Hopp til innhold

Syv uker til OL: Kun 3 prosent i Japan er vaksinert

Til tross for mye motstand fra Japans befolkning og treg vaksinering, sier OL-komiteen at det er usannsynlig at Tokyo 2020 blir avlyst.

FILE PHOTO: People wearing protective face masks are seen in front of the Giant Olympic rings at the waterfront area at Odaiba Marine Park in Tokyo

OL-komitéen sier det er kun ekstreme omstendigheter som kan avlyse eller utsette OL i sommer.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Japan er presset til å arrangere sommerlekene og det er for sent å avlyse, mener Kaori Yamaguchi. Hun er medlem i landets olympiske komité og tidligere OL-utøver i Judo.

– Årets Olympiske leker har mistet mening, skriver Yamaguchi i en kommentar av nyhetsbyrået Kyodo.

Hun kritiserer Den internasjonale olympiske komité for å ignorere sterk motstand fra den japanske befolkningen om å arrangere sommerlekene. Over 80 prosent av vertslandet ønsker å utsette eller avlyse OL, ifølge en meningsmåling av avisen Asahi Shimbun.

OL-topper sier det er usannsynlig at lekene avlyses. Det er ventet at avlysning kan koste Japan rundt 140 milliarder kroner.

Medlem i Japans olympiske komité og tidligere OL-utøver Kaori Yamaguchi.

Medlem i Japans olympiske komité og tidligere OL-utøver Kaori Yamaguchi.

Foto: AP

– Det er kun ekstreme omstendigheter som gjør at lekene ikke blir noe av, sa OL-sjef Seiko Hashimoto til Nikkan Sports Daily tidligere denne uken.

Treg vaksinering

Hittil er kun 3 prosent av Japans befolkning fullvaksinert og 8 prosent delvis vaksinert. Sammenlignet er andelen fullvaksinerte i Norge på over 20 prosent. I USA ligger andelen på over 40 prosent.

Japanske myndigheter har fått mye kritikk for landets koronahåndtering de siste månedene.

Forrige uke forlenget myndighetene unntakstilstanden i Tokyo og flere deler av landet til 20. juni, en måned før OL starter. Dette er den tredje unntakstilstanden siden starten av pandemien.

OL-protest Tokyo

Mann i Tokyo protesterer mot å arrangere OL i sommer.

Foto: Charly Triballeau / AFP

– Hittil har strategien vært å erklære unntakstilstand, så be og vente, sier Koji Wada til Japan Times.

Han er folkehelseprofessor ved Det internasjonale helse- og velferdsuniversitetet og rådgiver i myndighetenes korona-komité.

Wada mener det burde være et større fokus kommunisere en konkret plan, slik at befolkningen kan få litt håp.

Positiv utvikling

Selv om vaksineprogrammet startet i februar, slet programmet å få momentum.

Men i de siste to ukene er vaksine-gjennomsnittet firedoblet. Nesten 14 millioner doser ble gitt forrige uke, ifølge Bloomberg.

Japan gir nå ut nesten 500 000 doser hver dag. Økningen i vaksinedoser har også passert USA, der veksten synker etter halve befolkningen har fått første dose.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger