Hopp til innhold

Tror på Stoltenberg selv om de rødgrønne sliter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De rødgrønne sliter med oppslutningen blant velgerne, men Jens Stoltenberg holder likevel stand som statsministerkandidat. Erna Solberg er hakk i hæl.

I det ferske partibarometeret til NRK kommer det fram at både SV og Senterpartiet havner under sperregrensa, hvis man skal følge det de spurte sier om partipreferanser.

Dermed ville opposisjonspartiene få nesten dobbelt så mange representanter på Stortinget som de rødgrønne om målingen hadde vært et valg.

Les: Opposisjonen dobbelt så stor som de rødgrønne

Opposisjonen ville endt med hele 112 mandater på Stortinget – de rødgrønne med bare 57.

Likevel er Jens Stoltenberg fortsatt den flest vil ha som statsminister, så vidt.

– Han er en dyktig politiker, og en dyktig statsminister. Når Stoltenberg har sittet i syv år er det naturlig at han står så sterkt, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

41,5 prosent av de spurte vil fortsatt ha Jens Stoltenberg som statsminister.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Statsministerbarometer oktober 2012 (montasje)

JEVNT: 41,5 prosent av de spurte vil fortsatt ha Jens Stoltenberg som statsminister. Erna Solberg kommer likevel hakk i hæl, og nå er det praktisk talt dødt løp.

Foto: NRK/Scanpix

Erna Solberg kommer likevel hakk i hæl, og nå er det praktisk talt dødt løp. Solberg foretrekkes av 41,2 prosent av de spurte.

Dette gleder Sanner i Høyre stort.

– Det er usedvanlig sterke tall for Erna Solberg. Det er nå helt likt mellom henne og Stoltenberg, sier en fornøyd Høyre-nestleder.

– Han er statsminister for en rødgrønn regjering

Arbeiderpartiet går frem 1,3 prosentpoeng fra forrige partibarometer i september. De ligger likevel 6,3 prosentpoeng bak nivået under siste stortingsvalg i 2009.

Når folk er spurt om hvem de vil ha som statsminister svekker Arbeiderpartiet og Stoltenberg seg derimot noe.

Stoltenbergs oppslutning som statsminister har sunket 0,7 prosentpoeng, fra 42,2 prosent til 41,5 prosent.

Les: Nært dødt løp mellom Erna og Jens i september

Den sittende statsministeren holder likevel bedre stand mot opposisjonen enn det partimålingen skulle tilsi.

– Det viser at folk setter stor pris på den innsatsen han gjør for Norge, sier partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet.

Statsministerbarometer oktober 2012

Jens Stoltenberg

41,5%

Erna Solberg

41,2%

Siv Jensen

6,7%

Usikker/vet ikke

10,5%

Jens Stoltenberg ville likevel måttet slite med å få fortsette i statsministerstolen hvis han må stole på regjeringspartnerne.

Hvordan kommenterer du at dere må ha med SV og Senterpartiet på kjøpet når han klarer seg fint i forhold til Erna Solberg?
– Han er statsminister for en rødgrønn regjering. Vi går til valg på en fortsatt rødgrønn regjering. Det skal vi klare, men det krever hardt arbeid, svarer Raymond Johansen.

Siv Jensen: – Tror ikke vi skal bruke så mye tid på de tallene

Fremskrittspartiets statsministerkandidat henger tydelig etter i kampen om oppslutning på den borgerlige siden.

Siv Jensen

Siv Jensen

Foto: Helge Tvedten / NRK

Siv Jensen får bare støtte av 6,7 prosent av de spurte når spørsmålet om hvem som skal lede en eventuell regjering bør være.

Du ligger langt bak i statsministermålingen. Hva tror du selv er grunnen til det?
– Jeg tror ikke vi skal bruke så mye tid på å reflektere over det. For folk flest handler det om hva slags politikk de ulike partiene går til valg på. Jeg kommer til å bruke all min tid og kraft fram til valget neste år for å få fram våre løsninger.

Frp-lederen mener at det er velgerne som bestemmer, og at det er noe de gjør ved å stemme på saker og partier – ikke enkeltpersoner.

Jensen går likevel langt i å si at hun vil støtte Erna Solberg som statsminister om Høyre blir så klart det største borgerlige partiet etter valget.

Dere har jo hatt statsministerambisjoner, og nå ligger du et hav bak de andre?
– Jeg er Fremskrittspartiets statsministerkandidat, og så får velgerne sette sammen det Stortinget de vil ha. Vi har vært klare på at vi mener det er naturlig at det paritet som blir størst ved valget får statsministeren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger