Hopp til innhold

Snowden kan komme til Norge i september

Det norske Bjørnson-akademiet vil ha Edward Snowden til Norge for å motta Bjørnsonprisen i september, og mener de har loven på sin side.

Snowden

I RUSSLAND: Edward Snowden må oppholde seg på skjult adresse i Russland. Han stiller likevel til intervjuer titt og ofte, over internett. Nå tror det norske Bjørnsonakademiet at de kan få ham til Norge uten at han blir utlevert til USA.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Kristenn Einarsson

HÅPER: Kristenn Einarsson ber om at norske politikere må være modige når de skal avgjøre om Edward Snowden får komme til Norge eller ikke.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det er ingen hvem som helst juryen i Bjørnson-Akademiet har bestemt skal få årets Bjørnson-pris.

Edward Snowden, som har avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk, får prisen i 2015.

– Over det hele står den innsatsen han har gjort for at vi skal få en bedre hverdag, for ytringsfriheten og for personlig beskyttelse, sier Kristenn Einarson i Bjørnson-akademiet.

I går ettermiddag sendte akademiet et brev der de ber statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om å sikre at Edward Snowden kan komme til Norge i september og motta prisen i Molde, uten å risikere utlevering til USA der han er tiltalt for spionasje.

– Vi har bedt om å få et møte med dem, sånn at vi kan sammen kan se konstruktivt på hvordan vi kan få dette til, sier Einarsson.

Advokat: Norge kan ikke utlevere

For sikkerhets skyld har Bjørnson-akademiet kontaktet to anerkjente advokatfirmaer for å finne ut om Snowden er trygg i Norge.

Ifølge lovverket kan ikke USA kreve å få ham utlevert.

– Jussen i dette er slik at Norge ikke har rett til å utlevere ham. Det er vår vurdering. Vi mener at lovbruddet Snowden er siktet for er rettet mot den amerikanske statens interesser. Det må anses som et politisk lovbrudd i lovens forstand, og da har ikke Norge adgang til å utlevere ham, sier advokat Emanuel Feinberg i advokatfirmaet Schjødt.

Fredsforsker: – Muligheten er lik null

Kristian Berg Harpviken

TVILER: Fredsforsker Kristian Berg Harpviken tror ikke på at Snowden kommer til Norge i september.

Foto: PRIO

Fredsforsker Kristian Berg Harpviken har ingen tro på at Snowden faktisk kommer til Norge.

– Jeg tror muligheten for at Snowden kommer til Norge for å motta en pris i 2015 er ganske nær null.

– Det er nesten umulig for en norsk regjering å legge til rette for at Snowden, som er tiltalt for spionasje og konsekvent omtales som en landsforræder av Norges nærmeste allierte, skal få innreise til Norge for å hedres for nettopp det amerikanerne anklager han for.

Prisutdelerne har et håp om at norske politikere skal være modige.

– Jeg forstår den analysen, og det kreves politisk mot her. Det håper vi at kommer til å bli utvist nå, sier Einarsson i Bjørnson-akademiet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.