Hopp til innhold

Eldre kvinner frykter de vil dø i hetebølger – fikk historisk seier i retten

For første gang har en av Europas øverste domstoler slått fast at manglende klimahandling kan bryte menneskerettighetene.

European rights court issues verdicts on three landmark climate cases

Anne Mahrer and Rosmarie Wyder-Walti fronter saken til Seniorkvinner for klimaet. Her møter de pressen kort tid etter klimaseieren.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Mine damer og herrer, jeg kan fortsatt ikke tro det! Fordi jeg trodde alltid at vi ikke burde ha for høye forhåpninger, ellers ville skuffelsen bli altfor stor. Og nå har vi nådd toppen!

Det sier en storfornøyd Rosmarie Wydler-Wälti, en av lederne i gruppen Seniorkvinner for klimaet. De møter pressen etter sin historiske seier i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

100 eldre kvinner troppet i dag opp ved EMD i Strasbourg. Hjemme i Sveits har de tusener til i ryggen.

European rights court issues verdicts on three landmark climate cases

Klimaseniorene er på plass i Strasbourg,

Foto: Christian Hartmann / Reuters

De er redde for de stadig mer intense hetebølgene som skyller over Europa. Eldre kvinner er i risikogruppen for å dø av den farlige varmen.

Skylden ligger hos staten Sveits, mener de. Styresmaktene har ikke gjort nok for å beskytte kvinnene mot farlige klimaendringer. Det bryter med deres rett til liv og helse, mener de.

Domstolen slår i dag fast at den sveitsiske regjeringen har brutt retten til privatliv og familieliv ved å ikke iverksette tilstrekkelige tiltak til å takle klimaendringene.

– Dette inkluderer manglende tallfesting, gjennom et karbonbudsjett eller på annen måte, nasjonale grenser for klimagassutslipp, sa dommer Siofra O'Leary i retten.

Flere av kvinnene som førte saken er personlig og direkte påvirket av klimaendringene, ifølge dommen. Den slår også fast at det er et sterkt behov for beskyttelse mot hetebølgene.

Climate women
Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

– Går inn i rettshistorien

Dette er en dag som går inn i rettshistorien, ifølge Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

– Det er første gang menneskerettsdomstolen sier at klimaendringene er en alvorlig trussel mot retten til privatliv, sier Hannah Brænden, juridisk rådgiver i NIM.

Hun har fulgt domsavsigelsene fra Strasbourg.

– Hva betyr denne seieren?

– Det domstolen sa var at man må ha god nok lovgivning, gode nok regler og gode nok tiltak. Man må ha et karbonbudsjett. De la også vekt på at Sveits ikke hadde nådd egne klimamål.

Sveitsiske myndigheter sier de nå vil analysere dommen nøye, melder Reuters.

– Bærekraft er veldig viktig for Sveits, biologisk mangfold er veldig viktig for Sveits, målet om netto nullutslipp er veldig viktig for Sveits. Vi jobber med dette og vil fortsette å jobbe med dette. Denne dommen forandrer ikke det, sier president Viola Amherd.

Thunberg: – Bare begynnelsen

Greta Thunberg sier denne saken er «bare begynnelsen». Verdens mest kjente klimaaktivist er i Strasbourg for å støtte saksøkerne.

– Over hele verden tar flere og flere folk sine regjeringer til retten og holder dem ansvarlige for sine handlinger, sier hun.

European rights court issues verdicts on three landmark climate cases

Her foreviger Thunberg øyeblikkene før dommen leses opp.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Blant dem er Greenpeace Norge, som også har tatt sitt klimasøksmål mot Norge til EMD. De venter på behandling.

Leder Frode Pleym sier denne dommen er viktig for dem, fordi det etablerer en link mellom klimagassutslipp og menneskerettigheter.

– Og det gjør at den norske staten nå antagelig er veldig nervøse før behandlingen av vår sak, for det er nettopp vår hovedanførsel at klimagassutslipp er en trussel mot menneskerettighetene, sier Pleym.

Domstolen mente kvinnene hadde en sterk sak, fordi den hadde vært gjennom alle de tre nivåene i det sveitsiske rettssystemet. Det ble også avgjørende at de hadde en miljøorganisasjon som representerte dem.

De to andre klimasøksmålene hadde ikke samme suksess.

Droppet sak mot Norge

Seks portugisiske ungdommer har klaget inn Norge og 31 andre europeiske land til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Retten mente vilkårene for å behandle saken ikke var oppfylt og avviste den.

– Det ble avgjørende at de ikke hadde prøvd saken i en nasjonal domstol, og da hadde ikke EMD nok grunnlag til å avgjøre saken, forklarer Brænden i NIM.

klimasøksmål emd

To generasjoner av klimasøksmål: ungdommene fra Portugal og seniorene fra Sveits.

Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Dommen er i tråd med Norges syn på saken, sier klima- og miljøminster Andreas Bjelland Eriksen til NRK.

– Norge skal etterleve føringene som Den europeiske menneskerettsdomstolen gir, også i de sakene som ikke gjelder Norge direkte. Vi må nå lese dommene grundig for å se hvilken begrunnelse domstolen har, og hva de eventuelt innebærer for Norge.

Bakteppet for saken er skogbrannene som har rammet Portugal. I søksmålet står det at deres rett til liv, privatliv og familie, har blitt krenket etter flere år med ekstrem hete og skogbranner i landet, ifølge Financial Times.

redningsmannskap lsøkker ein +skogbrann

Klimaendringer fører til økt fare for skogbrann. Bildet er fra Portugal, et av landene som er klaget inn til menneskerettsdomstolen.

Foto: Patricia De Melo Moreira / AFP

De har blitt hindret i å gå på skole og forlate hjemmene sine, i tillegg til å slite med å sove når gradestokken har nådd 40.

Sofia Oliveira, en av de portugisiske ungdommene, sier de er skuffet:

– Men det viktigste er at retten i den sveitsiske saken sa at regjeringer må kutte mer i utslippene for å beskytte menneskerettighetene. Så en seier for dem er en seier for alle.

Les også Portugisiske barn saksøker Norge for skogbranner og hetebølger

Skogbrann i Casas da Ribeira i Macao

Tidligere borgermester mot Frankrike

Også søksmålet fra Damien Carême, tidligere borgermester den franske byen Grande-Synthe, ble avvist av retten. Et viktig moment var at han ikke lenger bor i byen, og dermed ikke er nær nok konsekvensene.

Carême mener myndighetene må ta mer ansvar for hetebølgene i landet. Han beskylder også landet for å ikke gjøre nok for å hindre havstigningen, som er en konsekvens av klimaendringer.

Grande-Synthe er et lavtliggende kystområde som er sårbart for havstigning.

European rights court issues verdicts on three landmark climate cases

Damien Carême er på plass i salen for å høre dommen.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Ny varmerekord

Samtidig har det nå vært rekordhøy temperatur på jorda for tiende måned på rad, melder EUs klimaovervåkningstjeneste C3S.

I mars var den globale snittemperaturen 14,14 varmegrader. Dermed slo årets mars måned forrige rekord fra 2016 med 0,1 grad.

Les også 2023 var et rekordår: – Dessverre

A23a-isfjellet

Hør Utenriksredaksjonens podkast:

SISTE NYTT

Siste nytt