Hopp til innhold

Kan Marion lykkes hvis tanten ikke vinner?

Marion Le Pen er kronprinsessen for mange i Nasjonal Front. Dersom hennes tante ikke lykkes i å bli president er de sikre på at 27 år gamle Marion vil klare det i fremtiden.

Marion Maréchal-Le Pen rett før folkemøte i Sorgues.

Nervøs konsentrasjon før Marion Maréchal-Le Pen skal tale til velgere i hennes egen valgkrets.

Foto: Filip Huygens

Den 27 år gamle kvinnen venter ved inngangen til det slitte forsamlingslokalet. De har måtte sette frem ekstra rekker med stoler for at alle skal få plass. Marion Maréchal-Le Pen virker nervøs og urolig.

I det hun går ned gjennom salen skifter Marion personlighet. Til rop og taktfast applaus fra publikum våkner det politiske dyret. Det er første da du skjønner denne kvinnen er en Le Pen.

Marion Le Pen på vei til folkemøte i Sorgues

Nervøsitet blir til bestemthet. Når hun først er i den politiske manesjen vet Marion Maréchal-Le Pen hva som er ventet av henne.

Foto: Filip Huygens / NRK

Den store familien av patrioter

I det hun står på scenen er nervøsiteten borte. Marion skinner av en ung selvtillit solid forankret i det aller ytterste høyre i fransk politikk. Marion går rett i strupen på sin tantes motkandidat i presidentvalget, Emmanuel Macron.

– Valget handler om den franske identitets overlevelse og fortsettelse, og om vår suverenitet. Å velge Macron vil være et steg tilbake for demokratiet. Slutt dere til oss! Slutt dere til oss! Det er plass i den store familien av patrioter.

I den unge blonde kvinnen ser mange i salen et håp for Frankrike. Dersom Marine ikke vinner denne eller neste gang, i 2022, tror flere at Marion kan bli Frankrikes første kvinnelige president, og den første fra Nasjonal Front.

Marion Le Pen

Marion er nyttig for Marine for de hun henvender seg til den gamle gruppen av Nasjonal Fronts kjernevelgere. De er ofte fra sør, verdikonservative og mer redde for innvandring enn frihandel.

Foto: Filip Huygens / NRK

– Marion er mer sydlig, mer tradisjonell. Det er to typer Frankrike. I dag er det et Frankrike i nord som er mer sosial- og vellferdsorientert, og det er et Frankrike i syd som er mer tradisjonelt, sier Marie Thomas De Maleville, fylkespolitiker fra Nasjonal Front, som er med på arrangere valgmøtet.

Yngste folkevalgte

22 år gammel ble Marion Maréchal-Le Pen valgt inn i det franske parlamentet som den yngste noensinne. Samme år var hun ferdig jurist ved universitetet, og samme år endret Frankrike en lov som sa medlemmer av parlamentet måtte være minst 23 år.

Marion Le Pen står langt nærmere sin bestefar og partigrunnlegger Jean-Marie Le Pen enn sin tante i en rekke politiske saker. Det er en utbredt oppfatning at det er hennes bestefar som har dyttet barnebarnet inn i politikken. Kanskje for å skape en motvekt til sin egen datter i partiet.

Marion Len Pen tar selfies med fans

Selfie-generasjonen. Etter valgmøtet blir Marion omringet av mange yngre og noen litt eldre fans.

Foto: Filip Huygens

Marion Maréchal-Le Pen representerer den sørlige regionen Vaucluse. I denne delen av Frankrike er Nasjonal Front nesten et annet parti enn det partiet er i det gamle industribeltet lenger nord, hvor hennes tante har økt partiets oppslutning de siste årene.

– Det er forskjeller imellom oss, men de er marginale. Det er normalt. Vi er et politisk parti. Det er sant at vi i grunn er et konservativt parti, særlig i sosiale spørsmål og verdispørsmål.

Katolsk og konservativ

Ingen har noen gang sett Marine be, mens Marion ofte bærer korset godt synlig. Hun er personlig kristen og praktiserende katolikk. Alt dette slår godt an i det mer konservative og religiøse sør. Marion trekker frem det hun mener er viktige sosiale og verdipolitiske punkter i sin tantes valgprogram.

– Programmet som Marine har lagt frem vil avslutte støtte til kunstig befruktning for lesbiske. Programmet sier nei til surrogati og at homofile får adoptere. I stedet for vielse, som er tillatt i dag, vil vi tilby en bedre egnet borgerlig seremoni. Derfor mener jeg at katolske velgere vil komme til oss.

Le Pen-familiens maktkamp og intriger

I sitt arbeid med det franskmenn ofte kaller «avdemoniseringen» av Nasjonal Front har det vært flere sammenstøt mellom far Jean-Marie Le Pen og datter Marine Le Pen.

Marine Le Pen har forsøkt å distansere partiet fra anklager om rasisme og antisemittisme knyttet til partigrunnleggeren. Maktkampen mellom far og datter har også vært gjennom flere runder i retten.

Det har også vært flere feider mellom tante og niese. Marion var ikke særlig glad da Marine sa at hennes niese var for ung og uerfaren til å få noen ministerpost i en fremtidig Nasjonal Front-regjering. Hun gav et slags svar da hun dro til utlandet i stedet for å være til stede da tante Marine i vinter la frem valgprogrammet for presidentvalget. Hun har også kommet med stikk til sin tante ved å si at hun aldri vil kunne vende ryggen til sin bestefar.

Unik læringskurve

I innspurten i valget har familien i all hovedsak likevel klart å gå i takt. Den yngste av tre generasjoner med Le Pen-politikere innrømmer at læringskurven midt i fransk offentlighet og midt i intrigene i en av Frankrikes mest politiske familier har vært bratt.

– Jeg har vært folkevalgt som representant i parlamentet i fem år. Det er kun to fra Nasjonal Front i parlamentet. Tro meg, det er en god innkjøring å være i denne type opposisjon, sier Marion Le Pen.

Etter møtet i Sorgues følger Marion sin tante i den i den siste og viktige TV-debatten før valget. Hun har forflyttet seg til nabobyen Carpentras og ser på debatten sammen med medlemmer av det lokale partilaget.

I motsetning til de fleste av hennes partifeller i samme rom hevder hun at hun ikke ser seg selv i samme type debatt om noen år.

Le Pen

Marion mente tante Marine var god på spørsmål om sikkerhet og bekjempelse av terror i den siste TV-debatten før valget.

Foto: Filip Huygens / NRK

– Jeg har ikke personlige ambisjoner. Ikke noe karriereprosjekt. Jeg har faktisk sagt flere gagner at jeg vil tre ut av politikken på et egnet tidspunkt, men det er tross alt velgerne som bestemmer. Vi får se. For tiden er Marine her og hun vil være her lenge. Jeg ser ikke meg selv i hennes posisjon. Det ville vært litt urovekkende, sier hun med et smil og en lett trillende latter.

Kanskje er både smilet og latteren ekte, men det er også innøvd og er helt klart ment å virke avvæpnende. En liten spørrerunde blant partifellene i Carpentras viser at det ikke virker særlig godt.

– Hun er fremtiden i partiet ja, for oss og for landet. Jeg håper hun blir en fremtidig president, sier Stephan, en partitilhenger i slutten av trettiårene.

SISTE NYTT

Siste nytt