NRK Meny
Normal

Under fem prosent ønsker at denne gjengen skal fortsette

Svært få norske velgere ønsker en fortsatt rødgrønn regjering. – Alvorlige tall for de rødgrønne, mener valgforsker.

regjeringen oktober 2012

SLITER: Den rødgrønne regjeringa har lav oppslutning blant velgerne. Her under Stortingets høytidelige åpning i oktober.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

En fersk meningsmåling Sentio har utført for avisa Nationen viser at kun 4,3 prosent av de spurte ønsker en rødgrønn regjering etter neste valg.

Toril Aalberg

– AP SLITER: Professor Toril Aalberg mener Arbeiderpartiet oppleves som arrogante fordi det framstår som de ikke tar beskyldninger om maktmisbruk på alvor.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Både ettpartiregjeringer med Høyre eller Arbeiderpartiet og en blåblå regjering har mer støtte blant folk enn dagens rødgrønne.

– Dette er ikke gode tall for regjeringa, og det er klart at de må ta dette på alvor, sier professor ved NTNU, Toril Aalberg, til Politisk Kvarter på NRK P2.

–Kameraderi-påstander skader Ap

Statsviteren forsker på politisk kommunikasjon, og hun er ikke i tvil om at de gjentatte påstandene om at Arbeiderpartiet driver med kameraderi og partiansettelser påvirker velgernes oppslutning.

– Arbeiderpartiet får ikke snakke om de sakene de ønsker å snakke om. Beskyldninger om maktmisbruk og kameraderi minner om debatter som har rammet Arbeiderpartiet tidligere, og derfor har de ekstra effekt, sier hun.

Meningsmålingen Nationen omtaler mandag, viser at også Arbeiderpartiets egne velgere snur ryggen til det rødgrønne alternativet.

Mens halvparten ønsker en ren Ap-regjering er det bare 14 prosent som ønsker seg en rødgrønn regjering.

Ettpartiregjeringer mest populære

En blåblå regjering, altså med kun Høyre og Frp, får en oppslutning på 11,8 prosent på målingen.

Størst oppslutning blant regjeringsalternativene får de to rene ettpartiregjeringene: 13,5 prosent foretrekker en ren Ap-regjering, mens 13,3 foretrekker en ren Høyre-regjering.

Et borgerlig regjeringsalternativ uten Frp, men med Høyre, KrF og Venstre, får bare 3,7 prosents oppslutning.

Jevn statsministerduell

I samme måling svarer 36,6 av de spurte at de foretrekker Erna Solberg som statsminister, mens 30,7 prosent svarer Jens Stoltenberg. Bare 5 prosent mener Siv Jensen er et godt statsministeremne.

Sammenlignet med en lignende måling for én måned siden har Solbergs popularitet økt med 2,6 prosentpoeng og Stoltenbergs falt med hele 6 prosentpoeng.

NRKs statsministerbarometer for oktober viser nærmest dødt løp mellom Stoltenberg og Solberg, mens en rekke andre målinger viser at Høyre-lederen er mest populær.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger