Hopp til innhold

SV om Hauglies avgang: – Regjeringen skal ikke slippe unna ansvaret for trygdeskandalen

SV reagerer sterkt på at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie går av som statsråd før oppryddinga etter trygdeskandalen er fullført.

Anniken Hauglie forlater Statsministerens kontor på mandag

UT AV REGJERINGEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie går av som statsråd.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Håkon Mosvold Larsen

I kjølvannet av Frps regjeringsexit presenterte statsminister Erna Solberg en rekke endringer i Regjeringen fredag.

En av endringene er at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) går av som statsråd.

Freddy André Øvstegård i høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Freddy André Øvstegård, SVs representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det er en stor innrømmelse fra Erna Solbergs side av at håndteringen av trygdeskandalen ikke har vært god nok, sier Freddy André Øvstegård til NRK.

Han er SVs representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og mener det hadde vært langt ryddigere om Hauglie fikk sitte videre.

Det har blitt spekulert i om Anniken Hauglie ble ofret av Solberg, men dette avviser hun selv.

– Det var mitt valg. Jeg har hele tiden vært åpen på at jeg ikke ønsket å ta ny nominasjon til Stortinget, og at jeg ikke ønsket å være en del av laget til en valgkamp til, sier Hauglie til NRK.

Arbeiderpartiet sier at Solberg ikke kan rømme fra ansvaret i Nav-skandalen ved å bytte ut Hauglie:

– Dette er en innrømmelse fra Erna Solberg på at Anniken Hauglie har et stort ansvar for Nav-skandalen. Det er ikke slik at denne skandalen forsvinner fordi om de bytter ut Anniken Hauglie som statsråd. Denne skandalen er fortsatt like alvorlig. Hvis regjeringen prøver å rømme fra sitt ansvar nå, så gjør den en alvorlig feil, Eva Kristin Hansen (Ap), som er saksordfører for Stortingets kontrollsak om Nav-skandalen, til NTB.

Statsministeren hyllet Hauglie på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Arbeiderpartiet tar feil. Jeg har sagt tydelig at vi kommer til å ta ansvar for de feilene vi har gjort. Hun har stått stødig gjennom Nav-saken, som er en sak hvor det har sviktet i mange ledd i det offentlige Norge, sa Solberg.

Midt i ryddeprosess

I oktober i fjor ble det kjent at rundt 80 personer er urettmessig dømt og minst 2400 har fått urettmessige krav om tilbakebetaling av Nav-støtte.

Nav stilte krav om at støtte-mottakerne måtte være i Norge. Trygdemottakere som oppholdt seg i andre europeiske land ble straffet med tilbakebetalingskrav og i mange tilfeller dom og fengsel. Men ifølge EØS-reglene hadde de all rett til å reise til andre EØS-land.

Oppryddingen etter skandalen har fulgt to spor:

Regjeringen satte raskt ned en granskingskommisjon som skal undersøke hva som gikk galt.

Samtidig har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjort sine undersøkelser. 9. og 10. januar holdt komiteen åpen høring der statsråd Anniken Hauglie måtte forklare seg om håndteringen av saken.

Etter høringen stilte SV mistillitsforslag mot Hauglie. Dersom Stortinget vedtar et mistillitsforslag må en statsråd gå av, fordi den ikke har Stortingets tillit.

Dersom Hauglie i stedet går av på grunn av en intern rokade i regjeringen, må SV legge mistillitsforslaget mot Hauglie til side.

– Det vil jo ikke være aktuelt lenger. Men noen må ta ansvaret for trygdeskandalen helt til vi er ferdig behandla i kontrollkomiteen.

iFgpyw4Q48g

Anniken Hauglie (til høyre) har gått av som arbeids- og sosialminister. SV vil nå rette søkelyset i Nav-saken mot Erna Solberg. Til venstre Linda Hofstad Helleland, som er ny distrikts- og digitaliseringsminister.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Laster Twitter-innhold

– Vil holde Solberg ansvarlig

Om Hauglie går av fredag, mener Øvstegård det blir naturlig å vurdere et såkalt daddelvedtak mot statsministeren. Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan avsi overfor en statsråd uten å fremme mistillit.

– Vi vil ikke godta at Regjeringen ved å la Hauglie gå av, nå slipper unna politisk ansvar, sier Øvstegård.

– Vi vil fortsette å holde regjeringen ansvarlig for det som har skjedd. Da er det naturlig at det er Erna Solberg som må ta det ansvaret nå.

– Hadde det vært ryddigere å la Hauglie sitte til saken var ferdigbehandlet?

– Jeg mener timinga er spesiell. Anniken Hauglie burde stått løpet ut så lenge vi behandler saken på Stortinget. Det hadde vært mer ryddig å vente til kontrollkomiteen hadde sagt siste ord.

– Hvordan kan dere gjøre dette nå da?

– Dersom dette stemmer må vi vurdere å fremme et kritikkvedtak mot statsminister Erna Solberg, siden hun står som øverste ansvarlig for den verste rettssikkerhetsskandalen i nyere norsk historie.

Mister flertallet

Så lenge Erna Solbergs fire regjeringspartier hadde flertall på Stortinget var det regnet som usannsynlig at et mistillitsforslag eller kritikkvedtak ville få flertall.

Når endringene i regjering blir gjort fredag, vil trepartiregjeringen som består av Høyre, KrF og Venstre ikke lenger ha flertall på Stortinget.

Etter det NRK erfarer kommer Torbjørn Røe Isaksen (H) til å bli ny arbeids- og sosialminister etter Hauglie.

Regjeringens nye eierskapsmelding, Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen (H) overtar som arbeids- og sosialminister etter Hauglie.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsministerens kontor har fått anledning til å svare på kritikken fra SV, men kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse sier de ikke vil kommentere noe knyttet til eventuelle endringer i regjeringen før endringene er bekreftet.

Hauglies statssekretær Vegard Einan er også foreholdt kritikken fra Øvstegård, men svarer kun følgende i en SMS: «Ha en god kveld!»

Også saksordfører for Stortingets behandling av trygdeskandalen, Eva Kristin Hansen (Ap), sier hun ikke vil kommentere på grunnlag av spekulasjoner om endringer i regjeringen.

Svein Harberg (H), som leder Stortingets familie – og kulturkomité, sier han ikke kan kommentere kritikken fra SV, fordi han «ikke vet noe om hvem som skal komme eller gå i regjeringen».

Anniken Hauglie i den åpne høringen om trygdeskandalen.

AKTUELT NÅ