Hopp til innhold

SV-krangel utsatte Mongstad-stopp

Olje- og energiminister Ola Borten Moe hadde bestemt seg for å legge ned CO2-renseprosjektet på Mongstad allerede i vår, men SV nektet.

Borten Moe og Solhjell

KRANGEL: Olje- og energiminister Ola Borten Moe (t.v.) ville legge ned Mongstad-prosjektet, men SV nektet. Her med miljøminister Bård Vegar Solhjell.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

SV ville ikke stanse prosjektet før de hadde fått en miljøpolitisk erstatning, skriver Dagens Næringsliv. I går ble det også kjent at rapporten om Mongstad-stopp var blitt holdt tilbake.

Den faglige beslutningen om avvikling var ifølge avisen langt på vei tatt allerede ved behandlingen av revidert budsjett i vår. Bakgrunnen for at nyheten ble holdt tilbake, var en intern krangel om hvilke CO2-tiltak som skulle komme i stedet, sier sentrale regjeringskilder.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Ifølge de samme kildene kunne fullskala rensing på Mongstad blitt stoppet for flere år siden, dersom de faglige vurderingene i Olje- og energidepartementet hadde blitt lagt til grunn.

Les også: Reinseanlegget på Mongstad blir nedlagt

Les også: Riksrevisjon og regjering – to skandaler?

For dyrt

Stoltenberg-regjeringen varslet under en pressekonferanse fredag forrige uke at de ville legge bort planene for fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad.

I stedet legger regjeringen opp til å starte et nytt prosjekt, hvor målet er å få opp et annet fullskala CO2-renseanlegg innen 2020.

Dersom du har tips, bilder eller video til NRKs redaksjon kan du sende mail på 03030@nrk.no eller ringe på telefon 03030.

Mongstad

LAGT NED: Planene om et fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad i Hordaland er lagt ned.

Foto: StatoilHydro / N.N.

– Vi har tatt en full gjennomgang. Kostnaden har blitt høyere, usikkerheten er blitt høyere. Fullskalaanlegget skal være et godt prosjekt, et fullskalaprosjekt. Jeg er redd Mongstad ikke ville vært et sånt prosjekt, sa Ola Borten Moe på pressekonferansen.

Les også: Nå eier Statoil enda mer på Mongstad

Les også: – Mongstadrapport ble holdt tilbake

Holdt saken skjult

Avviklingen av Mongstad-prosjektet har fått flere i miljøbevegelsen, samt opposisjonen til å komme med sterk kritikk. Blant annet har Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, stilt spørsmålet om SV fremdeles hadde vært på Stortinget om saken hadde kommet frem før valget.

Likevel har han uttalt at Frp er åpent for å støtte byggingen av et fullskala CO2-renseanlegg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ