Håper Le Pen vinner valget

GARDERMOEN (NRK): Når franske velgere går til urnene i dag, håper Christian Tybring-Gjedde (Frp) at de stemmer på Marine Le Pen på ytre høyre fløy.

Christian Tybring-Gjedde

Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde under en direktesending fra Frps landsmøte på Gardermoen.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Le Pen fra Nasjonal front går til valg på en knallhard linje på innvandring, jobbskaping for franskmenn, skroting av euroen og folkeavstemming om EU-medlemskap.

– Vi skal ta islam på alvor. Der mener jeg hun har et veldig godt poeng. Vi ser mange land med forferdelige syn på kvinner og homofile. Vi skal ikke ha islamisme og ekstrem islam i Europa. Vi står opp for europeiske og franske verdier, sier Tybring-Gjedde til NRK, og slår fast:

– Jeg håper at Le Pen vinner, men det tror jeg er urealistisk.

– Tydelig signal

Han viser til at Emmanuel Macron fra sentrumsbevegelsen «En marche» har et klart forsprang på meningsmålingene før den andre runden i presidentvalget.

– At Le Pen kanskje får 40 prosent eller mer i oppslutning, det er jo et sterkt signal. Det vil si at krefter som vil endre systemet i Frankrike står veldig sterkt nå. Det er et signal som alle må ta på alvor, mener Tybring-Gjedde, som er Frps utenrikspolitiske talsmann.

Le Pen

For første gang siden Marine Le Pens far møtte Jacques Chirac i 2002 har Nasjonal front en kandidat i andre runde av det franske valget. Den gang vant Chirac med 82 prosent av stemmene.

Foto: Sebastien Bozon / AFP

Mange frykter at en seier for Le Pen kan føre til at Frankrike melder seg ut av EU. Det er ikke stortingsrepresentanten bekymret for.

– En «frexit» vil jo være EUs undergang. Men nasjonalstaten har levd ganske mye lenger enn EU. EUs opprinnelige begrunnelse var å unngå krig, men nå har vi NATO som gjør det samme. Dermed gjelder ikke den opprinnelige begrunnelsen lenger, mener han.

– Er det noe med Le Pens politikk du vil ta avstand fra?

– Hun har en retorikk mot Israel, som jeg er helt fremmed for. Det hatet mot Israel forstår jeg ikke. Det er litt gufs fra en svunnen tid vi ikke ønsker å få tilbake, sier han.

Tror Macron må snu

Tybring-Gjedde mener Le Pens EU-vennlige motstander Macron er «kanskje den verste av dem alle», men spår at han må gå tilbake på mange av sine forslag hvis han vinner valget.

– Å være liberal i Europa i 2017, tror jeg han vil få store problemer med. Det kan være populært på kort sikt, men jeg tror med konsekvensene av en liberal innvandringspolitikk, opptøyer og så videre, så tror jeg enten at Macron snur, eller at folket står opp mot ham.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud sier imidlertid at han ville stemt Macron, hvis han måtte velge i det franske valget.

– Nå er det franske velgere som skal gå til urnene. Men av de to kandidatene som står igjen nå, så håper jeg nok at Macron vinner. Det er først og fremst fordi Le Pen står for en proteksjonistisk politikk. Hun vil lukke Frankrike, sier han.

FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud sier han ser mange negative sider med Macron, men at han foretrekker den EU-vennlige liberaleren fremfor Marine Le Pen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Han er også bekymret for Macrons liberale innvandringspolitikk, men frykter konsekvensene av et EU uten Frankrike.

– Det er store utfordringer i EU som må løses. Men det viktigste for meg, er at EU kan bli en union med mer fokus på fri flyt av varer og tjenester, og mindre fokus på detaljregulering av menneskers hverdag, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger