Frp-ledelsen forsøker å dempe betent strid i fylkeslag

Når Frps landsmøte starter i dag, holder både lederen og stortingskandidaten fra Aust-Agder seg hjemme. Nominasjonskampen i fylkeslaget har blusset opp igjen, og nå tar ledelsen grep for å roe gemyttene.

Siv Jensen

FØLER ANSVAR: Partileder Siv Jensen sier hun føler ansvar for å dempe personkonflikter i Frp.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Tre måneder etter at Åshild Bruun-Gundersen vant nominasjonskampen mot dagens stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen, er striden i Aust-Agder Frp fortsatt betent.

I helgen varslet Bruun-Gundersen at hun ikke vil delta på årets landsmøte, og at hun trekker seg som kandidat til partiets sentralstyre, etter det hun oppfatter som mobbing.

– I tiden fremover håper jeg partiet kan bestemme seg for om man ønsker å drive valgkamp for eller mot partiet. Jeg er klar når partiet er det, skriver hun på Facebook.

Åshild Bruun-Gundersen vant igjen.

BLIR HJEMME: Verken fylkesleder Peter Busch eller stortingskandidat Åshild Bruun-Gundersen orker å reise til Fremskrittspartiets landsmøte i helgen. Begge viser til den betente striden i fylkeslaget. Her gratulerer Busch kandidaten med valget som listetopp.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

«Du er en sau»

I timene som fulgte, kom det en rekke beskyldninger mellom ulike medlemmer av fylkeslaget på Facebook.

Uttrykk som «sau» og «jævel» ble brukt for å beskrive partikolleger. Grimstad Frps leder Terje Stalleland valgte å kalle Ingebjørg Godskesen «et psykiatrisk tilfelle». Han slettet innlegget etter kort tid.

– Det var bygget opp irritasjon over lang tid, og da det kokte over klarte jeg ikke å finne de rette ordene. Det beklager jeg, sier han til NRK.

Nå gjelder det å få bort det psykiatriske tilfellet Ingebjørg. Hun er ikke god og trenger behandling.

Terje Stalleland, leder i Grimstad Frp / Facebook

– Det var forferdelig ubehagelig for meg, det som skjedde i helgen, sier Godskesen.

Hun mener striden aldri har handlet om nominasjonskampen mot Bruun-Hansen, men om at sistnevnte valgte å trosse sitt eget fylkeslag og gå inn for å slå sammen Aust- og Vest-Agder.

– Det finnes ikke ett eneste vedtak hvor det har vært flertall for å slå sammen fylkene. Vi har alltid hatt det slik at vi følger flertallet. Det skjedde ikke. Da ble det et vilt leven, sier Godskesen i dag.

Ingebjørg Godskesen

STORTINGSREPRESENTANT: Ingebjørg Godskesen foran sitt kontor på Stortinget. Hun tapte nominasjonskampen mot Bruun-Gundersen, og fortsetter dermed ikke etter høstens valg.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Varsler opprydning

Organisasjonsutvalget i Frp varsler nå tiltak for å få en slutt på konflikten. Utvalgets leder Helge André Njåstad sier det i ytterste konsekvens kan bli aktuelt med eksklusjoner.

Njåstad

TAR GREP: Organisasjonsutvalgets leder Helge André Njåstad.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Nå skal vi sjekke opp i begrunnelsen for det som har skjedd, og ta det derfra i tett dialog med fylkesstyret. Vi kan ikke akseptere at dette fortsetter, sier Njåstad til Fædrelandsvennen.

Da Bruun-Gundersen i vinter gikk inn for fylkessammenslåing, svarte enkelte lokallag med å kreve nytt nominasjonsmøte. Møtet ble holdt, men Godskesen valgte å trekke seg som kandidat.

På landsmøtet, som starter i dag, vil Njåstad fremme forslag til nye vedtekter som gjør det vanskeligere å arrangere slike ekstraordinære nominasjonsmøter.

– Det ser jeg som et svar på det som skjedde i Aust-Agder. Og jeg er takknemlig for at det kommer. For hadde det vært slik den gang, så hadde vi ikke hatt denne sammenblandingen av nominasjonen og de problemene som er i fylkeslaget, sier Godskesen til NRK.

Det er dessverre også en del som synes det er passende å sparke på folk som ligger nede. Som tror at jeg er en offentlig søppelkasse.

Åshild Bruun-Gundersen, stortingskandidat / Facebook

Håper på ro

Stalleland i Grimstad er også glad for at Frps ledelse engasjerer seg i saken.

– Fylkesstyret er rette instans til å rydde opp i konflikten i de fleste saker og må ha hovedansvaret, men når en stortingsrepresentant er så sentral i konfliktene, bør Frp sentralt involveres, mener han.

Partileder Siv Jensen håper fylkeslaget nå klarer å begrave stridsøksen.

– Jeg føler alltid et ansvar for at det skal være minst mulig personkonflikter i partiet. Vi har få av dem nå, men det er uro rundt Aust-Agder, og det må vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å rydde opp i, sier hun til NRK.

Bruun-Gundersen har ikke svart på NRKs henvendelser om saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger