Mener Norge bryter Schengen-avtalen: – Begrunnelsen holder ikke

Professor Erik Oddvar Eriksen mener Norge bryter med Schengen-avtalen når vi opprettholder midlertidig grensekontroll. – Det er i seg selv skammelig at steinrike Norge skyver problemene over på andre, sier Eriksen.

Grensekontroll

GRENSEKONTROLL: Det har vært midlertidig grensekontroll på personer som kommer fra Sverige, Danmark og Tyskland til Norge siden november. 153 personer er registret stanset uten gyldige dokumenter.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Direktør ved Arena, Erik Oddvar Eriksen

– USOLIDARISK OG ULOVLIG: Erik Oddvar Eriksen mener trusselen for rikets sikkerhet og indre orden ikke er stor nok til å innføre grensekontroll.

Foto: UIO

Fredag ble den midlertidige grensekontrollen forlenget frem til 14. februar.

For at slik personkontroll skal opprettes, må det begrunnes i at det er en alvorlig trussel mot den offentlige orden eller indre sikkerhet.

– Det eneste jeg kan oppfatte, er at Norge trenger tid til å ordne asylmottak. Dette holder ikke. Det har hittil ikke vært bevist at sikkerheten eller indre orden er truet, sier Erik Oddvar Eriksen, leder for Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.

Han får støtte av den danske grenseforskeren Gerd Battrup:

– Jeg synes det er besynderlig at Norge ikke argumenterer mer i detalj i forhold til hvilke trusler den indre sikkerhet i landet er utsatt for, sier Battrup til NRK.

– Tilstrømming av flyktninger ikke nok

I Schengen-avtalen står det at terrorhandlinger, terrortrusler eller trusler som følge av organisert kriminalitet er eksempler på gode grunner til å iverksette midlertidig grensekontroll.

Til danske TV 2 sier Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningssjef ved Institutt for menneskerettigheter, at tilstrømning av innvandrere i seg selv ikke er nok til å begrunne grensekontroll. Danmark innførte grensekontroll for to uker siden.

Gammeltoft-Hansen mener det er en reell sjanse for at Danmark vil bli sanksjonert av EU.

Erik Oddvar Eriksen mener det er grunnlag for sanksjoner mot Norge også, men han regner ikke med at det blir tilfelle.

– Fare for ro, orden og sikkerhet

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) forsvarer grensekontrollen slik:

Anders Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Stor tilstrømning av personer uten identitetsdokumenter slik vi så høsten 2015, utgjør en fare for offentlig ro og orden, og indre sikkerhet. Det er grunnleggende for en stat å ha kjennskap til hvilke personer som befinner seg på territoriet, sier Anundsen.

– Når Schengen-samarbeidet ikke fungerer må vi gjennomføre tiltak for å sikre vår indre sikkerhet.

– Steinrike Norge gjør ingenting

Professor Erik Oddvar Eriksen mener at både Sverige og Tyskland har bedre grunner til å innføre grensekontroll enn Norge.

– De har gjort sin plikt og tatt imot betraktelig flere enn oss. Sverige ber på sine knær for at Norge skal hjelpe. Det er i seg selv skammelig at steinrike Norge ikke gjør mer, sier Eriksen, som mener Norge skyver problemene over på fattige land som Hellas.

– Det er selvsagt ikke slik at grensekontroll i Norge påvirker grensekontrollen i Hellas negativt, påpeker justisministeren.

Janne H. Matlary

YTTERGRENSENE: Janne Haaland Matlary sier at det er kun Norge, på grensa til Russland, som har kontroll på Schengen-avtalens yttergrenser.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap, sier at det riktige hadde vært om EU hadde iverksatt sin egen politikk:

– EU har for mange år siden forpliktet seg til å ha kontroll på Schengen-grensen, men har aldri klart det. Nasjonale grensekontroller er en direkte konsekvens av at det ikke er kontroll på yttergrensen, sier Matlary.

Grensekontroller til Norge og Sverige. Kart.

FERJE, BIL OG BUSS: Kart over grensekontroller i Norge og Sverige.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger