Hopp til innhold

Skjerper sikkerheten rundt norske olje- og gassanlegg etter gasslekkasje i Finskebukta

Politiet skjerper sikkerheten rundt olje- og gassanlegg etter skadene på rørledningen Balticconnector i Finskebukta. Jens Stoltenberg varsler mulig Nato-svar.

Kollsnes prosessanlegg onsdag

KOLLSNES: Kollsnesanlegget i Øygarden behandler cirka 40 prosent av all norsk gasseksport.

Foto: Gerd Johanne Braadland / NRK

Etter gasslekkasjen i Finskebukta søndag, skjerper nå politiet sikkerheten rundt olje- og gassanlegg i Vestland. Det melder Bergensavisen.

– Vi har et økt fokus på forebyggende patruljering på de installasjonene vi har i vårt distrikt, sier operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt.

Finske myndigheter sier blant annet at gasslekkasjen trolig skyldes en ekstern handling. Hendelsen medfører nå at norsk politi øker årvåkenheten rundt norske olje- og gassinstallasjoner.

I fjor høst skjedde det eksplosjoner på Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Da fikk politiet hjelp fra Heimevernet til vakthold ved Mongstad og Kollsnes. I samme periode bisto også Heimevernet på gassanlegget på Kårstø i Tysvær.

Foreløpig har ikke Vest politidistrikt bedt om bistand fra Forsvaret til denne sikkerhetsskjerpingen.

– Vi er tettere på objektene, og vi er hyppigere til stede med patruljer, sier Hausvik.

Rørledningen mellom Finland og Estland krysser Finskebukta, og har vært i drift siden 2020.

Følger med

Møre og Romsdal politidistrikt opplyser at de følger med på situasjonen og diskuterer eventuelle tiltak med olje- og gassnæringen.

– Vi er kjent med hendelsen i Finskebukta. Sammen med politiet ellers i Norge og samvirkeaktørene arbeider vi med å få mest mulig opplysninger om hva som har skjedd der og om dette kan ha innvirkning på installasjoner i vårt område, sier politiinspektør Kenneth Sætre i Møre og Romsdal politidistrikt.

Gassco er et norsk statlig aksjeselskap som befordrer gass fra den norske kontinentalsokkelen til Europa.

De opplyser til NRK at de oppretter holder nivået på beredskapen fra 2022, og trekker fram at de har god dialog med politiet og sikkerhetsmyndighetene om situasjonen.

– Vi har ikke en hendelse på det norske gasstransportsystemet, og vil vise til den økte årvåkenheten og økning av sikkerhetsnivået med det som skjedde i Østersjøen sist, sier Linda Nordbø, kommunikasjonsleder og pressekontakt i Gassco, og legger til:

– Det var heller ikke knyttet til det norske systemet. Vi følger situasjonen, prøver å forstå og øker vår årvåkenhet.

Linda Nordbø, kommunikasjonsleder i Gassco

Linda Nordbø er kommunikasjonsleder og pressekontakt i Gassco.

Foto: Gassco

Hun understreker til at de er beredt på å sette inn tiltak når det er behov for det.

Equinor følger også situasjonen, opplyser de til NRK.

Stoltenberg varsler samlet svar

Forsvarsministeren i Estland, Hanno Pavkurn, sier at det var sterke krefter som førte til skadene på Balticconnector.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Nato vil komme med et samlet svar dersom det viser seg at gassrørledningen Balticconnector ble angrepet.

– Dersom det kan bevises at det var et angrep på gassledningen i Østersjøen, møtes det av et samlet og besluttsomt svar fra Nato, sa Stoltenberg under et pressemøte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj før Natos forsvarsministermøte onsdag.

Les også Forsvarsministeren i Estland: – Svært sterke krefter førte til skade på røyrleidning

Dette er rørledningen mellom Finland og Estland. Arkivbilde fra YLE

Under pressemøtet varslet Stoltenberg også at støtten til Ukraina vil trappes opp i løpet av de kommende dagene. Zelenskyj sier dette er svært viktig for at landet skal kunne overleve den kommende vinteren.

Begge lederne fordømte angrepene fra Hamas mot israelske sivile i helgen.