Hva skjer hvis partiene ikke blir enige om budsjettet?

Senest mandag om én uke vil vi vite om alle er enige, om noen er enige eller om ingen er enige. Her er tre av de mest sannsynlige utfallene hvis Erna Solberg ikke får flertall med alle fire samarbeidsparter.

Erna Solberg får overlevert rapport

HVA SKJER NÅ: Utfallene av budsjettforhandlingene er mange, men blir de ikke enige før finansdebatten i Stortinget den 5. desember blir det en eller annen form for regjeringskrise. Bildet er tatt av Erna Solberg da hun fikk overlevert miljørapport.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg har fortsatt ikke fått flertall for landets budsjett for 2017. Nå har hun nøyaktig én uke igjen til det skal stemmes over i Stortinget. Hvis ikke risikerer hun å miste makten, mindre enn ett år før valget.

Solberg avbrøt besøket i nord for å avholde et nytt forhandlingsmøte.

Budsjettmøtet fant sted i statsministerboligen mandag kveld. Partilederne har ikke møttes siden tirsdag forrige uke, og neste mandag er absolutt siste frist.

Uansett scenario vil en krise bli en realitet hvis Frp, KrF, Venstre og Høyre ikke blir enige i løpet av de neste syv dagene. De tre utfallene som skisseres under er ikke en uttømmende liste over hva som kan skje.

Scenario 1: KrF sikrer flertall alene

Det holder med støtte fra enten KrF eller Venstre for å få flertall for statsbudsjettet. Slik situasjonen ser ut i dag virker det mest sannsynlig at regjeringen satser på å blidgjøre KrF, og at Venstre bryter forhandlingene hvis det først skulle skjære seg. Venstre har rett og slett mest å tape.

Frp har gjennom hele forhandlingsperioden sagt at det ikke er aktuelt å røre bilpakken (se faktaboks). Da pakken ble lagt fram sa også statsministeren at dette er så langt Høyre og Frp kan gå. Dette ble oppfattet som et ultimatum gitt i all offentlighet. Reaksjonene fra KrF og Venstre har vært sterke.

NRK har snakket med mange sentrumskilder som frykter fremgangsmåten gjør at noen må sitte igjen med svarteper. Dersom bilpakken endres, har Frp tapt. Står den urørt, har Venstre tapt.

Trine Skei Grande

VENSTRE: Handlingsrommet til partileder Trine Skei Grande er ikke spesielt stort, gitt at hun neppe vil støtte Aps budsjett eller langt mindre innsette Jonas Gahr Støre som statsminister. Venstre har i praksis to valg: Stemme for eller mot regjeringens budsjettopplegg slik det ser ut etter noen runder i Stortinget.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Selv om KrF så langt har sagt at de kun støtter budsjettet hvis Venstre er med på laget, kan Høyre og Frp komme med et tilbud det vil bli vanskelig å si nei til. Fylkeslederne i KrF er allerede lei av at det grønne skatteskiftet får all oppmerksomhet i forhandlingene. Enkelte KrF-politikere vurderer derfor å fortsette forhandlingene uten Venstre hvis de velger å bryte.

Når statsministeren på vegne av regjeringen truer med å forlate sin stilling, om ikke det nødvendige flertall stemmer for deres budsjett, sier vi at de stiller kabinettsspørsmål.

Stiller Erna Solberg et slikt kabinettsspørsmål på regjeringens justerte opplegg, tilpasset KrF, kan det hende KrF redder regjeringen. De vil da subsidiært stemme for regjeringens justerte opplegg, etter deres primære forslag har falt.

KrF kan stemme for budsjettet uten å bli presset gjennom et kabinettsspørsmål. Jo tidligere vi vet om KrF vil stemme for et Høyre-Frp-budsjett, jo bedre er det for Erna Solberg.

Scenario 2: Høyre-Frp-regjeringen oppløses

Hvis det grønne skiftet uteblir, kan det i ytterste konsekvens ende med regjeringsskifte.

A: Frp kan nekte å stemme for et fremforhandlet budsjett med andre partier, og forlate regjeringen. Da kan Erna Solberg fortsette som statsminister. Utfordringen blir selvsagt hun i en slik situasjon skal få flertall for et nytt budsjett.

B: Opposisjonen kan finne sammen. Det blir i praksis umulig for regjeringen å styre på et annet budsjett enn sitt eget, og man vil da i praksis oppleve at Høyre og Frp stiller kabinettsspørsmål på budsjettet.

C: Arbeiderpartiet kan overta regjeringsmakten som landets største opposisjonsparti, og Jonas Gahr Støre blir ny statsminister.

Scenario 3: Finner flertall annetsteds

Et mindre sannsynlig utfall er at regjeringen fortsetter som en ordinær mindretallsregjering som må forhandle med Stortinget fra sak til sak ut perioden.

Bryter Venstre og KrF forhandlingene betyr det at samarbeidsavtalen sies opp. Det betyr også at Høyre og Frp må finne flertall et annet sted enn hos Venstre og KrF. Der har de ikke mange muligheter, men subsidiær støtte fra Arbeiderpartiet eller Senterpartiet kan bli en løsning i saker de ikke får støtte fra Venstre eller Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre

NEI: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre vil ikke forhandle med regjeringspartiene om budsjett.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Forhandlingsviljen til Senterpartiet er usikker. På spørsmål om Sp kan forhandle med regjeringen vil ikke partileder Trygve Slagsvold Vedum kommentere. Og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil på sin side ikke overta makten riktig ennå. Og ei heller støtte budsjettet for å unngå en eventuell regjeringskrise. Da NRK snakket med Støre sist uke gjorde han det klart at Arbeiderpartiet ikke åpner for forhandlinger med Høyre og Frp.

– Det er ikke naturlig at Ap som opposisjonsparti og et tydelig alternativ til Høyre- og Frp-regjeringen skal stemme for deres budsjett, skrev Ap-lederen på sms.

Han samarbeidet imidlertid med regjeringen tidligere i år da han inngikk et forlik om Forsvarsplanen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger