Budsjettfloken: Venstre-Trine kjempet mot tårene i tale til sine egne

Budsjettforhandlingene er på overtid av overtiden. Venstre-leder Trine Skei Grande hadde gråten i halsen da hun snakket om hvordan hun opplever den fastlåste situasjonen.

Trine Skei Grande mener regjeringspartiene ikke tar ansvar for oppfølging av Parisavtalen.

FØLELSESLADET: Trine Skei Grande sier årets budsjettforhandlinger er det tøffeste hun har vært med på. I talen til Oslo Venstre sa hun at hun mener det er urettferdig at Venstre og KrF «skal bære hele Parisavtalen på sine skuldre».

– Det er det vanskeligste jeg noensinne har vært med på. Det er de tøffeste rundene. Jeg må si at det føles urettferdig at Venstre og KrF skal bære hele Parisavtalen på sine skuldre, sa en tydelig berørt Grande da hun talte til Oslo Venstres nominasjonsmøte lørdag.

For én uke siden sa Venstre-lederen at hun håpet Frp ville snu i synet på bilpakken. Nå har hun langt på vei gitt opp det håpet, men krever alternative klimatiltak i retur før Venstre kan sikre flertall for budsjettet.

Trine Skei Grande

UTÅLMODIG: – Vi må ha et budsjett som gjør det vi et enstemmig storting har lovet velgerne, at vi skal klare målene i Parisavtalen. Da har vi tretten år på oss, og da må vi begynne nå, sier Grande.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Da statsbudsjettet ble lagt fram 6. oktober var hun langt mer optimistisk.

I partilederdebatten gjorde hun det klart at hun nærmest tok det for gitt at regjeringen ville forhandle om alt når det kom til stykket. For som hun sa om ultimatumet: – Jeg tok det ikke helt alvorlig, skal vi få til dette så må vi forhandle.

– Virker veldig fastlåst

I dag, nesten 60 dager etter at statsminister Erna Solberg sa at «dette er så langt Høyre og Frp kan gå», er hun ikke like sikker.

– Nei, det virker som det er veldig fastlåst. Vi prøver å finne løsninger både rundt det og i det, og jeg håper at regjeringen legger seg i sæla de siste dagene og prøver å finne en vei som gjør at vi kutter klimagassutslipp. Det er vårt eneste mål, sier Grande til NRK etter at hun langet ut mot regjeringens ultimatum i sin tale til Oslo Venstres nominasjonsmøte.

Som ventet ble hun nominert på førsteplass. Hva som skjer med budsjettforhandlingene er ikke like forutsigbart.

– Ser du for deg at det går an å finne en løsning, der bilpakken ligger fast, men der Venstre blir fornøyd?

– Ja, men da må regjeringen strekke seg på andre områder, og det har vi lagt fram forslag om, og det er det vi få nei på. Så hvordan mener de at vi skal klare å nå målsettingene vi har satt oss, lovnaden de har gitt oss, spør hun.

Grande: – Ikke sånn en mindretallsregjering opptrer

Lovnaden hun sikter til er merknaden i forrige budsjettavtale, der regjeringen forplikter seg til å levere et grønt skatteskifte i 2017-budsjettet som gir betydelige kutt i klimautslippene. I fjor høst var det løftet avgjørende for at Venstre ga sin støtte til budsjettet.

Regjeringen mener det de har foreslått lever opp til løftet de ga. Ifølge lekkasjer har Høyre og Frp også lagt tre klimamilliarder på bordet i budsjettforhandlingene, men Venstre omtaler det som triksing med tall.

I dag, over tre uker etter at forhandlingene startet, er avstanden fortsatt stor.

– Det er ganske vanskelig. Grunnen til at hele problemet har oppstått er at man har en mindretallsregjering som går inn i forhandlingene med et ultimatum, sa Grande i sin tale.

– Det er ikke sånn mindretallsregjeringer opptrer! Det er ikke sånn du bygger flertall! Det er ikke sånn du bygger enighet.

Noen må tape

Etter det NRK forstår er det fortsatt klimadragkampen og uenigheten rundt det grønne skatteskiftet som skaper trøbbel.

Grande er ikke alene om å irritere seg over regjeringen.

Gjennom de siste dagene har NRK snakket med en rekke kilder i KrF og Venstre som uttrykker stor frustrasjon over at regjeringen allerede før forhandlingene startet gjorde det klart at de ikke hadde mer å gå på når det gjaldt den såkalte bilpakken.

Ved å stille ultimatum i all offentlighet, blir all fokus rettet mot denne ene saken. Mange NRK har snakket med frykter det blir lett å peke på vinnere og tapere når en eventuell avtale er i boks. Dersom bilpakken endres, har Frp tapt. Står den urørt, har Venstre tapt.

– Måten regjeringen har lagt fram dette på gjør at noen må ydmykes, sier en sentralt plassert sentrumspolitiker til NRK.

Utelukker ikke brudd

Lørdag for én uke siden satt partilederne i de fire partiene i det som ble omtalt som et «skjebnemøte» i statsministerboligen. Tirsdag morgen møttes de igjen, og smilende partiledere fortalte om et godt møte og at steg ble tatt i den riktige retningen.

Men nå kan det virke som om det var tonen og stemningen, ikke det politiske innholdet, som den gang fikk toppene i KrF og Venstre til å smile.

Siden tirsdag har det ikke vært ett eneste forhandlingsmøte mellom de fire budsjettkameratene. Ifølge Grande ligger ballen nå hos regjeringspartiene.

– Vi har lagt fram mange alternative forslag, mange ideer til hvordan vi skal klare å lage et godt budsjett. Nå forventer jeg at regjeringen også har noen gode ideer å legge på bordet om hvordan vi kan få til en løsning, sier hun til NRK.

Som NRK erfarte før helgen har begge sentrumspartiene, særlig Venstre, startet arbeidet med å forberede en pause eller et brudd i forhandlingene om en budsjettavtale.

På spørsmål om hun vurderer å bryte, svarer Grande:

– Det håper jeg at vi slipper. Jeg håper at vi klarer å finne en enighet, og da er det opp til regjeringen å finne gode initiativ på det området.

Solberg: – Det jobbes intenst

Men lite tyder på at de fire partilederne jobber fram en enighet i helgen. Statsminister Erna Solberg har reist til Nord-Norge. Lørdag ettermiddag skal hun blant annet tale ved julegrantenninga på Stortorget i Tromsø.

I VG fredag kritiserte KrF-leder Knut Arild Hareide turen. Trine Skei Grande kommenterer den slik:

– Nå har jeg avlyst min trøndelagstur som jeg har gledet meg veldig til. Helt oppriktig. Da har vi noen ulike vurderinger, men da håper jeg at hun har satt igjen nok folk i Oslo til at de kan jobbe.

Statsminister Erna Solberg forsikrer om at det jobbes med å finne en løsning på budsjettfloken selv om hun ikke befinner seg i hovedstaden.

– Det går helt fint å styre landet selv om man ikke sitter i Oslo. Det går også fullt an å få folk til å jobbe med de løsningene som vi skal legge på bordet. Det er både internett og telefonforbindelse fra Tromsø. Det jobbes intensivt med å finne gode løsninger, og det har jeg god kontroll på, sier Solberg til NRK.

Hun ønsket ikke å kommentere Trine Skei Grandes kritikk av regjeringen. Det takker også Hans Andreas Limi, Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, nei til.

SISTE NYTT

Siste meldinger