Vedum etter Viken-stopp: – Regjeringen må skjønne at folk ikke vil ha det

Høyre mener det er «uansvarlig» å innstille Viken-forberedelsene, mens Frps Jon Helgheim forstår sitt eget lokallags misnøye.

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Regjeringen må stanse regionreformen. – Er det klokt å tvinge gjennom en reform som ingen skjønner? spør han retorisk.

Foto: Axel Nilsson Raftsjø / NTB scanpix

Søndag ble det klart at Arbeiderpartiet sikrer flertall for midlertidig å stanse forberedelsene til å slå sammen Østfold, Buskerud og Akershus.

Fylkespolitikerne fra Ap, Frp, SV og Sp vil vente til Stortinget har behandlet regionreformen på nytt i høst.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil nå ha omkamp om hele Viken-regionen.

– Regjeringspartiene må skjønne at denne regionen er noe folk ikke vil ha, sier han til NRK.

– Tidspunktet er inne for at Erna Solberg, Monica Mæland og Siv Jensen tenker seg om, fortsetter han.

Etterlyser klare svar

Dersom fylkene blir slått sammen, vil Viken bli landet største fylkeskommune med 1,2 millioner innbyggere.

Laster kart, vennligst vent...

Mange i nye region Viken har vært skeptiske til regionen som vil få 1,2 millioner innbyggere. En av grunnene er at Oslo er utelatt.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet sier at partiet vil stemme ned storregionen Viken også neste gang den kommer opp i Stortinget. Hun etterlyser en avklaring fra regjeringen.

– Vi må få en avklaring på hvor flertallet som vil ha Viken, står. Kommunalministeren og statsministeren må komme på banen. Fremskrittspartiet må også si hvor det egentlig står, sier Stenseng.

«Uansvarlig»

Fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus mener det er «uansvarlig» at Fellesnemnda for Viken nå legger ned arbeidet inntil videre.

Stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim (Frp)

Jon Helgheim (Frp) sitter på Buskerud-benken på Stortinget.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Vi blir forsinket med arbeidet til januar, og det går bare utover de ansatte. Det kunne man spart seg for, og forholdt seg til Stortingets vedtak, sier hun.

Jon Helgheim, som sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen for Fremskrittspartiet og representerer Buskerud, er uenig.

– Det er helt naturlig at de som jobber med dette lokalt, venter litt når det skal opp igjen i Stortinget, svarer han.

Vil ha færre fylkeskommuner

Tonje Brenna, gruppeleder i Akershus Ap, sier at sammenslåingen av de tre fylkene verken har støtte i befolkningen eller i noen av de tre fylkestingene.

– Den er dyr, ulogisk og gjør det ikke enklere å løse oppgavene, og bør stoppes, sa Brenna etter at Ap lokalt bestemte seg for å støtte forslaget om å innstille Viken-forberedelsene. Sammen med Frp, SV og Sp sikret partiet flertall.

– Når Fremskrittspartiet nå foreslår at arbeidet i fellesnemnda skal settes på vent fordi de er mot sammenslåingen, forventer vi at det også kommer til uttrykk ved en votering i Stortinget, sier Brenna.

Helgheim sier imidlertid at Frp står ved avtalen om regionreformen.

– Jeg er enig i at regionreformen ikke er den beste løsningen. Men fylkeskommunen slik den er i dag, er et stort pengesluk. Det er bedre om det blir færre av dem, sier han.

Ber fylkespolitikerne respektere vedtakene

Kommunalminister Monica Mæland (H).

Kommunalminister Monica Mæland.

Foto: NRK

Kommunalminister Monica Mæland ønsket ikke å la seg intervjue av NRK søndag, men skriver følgende i en SMS.

«Stortinget har vedtatt en regionreform. Jeg oppfordrer fylkespolitikerne til å respektere Stortingets vedtak og videreføre det viktige arbeidet de er i gang med», skriver hun i SMS.

Stortinget har vedtatt reformen to ganger, men skal nå behandle den for tredje gang.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger