NRK Meny
Normal

Treholt-avklaring fredag

Leder i Gjenopptakelseskommisjonen vil fredag ettermiddag varsle om de mener Treholt-saken bør ses på igjen.

Video Gjenopptakelseskommisjonen om Treholt-saken

Gjenopptakelseskommisjonen ble samlet i morges for å blant annet ta stilling til begjæring om at Treholt-saken tas opp igjen. Se intervju med kommisjonens leder Helen Sæter.

I morges samlet Gjenopptakelseskommisjonen seg til et to dager langt møte, hvor de blant annet skal ta stilling til Treholt-saken.

Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter sier til NRK at de planlegger å ha en avgjørelse klar fredag i 15-tiden.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch begjærte tirsdag at kommisjonen gransker pengebeviset på nytt. Han ber dem undersøke om pengebeviset mot Treholt ble forfalsket, slik det er framkommet påstander om.

Har fått Treholts begjæring

- I dag har vi også fått Arne Treholts standpunkt til Riksadvokatens begjæring. Vi har nå grunnlag for å diskutere hvordan kommisjonen skal stille seg til denne begjæringen, sier hun til NRK.

Bakgrunn: Tidslinje for Treholt-saken
Bakgrunn: Dette er pengebeviset

Sæter har tidligere sagt at begjæringen var vanskelig lovlig sett for kommisjonen å ta tak i fordi de bare ble bedt om å undersøke pengebeviset.

- Dette er spesielt. Kommisjonen har ikke fått noen lignende anmodning tidligere. Derfor må hele kommisjonen sammen behandle anmodningen, sa kommisjonens leder Helen Sæter til NTB.

Må diskutere nøye

- Nå som Treholts advokat Harald Stabell også har levert begjæring om gjenopptakelse - blir det da lettere å gå gjennom saken?

- Vi har ikke fått gått gjennom Stabells begjæring. Begjæringen fra Riksadvokaten er uvanlig, og vi må diskutere den nøye før vi finner ut hva vi gjør, sier hun.

Dersom det blir åpnet undersøkelser, vil materialet fra statsadvokat Lasse Qvigstads undersøkelser så langt, inkludert tirsdagens avhør av eksspaneren som sto fram i Aftenposten, bli oversendt dit.

Dersom man ikke kan utelukke at noe har innvirket på dommen til skade for domfelte, kan det være grunnlag for gjenopptakelse, sier leder av Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter til NRK.

Viser det seg å være noe i påstanden om at bildet av pengesedler i Treholts koffert er forfalsket, vil saken gjenoåpnes nærmest automatisk, sier hun.

– Hvis det er en rimelig overvekt av sannsynlighet for at det er begått noe straffbart fra politiets side, er det nok.

Video Treholt i Sverige

Video: NRK møtte Treholt i Stockholm i går kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger