Hopp til innhold

Halve regjeringen er skiftet ut: – Ingen er uerstattelige

Fire av Arbeiderpartiets mest sentrale kvinneprofiler har nå forsvunnet ut av Jonas Gahr Støres regjering. Støre sier regjeringen ikke er svekket.

Ekstraordinært statsråd

FORNYING: Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med sine statsråder Marianne Sivertsen Næss (t.v.), Jan Christian Vestre (t.h.) og Cecilie Myrseth.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Støre kom i ettermiddag ut på Slottsplassen med sine nye statsråder:

Jan Christian Vestre (Ap) blir ny helse- og omsorgsminister, Cecilie Myrseth (Ap) ny næringsminister og Marianne Sivertsen Næss (Ap) fiskeri- og havminister.

De tre fikk blomster og klemmer fra partikolleger og familie da de gjorde seg tilgjengelige for fotografene på Slottsplassen.

Les også Rektor fra Hammerfest er ny fiskeriminister

Ekstraordinært statsråd

Samtidig som de tre ble utnevnt, fikk også Ingvild Kjerkol såkalt «avskjed i nåde». På en pressekonferanse like etterpå benyttet Støre muligheten til å takke Kjerkol for jobben hun har gjort.

Hun har vært en hardtarbeidende, kunnskapsrik helse- og omsorgsminister.

Ifølge TV 2 var ikke Kjerkol til stede på slottet fredag.

Støre sier han har en sterk regjering.

Støre sier han har en sterk regjering.

Kjerkol er bare sistemann i rekken av skandaler og utskiftninger i regjeringen etter den rødgrønne valgseieren i 2021. Halve mannskapet er borte siden regjeringen tiltrådte for to og et halvt år siden.

Men Støre mener likevel dette ikke har svekket regjeringen.

Det er viktig å si at alle som har gått av har jeg også takket for å ha gjort en god jobb. Også er det også fullt mulig å erstatte dem. Ingen er uerstattelige.

Og nå er altså erstatningene på plass.

– Med dagens omrokkering på laget har vi et sterkt lag til å møte de neste 500 dagene på, sier han.

Fredag ettermiddag skjer de tradisjonelle nøkkeloverrekkelsene i de ulike departementene.

Kvinnefall

Og Støre har nå mistet en rekke av Arbeiderpartiets største kvinneprofiler gjennom flere tiår:

  • Hadia Tajik (40) gikk av som arbeids- og inkluderingsminister vinteren 2022 etter en pendlerboligsak. Gikk også av som nestleder i Ap. Var også statsråd i Stoltenberg-regjeringen.
  • Anette Trettebergstuen (42) gikk av som kultur- og likestillingsminister i juni 2023 etter brudd på habilitetsreglene. På Stortinget siden 2005, i sentralstyret siden 2009, leder Aps kvinnenettverk.
  • Anniken Huitfeldt (54) måtte gå av som utenriksminister i fjor høst, i kjølvannet av habilitetsskandalene. Tidligere AUF-leder, medlem av sentralstyret i over 20 år og på Stortinget siden 2005.
  • Ingvild Kjerkol (48) går i dag av som helse- og omsorgsminister. På Stortinget siden 2013, vararepresentant før det. I Aps sentralstyre siden 2009. Leder av Trøndelag Ap siden 2020.
  • I tillegg forsvant stortingsprofilene Jette Christensen (40) og Marianne Marthinsen (43) ut før valget i 2021.

Etter dagens statsråd vil Arbeiderpartiets kvinner i regjering være Cecilie Myrseth, Marianne Sivertsen Næss, Lubna Jaffery, Tonje Brenna, Karianne Tung og Kari Nessa Nordtun.

Anniken Huitfeldt, Hadia Tajik, Ingvild Kjerkol og Anette Trettebergstuen.

UTE: Anniken Huitfeldt (fra venstre), Hadia Tajik, Ingvild Kjerkol og Anette Trettebergstuen er nå ute av regjeringen.

Foto: NRK

Kabal på plass

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk på plass sin regjeringskabal i løpet av gårsdagen, etter det NRK forstår. Og det er gode grunner til at nettopp «kabal» er den beskrivelsen som ofte går igjen når en regjering skal settes sammen.

Les også Kjerkol ga fra seg nøklene: – Det føles veldig bra

Kjerkol overrekker nøkkel til Vestre.

I tillegg til rene politiske kvalifikasjoner må Støre nemlig også vurdere kjønn, geografi, alder og andre faktorer når han setter sammen sitt lag.

At Ingvild Kjerkol nå forlater stillingen som helse- og omsorgsminister, betyr for eksempel at en ny kvinne må inn i regjeringen for å opprettholde kjønnsbalansen blant Aps statsråder.

Marianne Sivertsen Næss

NY: Stortingspolitiker Marianne Sivertsen Næss skal inn i regjeringen, etter det NRK vet.

Foto: Allan Klo / NRK

I løpet av gårsdagen kunne NRK og flere andre medier melde at Marianne Sivertsen Næss og Cecilie Myrseth skal inn i Støres mannskap.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger