– Bevisjuks nok til å gjenoppta Treholt-saken

Treholtsaken blir trolig gjenopptatt dersom det viser seg at påstandene om at falske bildebeviser er korrekte. I dag skal gjenopptakelseskommisjonen ta stilling til om de vil se på saken.

Helen Sæter

Leder av Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter sier bevisjuks automatisk vil føre til gjenåpning av Treholt-saken.

Foto: NRK

I dag og i morgen møtes Gjenopptakelseskommisjonen, blant annet for å se nærmere på om det er grunnlag for å se nærmere på Treholt-saken .

De siste ukene har det blitt framsatt en rekke påstander om at rettssaken i 1985 og politiets etterforskning er preget av omfattende bevisforfalsking og falske forklaringer.

Blant annet har det blitt hevdet at det såkalte pengebeviset, ett av påtalemyndighetenes sterkeste kort for å få dømt Treholt, skal være fabrikert.

Gjenåpnes automatisk

– Dersom man ikke kan utelukke at noe har innvirket på dommen til skade for domfelte, kan det være grunnlag for gjenopptakelse, sier leder av Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter til NRK.

Viser det seg å være noe i påstanden om at bildet av pengesedler i Treholts koffert er forfalsket, vil saken gjenoåpnes nærmest automatisk, sier leder for gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæther.

– Hvis det er en rimelig overvekt av sannsynlighet for at det er begått noe straffbart fra politiets side, er det nok.

Uvanlig henvendelse

Men først må kommisjonen på dagens møte bestemme seg for om de i det hele tatt vill se på Treholt-saken.

– Det avhenger av at vi har juridisk grunnlag for å ta saken til behandling på denne måten og om det er riktig av oss å gjøre det, sier Sæter.

For på tirsdag ba riksadvokat Tor-Aksel Busch om at kommisjonen undersøker påstandene om bevisjuks nærmere, uten å gjenåpne selve Treholtsaken.

En slik henvendelse har Gjenopptakelseskommisjonen aldri fått tidligere, sier Sæter.

– Den er ikke helt enkel for oss, nei. Hadde de bedt oss om å gjenåpne saken ville vi vært inne i lovens hovedspor med en gang.

Treholt avventer

Arne Treholt landet i går i Stockholm hvor han skal være gjest i tv-programmet Skavlan.

Treholt er spent, men avventende til hva kommisjonen kommer fram til når de nå skal avgjøre om den 25 år gamle spionsaken mot ham må behandles på nytt.

– Vi får ta en dag av gangen og se hva som kommer ut av det, sier Treholt og forteller at den siste tidas oppmerksomhet har tatt på kreftene.

– Det har vært en tøff uke, og nå trenger jeg litt søvn, sier han til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger