed om at hun ikke ønsket å gi noen kommentar, forteller hun. Da sa Skarvøy at det var greit og at han bare ville se filmen.

● Sofie påpeker at sitatet « ...Til slutt ble det litt ukomfortabelt» ble avvist av henne gjentatte ganger den dagen. Hun ga beskjed det ikke var riktig. Hun sier de aldri ble enig om et sitat. De kom ingen vei, bare diskuterte. Sofie påpeker også at hun ikke har sagt at «De er grådige og forsyner seg».

● Sofie mener det ikke er riktig fremstilling at hun og Skarvøy ble enige om at Skarvøy skulle ringe henne når manuset nærmet seg ferdig»

Kvinnen har ikke besvart NRKs henvendelser onsdag kveld.

Steiro: Får stå for hans regning

Mens VG i rapporten skriver at de ikke har holdepunkter for at Skarvøy bevisst har feilsitert, sier altså journalisten selv at det er kvinnen som har endret versjon.

På spørsmål om hvordan sjefredaktør Gard Steiro ser på dette, svarer han:

– Det får stå for hans regning.

Sier han ikke håndterte kontakten godt

Skarvøy tar selvkritikk, og sier han ikke har ivaretatt kvinnen godt nok.

– Jeg har ansvar for å ivareta uerfarne kilder som ikke har hatt kontakten med medier før. I denne saken så ivaretok jeg ikke jeg Sofie på en god måte. Det er jeg veldig lei meg for, og jeg har enorm forståelse for at Sofie har opplevd den siste tiden som belastende, sier den politiske journalisten.

Gard Steiro

STORM: Sjefredaktør Gard Steiro har ikke selv deltatt i evalueringen.

Foto: Truls Aagedal / NRK

Den seks sekunder lange dansevideoen bidro til at Giske ikke ble innstilt til styret til Trøndelag Arbeiderparti, men i etterkant har det kommet fram at kvinnen i videoen føler seg feilsitert, og at hun meldte ifra om dette allerede før saken kom på trykk den 21. februar i år.

På spørsmål om hva han mener han gjorde feil svarer Skarvøy:

– Jeg presset henne for hardt til å bli en del av denne saken med et sitat som hun hadde gitt meg. Og jeg gjorde henne ikke godt nok forberedt på den enorme belastningen og oppmerksomheten denne saken utløste med dette sitatet.

– Hvorfor gjorde du det?

– Det gjorde jeg fordi vi, og jeg, var opptatt av å ha hennes versjon av hendelsen og kvelden på Bar vulkan med Trond Giske, med i vår sak så leserne kunne forstå hva det var som hadde skjedd. Men det gikk for langt. Hun ba selv om å ikke være en del av denne saken, og likevel arbeidet jeg videre med å overtale henne og diskutere med henne slik at hun ble en del av denne saken, svarer han.

AKTUELT NÅ