Usikkerhet tynger Norsk Hydro

Tirsdag legger Hydro frem resultatene for andre kvartal. Siden årets begynnelse er aksjekursen barbert med nesten en fjerdedel.

Alunorte rapport.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro har kalt utfordringene ved alumina-raffineriet Alunorte i Brasil for det mest krevennde situasjonen han har vært i som konsernsjef.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tirsdag morgen skal konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og Hydro vise frem de finansielle kortene for andre kvartal.

For Hydro har første halvår vært svært turbulent. Ekstremvær i februar førte til ulovlige utslipp ved alumina-raffineriet Alunorte, og selskapet ble pålagt å stenge ned femti prosent av produksjonen.

Hydro er anklaget for å ha forsøplet drikkevannet i Barcarena, der selskapet har sin største fabrikk.

Siden årsskiftet har verdien av Hydro-aksjen falt med nesten 25 prosent. Til sammenligning har hovedindeksen steget nesten åtte prosent, justert for utbytte.

Hydros Alunorte i Brasil

Hydros alumina-raffineri i Brasil går fortsatt for halv maskin etter ekstremværet i februar. Det påvirker selskapets inntekter betydelig.

Foto: João Ramid / Hydro

– Kursen til Hydro er påvirket av både Alunorte-situasjonen og risiko for handelskrig (som igjen påvirker aluminiumsprisen). Det er nok primært det siste som har bidratt til at kursen er så svak, sier Kenneth Sivertsen. Han er Hydro-analytiker i meglerhuset Pareto.

Analytiker-kollega Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier peker på mye av det samme:

– Hydro-kursen har falt av tre grunner. Alunorte situasjonen, tilnærmet 10 % fall i aluminiumsprisen hittil i år og lavere vekstforventninger til verdensøkonomien som reduserer veksten i etterspørselen etter aluminium, skriver Jonassen i en e-post til NRK.

Venter driftsresultat på 2,9 milliarder i andre kvartal

Tirsdag kommer svaret på hvor mye Hydros resultater er påvirket av blant annet situasjonen i Brasil.

Analytikerne venter i snitt et underliggende driftsresultat (EBIT) på snaue 2,9 milliarder kroner, ifølge tall Hydro har hentet inn blant 14 eksperter.

Men det er stort sprik i forventningene, som varierer mellom 2,1 og 4,1 milliarder kroner.

Til sammenligning var det underliggende driftsresultatet for andre kvartal i fjor på i overkant av 2,9 milliarder. Men tallene kan ikke uten videre sammenlignes.

For ett år siden kjøpte Hydro Orklas halvpart av aluminiumsselskapet SAPA. Men resultatbidraget fra SAPA er ikke inne i andrelvartalstallene fra i fjor.

Vil orientere om situasjonen ved Alunorte

I Brasil har nedstengningen av halve kapasiteten ved Alunorte ført til at aluminiumsverket Albras og bauxittgruven Paragominas også har redusert farten til femti prosent.

– Vi kommer til å gi en statusoppdatering på situasjonen ved Alunorte i forbindelse med fremleggelsen av resultatene, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Begge Hydro-analytikerne som NRK har vært i kontakt med peker på hva som skjer med Alunorte og eventuell fremgang i forhandlingene med brasilianske myndigheter som sentralt når tallene for andre kvartal legges frem.

Også hva Hydro sier om markedsutsiktene fremover vil bli fulgt med argusøyne av ekspertene. Spørsmålet er i hvilken grad Hydro og påhvilken måte selskapet eventuelt blir rammet av en handelskrig med tollmurer på aluminium.

.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger