Hopp til innhold

– Nei, vi var ikke enige om Mongstad-rapporten

– Jeg har ikke vært med på å utsette Mongstad-rapporten til etter valget, sier Frps riksrevisor Arve Lønnum. Han finner heller ikke et slikt vedtaket i møteprotokollene for de siste åtte årene. – Vi hadde diskutert dette i lunsjen, svarer Jørgen Kosmo.

Jørgen Kosmo

Tidligere Riksrevisor Jørgen Kosmo holder fast på at begge kollegiene han har ledet, var enige om å holde rapporter borte fra valgkampen. – Vi pratet om dette i lunsjen, og det er min feil at det ikke ble ført inn i protokollen, sier Kosmo.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Arve Lønnum

Medlem av riksrevisorkollegiet, Arve Lønnum, sier at han aldri har vært med å beslutte at Mongstad-rapporten skulle holdes til etter stortingsvalget.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Per Kristian Foss

Riksrevisor Per-Kristian Foss støtter forslaget om å slå fast at Riksrevisjonen ikke skal ta hensyn til valg og valgkamp når de bestemmer publiseringsdato for sine rapporter.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det finnes ingen protokoller fra en slik beslutning, og da legger jeg til grunn at det heller ikke er besluttet, sier Arve Lønnum.

Han er Frps representant i Riksrevisor-kollegiet, og har sammen med fire andre tittelen riksrevisor. Leder for kollegiet har de siste åtte årene vært Jørgen Kosmo fra Arbeiderpartiet.

– Vi var enige

Blant de siste rapportene han la fram, var en svært kritisk rapport om regjeringens prestisjeprosjekt – selveste «månelandingen» – på Mongstad.

Denne rapporten kom 17. september; åtte dager etter stortingsvalget. Dette til tross for at kollegiet hadde behandlet rapporten allerede i juni.

Kritikerne mente at Kosmo bevisst hadde ventet med å legge fram rapporten for å skåne Arbeiderpartiet i valgkampen. Kosmo har derimot hevdet at både dette og det forrige kollegiet var enige om å ikke legge fram noen rapporter i valgkampen. Argumentet var at han ville unngå at Riksrevisjonen ble en politisk aktør.

Fant ingen protokoll

Arve Lønnum har i det stille stusset veldig over denne påstanden, men nå tar Frps riksrevisor bladet fra munnen.

– Jeg tok høyde for at jeg hadde sovet i timen, og spurte derfor hvilken time jeg hadde sovet i, for en slik beslutning ville jeg aldri vært med på i bevisst tilstand, sier Lønnum til NRK.

Han fikk da opplyst at det var det forrige kollegiet som hadde tatt beslutningen.

– Men jeg syntes også det var pussig. Så jeg sjekket det, og fant da heller ingen protokoll fra dette kollegiet. Og da synes jeg det blir ganske rart, det hele, sier Lønnum.

Bestemt i lunsjen

Avtroppende riksrevisor Jørgen Kosmo sier nå at det stemmer at dette vedtaket ikke står i referatene.

– Vi pratet om dette, under en lunsj og i andre sammenhenger, at vi ikke skulle gjøre det. Det er min feil at vi ikke sørget for å få det protokollert. Lønnum har i ettertid meddelt at han var uenig i dette, og varslet at han vil ta det opp igjen i det nye kollegiet, og det må han jo gjerne gjøre, sier Kosmo til NRK.

Han sier at Lønnum er den eneste som har reagert på dette, og at han trolig også var den eneste som ikke var til stede under den nevnte lunsjen.

Uenig om Riksrevisjonens rolle

Og Kosmo holder fast på at Riksrevisjoner ikke bør legge fram rapporten like før et valg, uansett hva som står i dem.

– Jeg var opptatt av at Riksrevisjonen ikke skulle blandes inn i valgkampen i en politisk debatt, for det vil berøre Riksrevisjonens uavhengighet. Det gjaldt uansett hvilken sak det var snakk om, sier Kosmo.

Lønnum er sterkt uenig.

– Nettopp fordi Riksrevisjonen er uavhengig og arbeider faktabasert, skal det ikke ha noe med valgkampen å gjøre. Om de fakta man legger fram faktisk har relevans for valgkampen, da er det ganske nyttig i et demokrati, sier Lønnum.

Får støtte fra Foss

For to dager siden fikk Norge en ny riksrevisor. Per-Kristian Foss (H) tok over for Kosmo. Lønnum har nå fremmet et forslag for det nye kollegiet om at rapporter skal legges fram når de er ferdige, helt uavhengig av valgkampen.

De borgerlige partiene har nå flertallet i Riksrevisjonens kollegium, og Lønnum får allerede støtte fra den nye riksrevisoren.

– Det kan argumenteres for begge løsninger, men personlig har jeg tro på at Riksrevisjonen ikke skal ta hensyn til om det er valgkamp eller innledende valgkamp. Det er også vanskelig å si at akkurat den perioden når Stortinget ikke møtes er valgkamp, mens tiden før, i mai eller juni, ikke er valgkamp, sier Foss.

Blir tema i stortingshøring

Framleggelsestidspunktet blir også tema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal ha åpen høring om innholdet i Mongstad-rapporten.

– Det er ikke noen tvil om at det fremstår slik at stortingsvalget som var nær forestående har hatt innvirkning på at man har holdt tilbake Riksrevisjonens rapport. Det kunne fått store konsekvenser for det valget man var inne i, sier Abid Raja (V), som er saksordfører for rapporten.

Arve Lønnum sier at han likevel ikke han blant dem som tror at Kosmo holdt tilbake rapporten for å skåne sine egne partifeller.

– jeg kan ikke vite hva som har skjedd inne i Jørgen Kosmos hode, men jeg tror ham på at han har hatt de beste hensikter. Han er ikke en skurkaktig person. Derfor tror jeg det var godt ment, men det falt veldig uheldig ut.

Vil frata riksrevisoren makt

Arve Lønnum mener hele måten Riksrevisjonen er bygget opp på, er noe av årsaken til at dette kunne skje. I en kronikk i dag tar han til orde for å dele opp Riksrevisorens rolle.

– Det er en rekke forbud i loven mot at samme person er både daglig leder og styreleder. Det er av hensyn til styrets kontroll med administrasjonen, sier Lønnum.

– Jeg tror ikke at en daglig leder som ikke også er styreleder, kunne tatt sjansen på å la være å legge fram en så viktig beslutning for styret. Det kan man bare tillate seg når man selv er styreleder og vet at man har et politisk flertall bak seg, sier Lønnum.

Gassanlegget på mongstad 2009

Gassanlegget på mongstad fortsetter, men planen om fullskala CO2-rensing er avblåst.

Foto: Pierre-Henry DESHAYES / Afp

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger