- Har aldri tenkt på å gjøre noe galt

Den terrorsiktede irakiske kurderen (37) som er pågrepet i Tyskland, sier at han har bodd i Norge i 11 år uten å gjøre noe galt.

Terrorsiktet iraker fra Førde

Den terrorsiktede 37-åringen sier at han har bodd 11 år i Norge uten å engang tenke på å gjøre noe galt.

Foto: Olav Øygard

Arvid Sjødin

37-åringens forsvarer Arvid Sjødin.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

37-åringen ble pågrepet i en dramatisk politiaksjon i den tyske byen Duisburg torsdag morgen. Han har sittet isolert i varetekt, men har i dag for første gang snakket med sin forsvarer Arvid Sjødin.

- Han forteller ganske enkelt følgende: At han har bodd 11 år i Norge og aldri gjort noe galt eller tenkt på å gjøre noe galt, sier Sjødin til NRK.

37-åringen har forklart til Sjødin at han blir behandlet med respekt i fengselet, men han savner familien og ønsker å bli sendt til Norge så raskt som mulig.

- Såvidt jeg forstår samtykker han i utlevering, og da er det bare små formaliteter som skal til før han kommer til Norge.

Uforstående

37-åringen avviser siktelsen om å ha inngått forbund for å begå terrorhandlinger.

- Han sier at han stiller seg fullstendig uforstående til siktelsen, og sier dette er noe han overhodet ikke har kjennskap til. Dette vil han også fortelle til norske etterforskere når han blir spurt om dette i avhør i Norge, sier Sjødin.

Sjødin sier at han ikke ennå har stilt noen inngående spørsmål til sin klient.

- Det er ikke riktig for meg å bringe inn opplysninger til ham som har stått i pressen mens han har sittet isolert i varetekt. Det kan skade saken, og det er bedre for ham at han får svare ut fra sitt eget ståsted, sier han.

Kritisk til lekkasjer

På lik linje med advokatene til de to andre siktede, er Sjødin opprørt over lekkasjene til pressen:

- Det er jo en forferdelig skjevhet i dette. Opplysninger er åpenbart lagt ut i pressen for å tjene PST. Vi forsvarere har knapt nok innsyn i noen dokumenter, og det er umulig for oss å demme opp for opplysninger som ikke nødvendigvis er riktige. Dette kan påvirke beslutningstakere i retten, sier han.

37-åringens kone har tidligere sagt til NRK at politiet har gjort en fryktelig feil og arrestert feil mann.

- Min mann ikke er noen muslimsk ekstremist, og ingen av våre venner og bekjente kan fatte det som har skjedd, som beskrev sin situasjon som ekstremt vanskelig:

- Jeg har ansvaret for to barn – en datter på tre og en sønn på ett år. Min tre år gamle datter har fått sjokk etter den brutale arrestasjoner, der maskerte og tungt bevæpnede politifolk stormet inn i leiligheten der vi var på besøk. Tre-åringen gråter hele tiden og sier at politifolkene vil drepe pappa.

SISTE NYTT

Siste meldinger