Hopp til innhold

De rødgrønne vil ikke presse Giske

Anklagene mot Trond Giske skaper full strid i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Regjeringspartiene nekter å stille seg bak opposisjonens krav.

martin kolberg, ap

UENIG: Martin Kolberg nekter å skrive under på brevet som opposisjonen i Kontrollkomiteen har sendt næringsminister Trond Giske.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Torsdag ettermiddag sender komiteen et nytt brev til statsråd Trond Giske (Ap) der de ber han svare for beskyldningene om at han skal ha forsøkt å tvinge Telenor til å gi hans gode venn og Ap-politiker, Tore O. Sandvik, en plass i styret.

Ifølge komitéleder Anders Anundsen (Frp) er det viktig at Giske er åpen om hvilken rolle han spilte da vennens navn kom på banen.

– Habilitet er ikke noe som bare gjelder ved helt konkrete beslutninger, habilitet er også aktuelt i prosessen fram til beslutningen tas, sier han til NRK.no.

Opposisjonen mener regjeringa tåkelegger

anders anundsen Frp

SKEPTISK: Anders Anundsen (Frp) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han er kritisk til hvordan Trond Giske forvalter statens eierskap.

Foto: Siv Sandvik / NRK
trine skei grande (smiler)

GLAD: Trine Skei Grande (V) er glad for at komiteen nå har sendt et nytt brev til Trond Giske.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men de rødgrønne representantene i kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller seg ikke bak brevet. De reagerer blant annet på at opposisjonen krever innsyn i Giskes kommunikasjon med Telenor.

– Det er rart at regjeringspartiene ikke ønsker at Giske skal legge fram sitt syn på saken, sier Høyres Per-Kristian Foss til NRK.

– Hvorfor vil ikke regjeringa ha Giske sin versjon på bordet? Han har jo selv sagt at beskyldningene er løgn, og da skal det jo ikke være noe problem å svare, istemmer Venstres Trine Skei Grande.

Nekter for press

Beskyldningene hun referer til går ut på at Trond Giske skal ha forsøkt å presse valgkomiteen i Telenor til å gi plass til Tore O. Sandvik i styret.

Kilder sier til TV2 at nominasjonskomiteen var ferdige med arbeidet da det angivelige kravet fra Giske kom. Styret mente Giskes venn var ukvalifisert, og enden på visa ble at Sandvik fikk plass i Telenors bedriftsforsamling.

Næringsministeren blånekter for tvang og press, men medgir at han kan ha spilt inn navnet til kompisen sin tidlig i prosessen.

– Det kan godt hende, men det kommenterer vi aldri. Vi foreslår og vurderer mer enn hundre navn hver eneste vår i forbindelse med valg av styremedlemmer til selskapene våre, det er en helt legitim prosess, sa Giske til radioprogrammet Dagsnytt 18 tirsdag denne uka.

Kolberg avviser rødgrønn feighet

Ifølge Martin Kolberg, som representerer Arbeiderpartiet i kontrollkomiteen, har verken Giske eller Arbeiderpartiet noe å skjule.

Han hevder det skyldes prinsipper, ikke feighet, at Arbeiderpartiet, Sp og SV nekter å skrive under på brevet der kontrollkomiteen ber om ytterligere svar fra Giske.

– Flertallet i komiteen har nå sendt et brev med en rekke spørsmål om interne forhold i departementet, og det kan vi ikke stille oss bak, sier han.

Ifølge Kolberg ligger det utenfor komiteens mandat å stille spørsmål om interne saksforberedelser i departementet. Han mener også det er «konstitusjonelt problematisk» at komiteen blander seg inn i hvilke styrekandidater Næringsdepartementet har vurdert.

Denne kommentaren ble møtt med hoderisting av Per-Kristian Foss.

– Det er i så fall en konstitusjon jeg ikke kjenner til etter 30 år på Stortinget.

Vurderer høringer

I Kontroll og konstitusjonskomiteen er opposisjonen i flertall. Uansett hva de rødgrønne måtte mene, plikter Giske å svare på spørsmålene han får oversendt.

Dersom opposisjonen ikke er fornøyd med svarene har de to valg: sende flere spørsmål eller åpne sak.

Det siste alternativet innebærer en såkalt kontrollhøring.

– Da kan vi invitere hvem vi måtte ønske for å belyse saken, sier komitéleder Anundsen.

Og da kan det være aktuelt å snakke med medlemmene av valgkomiteen i Telenor?

– Det kan være hvem som helst i hele det norske riket, svarer Anundsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ