Hopp til innhold

Tom stol for Snowden på prisutdeling: – Feigt av norske politikere

Alt tyder på at Edward Snowden ikke kan komme til Norge for å motta Bjørnsonprisen, og det vil derfor bli tom stol på podiet. Akademiet bak prisen er skuffet over norske politikere.

Edward Snowden på videolink til Europaparlamentet

Edward Snowden må delta på videolinje under prisutdelingen neste uka. Her fra en annen opptreden over videolinje i Europaparlamentet.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

– Jeg synes alt dette er feigt av norske politikere, sier president Hege Newth Nouri i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet til NRK.

De bestemte seg for å gi sin årlige og høythengende pris til Edward Snowden fordi «han gjennom sine avsløringer har vist hvordan den elektronisk integrerte informasjonsverdenen kan være en trussel mot personlig integritet, men også mot ytringsfriheten».

Etter at de offentliggjorde at Snowden ville få prisen ba de regjeringen ved statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om en trygghetsgaranti slik at varsleren skulle kunne komme til Norge for å motta prisen. Til tross for kontakt med Justisdepartementet har de aldri fått vite om amerikanernes press.

Festivalsjef Hege Newth Nouri

Festivalsjef Hege Newth Nouri er ikke fornøyd med norske politikere i Snowden-saken.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

– Har dere fått vite noe om denne utleveringsbegjæringen?
– Nei, ingenting. Jeg synes det er veldig underlig at vi ikke har fått høre om dette, sier Nouri.

Presidenten i Bjørnson-akademiet hadde egentlig gitt opp å få Snowden til Norge, men blir likevel enda mer skuffet over norske myndigheter da hun får se dokumentene.

– Jeg synes det er veldig trist å se norske politikeres unnlatenhet i denne saken. Regjeringen vil ikke gå ut med støtte til Bjørnson-akademiets invitasjon av Snowden. De tør ikke si at står opp mot amerikansk press, sier hun.

Tom stol

5. september vil Bjørnsonprisen bli delt ut uansett om Snowden er til stede eller ikke.

Bjørnson-akademiet opplyser torsdag kveld at det ligger an til en tom stol på scenen.

– Snowden kan ikke komme fordi han mangler garantier som gjør at han kan føle seg sikker på å ikke blir utlevert til USA, sier Hege Newth Nouri til NRK.

I stedet vil han som så mange ganger før delta på direkte videolinje.

Snowden vil bli intervjuet, og en av journalistene i avisa The Guardian som har jobbet med overvåkingsavsløringene vil holde foredrag om saken.

Snowden takker for norsk støtte

Snowdens advokat forteller til NRK at varsleren er ydmyk over all støtten han får, og takknemlig for å få Bjørnsonprisen.

Ben Wizner
Foto: Gro Holm / NRK

– Snowden følger debatten om global overvåking tett, og han har fått med seg hvor mange i Norge som støtter ham. Han er også veldig takknemlig for anerkjennelsen som følger med Bjørnsonprisen, sier advokat Ben Wizner til NRK.

Wizner understreker at Edward Snowden ikke gir seg selv om han sitter fast i Russland. Snowden fortsetter å delta i debatten over videolinjer og internett.

– Han fortsetter kampen for saken som borger, og også som teknisk kyndig. Han vil bidra til bedre løsninger for folks personvern og sikkerhet, sier Wizner.

AKTUELT NÅ