Hopp til innhold

Trond Giske: VG bør beklage

Torsdag skrev VG om at en fagforeningsnestleder sendte en bekymringsmelding om Trond Giske, etter å ha sett en video av politikeren og en ung kvinne på et utested. Nå mener Giske VG bør beklage fremstillingen.

Media.

VG BØR BEKLAGE: Fredag la Trond Giske ut et innlegg der han ber VG beklage måten de har fremstilt han på.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Videoen viser at Giske står tett inntil en ung kvinne på dansegulvet, med hendene rundt henne.

VG meldte torsdag kveld at Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng har mottatt en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor den unge kvinnen da de danset på utestedet Bar Vulkan på Grünerløkka i Oslo.

Torsdag var NRK i kontakt med kvinnen på videoen, som avdramatiserte hendelsen.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til NRK i går.

Giske: – Må gå noen presseetiske grenser

Nå skriver Trond Giske i ett innlegg på Facebook at VG bør beklage fremstillingen og dekningen av saken. Politikeren skriver blant annet:

«VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten. Ikke var det noen person som hadde opplevd å bli behandlet ugreit. Videoen viste heller ikke dette. Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken.»

Trond Giske
Foto: Skjermbilde

Det var nestlederen i Fagforbundet Sykehus og Helse, Knut Sandli, som sendte bekymringsmeldingen etter å ha sett videoen.

– Jeg syns det var veldig ugreit. Trond Giske er tillitsvalgt, og det bør han være på heltid. Det er han tydeligvis ikke, sa Sandli til NRK torsdag.

Bekymringsmeldingen ble ikke sendt på vegne av kvinnene, og Sandli innhentet ikke deres samtykke på forhånd. Sandli forteller at han ble varslet av en annet tillitsvalgt, og dermed sendte en e-post til Arbeiderpartiet.

Trond Giske skriver at det var et «konstant trykk om å ta selfier og bilder» rundt han hele kvelden.

«Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt,» skriver han i innlegget.

VG: – Vi har ikke forsøkt å fremstille situasjonen annerledes

VGs sjefredaktør Gard Steiro mener sakens kjerne er bekymringsmeldingen.

– Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet. VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, skriver Steiro i VG.

Han presiserer at VG fikk verifisert at videoen var autentisk og spilt inn natt til søndag på en bar i Oslo.

– VG har ikke forsøkt å fremstille situasjonen i baren annerledes enn det kvinnen ga uttrykk for. Vårt inntrykk etter samtalene med henne, var at kvelden var hyggelig, men på et tidspunkt syntes hun situasjonen ble noe ubehagelig. VG har ikke karakterisert det som skjer på videoen, men nøkternt beskrevet det den viser. Giske bidro ikke med sin versjon overfor VG, skriver han.

Sjefredaktøren mener omtalen av bekymringsmeldingen og Sandlis kritikk var relevant.

– I vårt arbeid kontaktet vi relevante kilder. De er presist gjengitt. Når noen har gitt andre opplysninger til ulike medier, har VG videreformidlet disse for å opplyse saken best mulig. Det gjelder også Giskes kritikk av VG, sier Steiro.

– Kan skade en angrende synder

Politisk kommentator i NRK, Linda Bjørgan, tror hendelsen og filmen kan skade Trond Giske.

– Spesielt med tanke på at han for ikke lenge siden sto frem som en angrende synder og sa han fremover burde reflektere mer rundt hvordan han opprådde i sosiale sammenhenger, spesielt rundt kvinner og alkohol. Han skriver jo på sin Facebook-side fredag at han kanskje ikke burde ha vært på utestedet. Det er nok riktig vurdering. Det er mange som leter etter ting å ta Giske på for øyeblikket, sier Bjørgan.

Vinteren 2017/18 behandlet Arbeiderpartiet til sammen et tjuetalls varslingssaker om seksuell trakassering og upassende oppførsel mot ulike personer i partiet. Flere av sakene omhandlet Giske, og endte med at han 7. januar i fjor trakk seg fra nestledervervet.

7. februar i år avsluttet Arbeiderpartiet saken mot Trond Giske, som ønsket å få saken gjenopptatt. Konklusjonen om at han hadde brutt partiets retningslinjer ble stående. Samtidig åpnet Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre for at Giske kunne gjøre comeback i politikken.

Onsdag bestemte en enstemmig valgkomité i Trøndelag Ap at Giske ikke blir innstilt som nestleder i fylkespartiet, men at han blir medlem av styret og arbeidsutvalget.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger