Hopp til innhold

Tar avstand fra krigs-spådommer etter brexit

Britenes statsminister advarte mot at brexit kan trigge tredje verdenskrig. Det tror norske toppolitikere ingenting på.

Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre

FREDSKAMERATER: Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken sammen i Stortingets vandrehall.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg vil ta avstand fra den type språk. Demokratiene kan håndtere dette, og det er jo demokratiske prosesser som ligger bak det som skjer, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Det var i starten av mai David Cameron kom med uttalelsene som vakte oppsikt langt utover Storbritannias grenser.

– Kan vi være så sikre på at freden og stabiliteten på vårt kontinent er sikret? Jeg vil aldri være så tankeløs og anta det, sa Cameron.

 Britenes statsminister David Cameron avviser

ADVARTE MOT KRIG: Britenes avtroppende statsminister David Cameron.

Foto: NEIL HALL / Reuters/ntb sCANPIX

– Å isolere seg og vende ryggen til Europa har aldri tjent landet godt, la han til og minnet om at til tross for at Europa stort sett har vært fredfullt siden slutten av andre verdenskrig, er det knapt to tiår siden Bosnia-krigen, samtidig som Europa står overfor et «krigersk Russland».

Budskapet fra den nå avtroppende statsministeren var ikke nok til å skremme britene. Da resultatene fra folkeavstemningen var klare fredag morgen viste de flertall for å melde Storbritannia ut av EU.

LES OGSÅ: Brexit - Britene stemte seg ut av EU

– Har vært mange skrekkscenarier

– Selv om det ikke truer freden reiser Brexit mange uavklarte spørsmål, som må løses av ansvarlige ledere. Det er klart at verden hadde trengt et Europa som snakket med én stemme i den sikkerhetssituasjonen vi er i, sier Støre.

Heller ikke SV-leder Audun Lysbakken tror Storbritannias utmelding vil ha noe å si for freden i Europa:

– Jeg tror vi må holde hodet kaldt, og si at dette fikser vi. Dette vil kunne løses på en god måte for EU, Storbritannia og Norge hvis vi griper sjansene vi får, sier han.

Torbjørn Jagland kommer ut dør

AVLYSER SKREKKSCENARIER: Thorbjørn Jagland.

Foto: Sandberg, Fredrik / NTB scanpix

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, deler heller ikke Camerons krigsfrykt:

– I det hele tatt har det vært mange skrekkscenarier og overdrivelser. Jeg kan ikke se at det som skjer nå har noen som helst innvirkning på sikkerhetspolitikk. Jeg minner om at Storbritannia jo er medlem av NATO, sier Jagland.

Justisministeren svært rolig

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier han ikke ser noen umiddelbare samfunnssikkerhetsutfordringer ved at Storbritannia går ut av EU.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Storbritannia. Det er et samarbeid jeg er trygg på at vil fortsette. Samfunnssikkerhetsmessig så ser jeg ikke noen store umiddelbare utfordringer ved dette, sier Anundsen til NTB.

Han sier han ikke tror utmeldingen vil få betydning for det europeiske sikkerhetssamarbeidet.

– Storbritannia er jo ikke en del av Schengen-samarbeidet i dag, så veldig mye av de strukturelle samarbeidsavtalene mellom Storbritannia og EU og Schengen-landene på det området, er fra før et spesielt avtaleverk. Jeg tror også at Storbritannia ønsker å ivareta det sikkerhetssamarbeidet som er mellom de europeiske statene, uavhengig av om Storbritannia er med i EU eller ikke. Jeg vil også legge til at Norge faktisk har ganske stor innflytelse og nytte av det samarbeidet, selv om vi ikke er et EU-land, sier Anundsen.

AKTUELT NÅ