Hopp til innhold

Vanessa Rudjord, Pia Tjelta og Synnøve Skarbø trekker seg fra omstridt skjønnhetsklinikk

Ansvarlig lege Karim Sayed tar over aksjene og de økonomiske forpliktelsene i selskapet, melder selskapet i en pressemelding.

Pia Tjelta, Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø skal opna ein ny skjønnheitsklinikk i Oslo med namn Nomi Oslo.

Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord har valgt å trekke seg fra Nomi Oslo etter omfattende kritikk.

Foto: Julie Pike

I meldingen heter det at de tre kvinnene trekker seg etter debatten som har oppstått på grunn av klinikken, som heter Nomi Oslo.

Vi er lei oss for måten begrepet kvinnehelse ble brukt i forbindelse med lanseringen. Kvinnehelse og estetisk medisin er to forskjellige ting, og vi beklager overfor de som er blitt opprørt av denne sammenblandingen, sier Rudjord, Skarbø og Tjelta i meldingen.

Skjønnhetsklinikkens oppstart har skapt stor debatt.

Les også Forskar meiner tilbod som den nye skjønnheitsklinikken i Oslo er eit folkehelseproblem

Fra venstre: Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord

I pressemeldingen som ble sendt ut i forbindelse med klinikkens lansering, skrev Nomi Oslo at klinikken handlet om kvinnehelse og forebygging det kroppen skal gjennom.

NRK har forsøkt å kontakte Vanessa Rudjord, Synnøve Skarbø, Pia Tjelta, Karim Sayed og Nomis pressetalsperson Tara Lie-Hagen. Foreløpig har ingen besvart NRKs henvendelser.

Fått kraftig kritikk

Det var det flere som reagerte på. Klinikken tilbyr nemlig en rekke behandlinger innen estetisk medisin, som flere har uttalt at ikke har noe med kvinnehelse å gjøre.

Når vi har landet på den avgjørelsen, håper vi samtidig at fokuset på viktige kvinnehelsespørsmål som har oppstått i kjølvannet av våre uheldige uttalelser kan føre til økt oppmerksomhet og bevissthet, som på sikt kan føre til at flere kvinner får den hjelpen de fortjener, sier kvinnene i meldingen.

Nettsiden til Nomi Oslo. Det står "Nomi Oslo er Norges ledende klinikk innen estetisk medisin.
Vi har samlet landets fremste eksperter
og tilbyr de nyeste vitenskapelig
dokumenterte behandlingene innen
estetisk medisin, som eksempelvis laserteknologi, rynkebehandling, anti-aging, hormonbehandlinger i forbindelse med overgangsalder, mesoterapi, peelinger, muskelbygging (Emsculpt), styrking av bekkenbunnsmusklatur (Emsella) og ikke-invasiv fettreduksjon."
Foto: Skjermdump / Nomioslo.no

Leder Elisabeth Raasholm Larby i Endometrioseforeningen sier det er bra at kjendistrekløveret har tatt et standpunkt.

– Og så syns vi jo at det er bra at de har rydda opp i omtalen de hadde, hvor de promoterte en klinikk som hovedsakelig driver med estetiske behandlinger som kvinnehelse. Og vi syns det er fint at de har beklaget bruken av ordet kvinnehelse, sier hun til NRK.

Nå håper Larby at den videre debatten om kvinnehelse dreier seg om det hun kaller ekte kvinnehelseproblematikk.

– Vi håper det blir økt fokus på de problemene som er; manglende behandlingstilbud, lang diagnosetid. Og at det vies mer midler og forskning til kvinnehelse, sier hun.

Anette Bellika Finnanger (t.v) og Lina Aas-Eng startet kronerulling for "ekte kvinnehelse".

Anette Bellika Finnanger (til venstre) og Lina Aas-Eng startet kronerulling for «ekte kvinnehelse».

Foto: Privat

Lina Aas-Eng og Anette Bellika Finnanger opprettet fredag kronerulling for ekte kvinnehelse.

Pengene går til Norske Kvinners Sanitetsforening, og de har nå samlet inn over 460.000 kroner.

– For oss fremstod det veldig tydelig at de brukte tabubelagt kvinnehelse som et slag skalkeskjul bak å starte en klinikk som i all hovedsak tilbød estetiske tjenester. Det ble vi ekstremt provoserte av, sier Aas-Eng.

Hun er glad for at Tjelta, Skarbø og Rudjord nå trekker seg fra klinikken.

– Jeg håper det har foregått noe selvrefleksjon borte på Frogner der. Det kan jo tyde på at dette ikke var så gjennomtenkt, sier hun. Samtidig synes hun det er rart at de ikke har sagt unnskyld tidligere.

– Når kritikken kom så virket det som håndteringen gikk mest i å si at alle andre misforstår. Jeg synes de holdt lenge ut og at de burde sagt unnskyld før.

Les også 7 områder innen kvinnehelse ekspertene mener vi må prioritere

En kvinne får satt en sprøyte med botox midt mellom øyenbrynene.

– Glad for engasjementet debatten har skapt

Også Britt Olsson i Norske Kvinners Sanitetsforening er glad for at Tjelta, Skarbø og Rudjord har snudd. Olsson er avdelingsleder for forskning på kvinnehelse.

Samtidig er hun glad for at debatten rundt skjønnhetsklinikken har satt kvinnehelse på dagsorden:

– Jeg er veldig glad for at det engasjementet den debatten har skapt har bidratt til at man får enda mer penger til forsnking på kvinnehelse. Vi har også fått flere medlemmer, og det har blitt stor bevissthet rundt hvakvinnehelse er, og de utfordringene som ligger i skjønnhetsindustrien. Det takker vi for, sier Olsson til NRK.

Komiker og lærer Sofie Frøysaa er glad for at stormen rundt Nomi Oslo virker som den har ført til mer fokus på kvinnehelse.

– Og så tenker jeg at noen gjerne kan opprette en klinikk for å behandle internalisert sexisme og aldersshaming, skriver hun i en melding til NRK.

Ansvarlig lege Karim Sayed sier han beklager at de tre profilerte kvinnene nå trekker seg ut av selskapet.

– Men har samtidig forståelse og respekt for avgjørelsen de har tatt. I ettertid ser vi at kommunikasjonen i forbindelse med lanseringen var feil og anerkjenner at den delen av kritikken er legitim, uttaler Sayed i meldingen.

Også overfor NRK har Sayed tidligere beklaget bruken av ordet kvinnehelse.

Ifølge pressemeldingen vil Nomi Oslo fortsatt starte opp 10. oktober. Nomi Oslo trekker også pressemeldingen som ble utsendt i forbindelse med lanseringen av klinikken, der ordet «kvinnehelse» ble brukt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger