UD-notat: Varsler økt press på Storskog

Ifølge et hemmelig, internt notat i Utenriksdepartementet må Norge forberede seg på at strømmen av flyktninger over Storskog vil kunne øke kraftig i omfang i løpet av kort tid.

NORWAY-RUSSIA-EUROPE-MIGRANTS-REFUGEES

STILLE FØR STORMEN?: «Dynamikken på kontinentet og stengning av Balkan-rutene kan raskt gi økt press på Storskog eller over Finland/Baltikum de kommende månedene», advarer UD-ansatte.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

«Dynamikken på kontinentet og stengning av Balkan-rutene kan raskt gi økt press på Storskog eller over Finland/Baltikum de kommende månedene», heter det i notatet som VG har fått tilgang til. Notatet, som er unntatt offentlighet, er ført i pennen av en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver i Utenriksdepartementet.

De varsler at Europa og EU/Schengen-samarbeidet i løpet av de neste seks månedene vil kunne oppleve en omfattende krise som kan utløse betydelige politiske og institusjonelle tilbakeslag.

«Grensen for hva borgere og myndigheter i europeiske land kan absorbere er enten allerede nådd eller nær forestående»

UD-notat unntatt offentlighet

«Perfekt politisk storm»

UD-notatet peker på flere negative utviklingstrekk som de mener kan resultere i det som omtales som «den perfekte politiske storm» i Europa:

Politisk polarisering, styrking av ytterliggående krefter i Europa, splittelse nord-sør og øst-vest i EU, nasjonalistisk og anti-EU-politikk, et komplisert forhold til Tyrkia og Russland og sannsynligheten for nye terroranslag.

Grensa mellom Hellas og Makedonia.

Tusenvis av flyktninger sitter fast på grensen mellom Hellas og Makedonia. Bildet er tatt 27. februar i år.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

«Grensen nær forestående»

Forfatterne bak notatet konkluderer med at mye av det Europa har oppnådd i løpet av de siste tiårene, nå står på spill.

«Grensen for hva borgere og myndigheter i europeiske land kan absorbere er enten allerede nådd eller nær forestående».

VG skriver videre at notatet går langt i å hevde at den norske befolkningen ikke er forberedt på hva som kan være under oppseiling.

«Norsk opinion er neppe mentalt forberedt på migrasjonskrisens fulle tyngde»

UD-notat unntatt offentlighet

«Norge ikke mentalt forberedt»

«Norsk opinion er neppe mentalt forberedt på migrasjonskrisens fulle tyngde. Det gjelder også kostnader og konsekvenser for andre budsjetter og politikkområder. Det kan bli vanskelig å unngå økt arbeidsledighet og økte sosial- og velferdsutgifter i valgåret 2017».

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende (H)

Foto: Anders Tvegård / NRK

Samtidig advares det mot å tro at en mulig fredsløsning i Syria og Irak vil redusere strømmen av flyktninger til Europa.

Utenriksminister Børge Brende (H) har selv ikke mottatt notatet, og ønsker ikke å kommentere dette nå.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger