Hellas truer med EU-boikott

LESVOS (NRK): Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier han vil blokkere framtidige EU-avtaler dersom ikke de andre medlemslandene tar imot en større andel flyktninger.

BRITAIN-EU/ Greece's PM Tsipras leaves the EU Council building during a EU leaders summit in Brussels

KREVER STØTTE FRA EU: En stor del av flyktningene som kommer til Europa, kommer gjennom Hellas. Tsipras krever en fordeling av ansvaret.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

– Vi vil ikke akseptere å bli et permanent lager for flyktninger mens Europa later som om ingen ting skjer, sa Tsipras til parlamentet onsdag.

EUs justis- og innenriksministre møtes i Brussel i dag, til nye samtaler om tiltak rettet mot flyktningsituasjonen.

NRK er til stede på en strand på den greske øyen Lesvos, og i løpet av morgentimene har det kommet 6 båter med migranter til denne stranden.

Lesvos NRK 25/02

FØRSTE MØTE MED EUROPA: Disse flyktningene ankom i dag den greske øyen Lesvos.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

Over 100.000 migranter har kommet til Europa så langt i år. Hellas, som har vært hovedinngangen for de drøyt én million migrantene som har ankommet Europa siden i fjor, raser over tiltakene Østerrike og de baltiske landene har innført for å bremse innvandringen. Etter at de gjorde dette, har tusenvis av flyktninger blitt strandet i Hellas, uten å komme seg videre.

Hellas vil ikke godta avtaler i EU dersom ikke en obligatorisk fordeling av byrdene og ansvaret mellom medlemslandene kommer på plass, sa Tsipras i går og la dermed press på dagens forhandlinger i Brussel.

Dette er et stort ansvar og vi har ikke lenger tiden på vår side

Dimitris Avramopoulos
BELGIUM-EU-HOME-AFFAIRS-MIGRATION

FØR DAGENS MØTE: Her møtes de Europeiske ministrene i Brussel før møtene i dag.

Foto: JOHN THYS / Afp

Den europeiske flyktning kommissæren, Dimitris Avramopoulos kommenterte dagens møter utenfor møtelokalene:

–Individuelle tiltak fører ingen steder. Akkurat nå står den europeiske unionen og ikke minst, menneskeliv, på spill. Jeg håper og forventer at ministrene i dag vil reagerer kollektivt og forent på mitt kall. Dette er et stort ansvar og vi har ikke lenger tiden på vår side.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kommer til å delta i møtet. Og justisminister Anders Anundsen (Frp) har i forkant varslet at Norge og de andre Schengen-landene kan komme til å skjerpe dokumentkontrollen også for egne borgere som krysser yttergrensene, ifølge VG.

Akkurat ankommet

OVER MIDDELHAVET: De ankom den greske stranden i dag, en viktig etappe i det som ofte blir en lang ferd.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

Østerrike og åtte land fra Balkan kommer antakelig også til å legge fram forslag om å blant annet kreve fingeravtrykk av alle som kommer inn i EU og å nekte adgang til alle som ikke har pass eller har falske dokumenter, melder BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt